x

Kvelertak – Blodtørstigt norsk gennembrud

Kvelertak – Blodtørstigt norsk gennembrud

Årets norske gennembrud i 2011 er uden sidestykke hardrock-orkesteret Kvelertak (da: kvælertag), der via det hårdtslående debutalbum Kvelertak har sendt dem på sejrskurs i Norge, i Europa og i USA, hvor bandet indspillede pladen hos Converge-guitarist og -producer, Kurt Ballou.

Forsanger Erlend Hjelvik opsummerer årets aktiviteter:

– Det har været awesome. Vi har spillet for en masse mennesker, vundet to norske Grammys, fik en guldplade, varmet op for Dave Grohl og Foo Fighters, så vi kommer op på ca. 150 koncerter, så det har været et vildt år, forklarer Erlend Hjelvik.

Hjelvik svarer kort og kontant, da GAFFA møder ham backstage på Øyafestivalen i Oslo. Om en time står han på festivalens største scene i bag overkrop i det, han betegner som den vigtigste ting for Kvelertak i 2011. Bag det sorte hår af den tætte legeme gjalder en gennemskærende røst titler som Mjød, Blodtørst, Offernatt, Liktorn, Nekroskop og Sultans Of Satan, der afslører en sekstet med fødderne plantet solidt i en norsk tradition fra blackmetal til hardcore. Bandets succesridt skal også ses i forhold til den amerikanske drøm, som Stavanger-gruppen har gennemlevet.

– For et år siden arbejdede jeg i et varehuslager, i fryseren, hvor jeg pakkede pizzaer på en truck, fortsætter Hjelvik et par minutter senere. Halvanden time senere igen knæler han for en udstoppet ugle med ryggen til de 10.000 publikummer på den norske eng.

– Jeg vil sige, at det, der holder Kvelertak sammen, er energisk hardrock og en masse sved. Det har taget os to år at komme frem til vores udtryk. I begyndelsen var det noget simplere, men musikken har udviklet sig ret naturligt.

 

Skriger som en tøs

– Vores guitarist Bjarte Lund Rolland laver alle sangene til bandet, og han lytter til alt muligt. Når vi kører rundt i hans bil, så har han alt fra Marvin Gaye til Burzum liggende. Han stjæler det bedste fra alle de bedste artister, og vi sætter det sammen i studiet, forklarer Erlend Hjelvik.

Kvelertak begyndte som et projekt mellem venner i 2006 i Stavanger, en stor provinsby i det sydlige Norge, som har en udmærket, men lille musikscene.

– Vi var nogle outsidere, men det var dér, vi lærte at spille og fik hurtigt en del fans, inden vi begyndte at spille i Oslo og resten af Norge.

Specielt de fem uger med Kurt Ballou i GodCity Studios har været definerende for Kvelertak.

– Han har et rimeligt cool studie i Salem, Masachussetts, og en sød hund.

Hvordan fik I Kurt Ballou med på pladen?

– Det var ret basalt. Han stod øverst på vores liste over producere, og så vi spurgte ham først. Mange af de plader, han har været med til at lave, har betydet meget for Kvelertak; såsom Torche, Converge og Doomriders. Vi sendte ham demoen, og han sagde bare, "fuck yes, let's do it". Vi var der i fem uger, så der var tid til at optage og prøve nogle ting af i studiet.

Hvad var det bedste ved at arbejde sammen med Kurt Ballou?

– Han er selvfølgelig meget professionel. Ballou er meget god til at fortælle dig, når det ikke lyder godt. Han er meget ærlig, hvilket er en ret god ting. Når jeg indspillede vokal, ville han sige sådan noget som. "Du skriger som en lille tøs," fortæller forsangeren, der kun har sit lange hår tilfælles med en pige.

– Det mest positive, han kunne sige om et take, var; "ok, det bliver vi nødt til at leve med..."

I Danmark var Roskilde Festival rimeligt fremsynede, da Kvelertak spillede på festivalen allerede i 2009, og tidligere i år gav de koncert på Copenhell. Nu kommer bandet tilbage på deres første headliner tour.

Hvad kan man forvente af jeres shows i Danmark i december?

– Vi spiller med Trap Them, Toxic Holocaust og Wolves Like Us, ikke i den rækkefølge. Det er en killer-pakke. Det er en stor ære for os at tage de bands med rundt på tour. Det er bands, vi har set op til i flere år, det er vores personlige favoritter, som vi har selv har haft mulighed for at udvælge.

Lever Kvelertak op til rockklichéerne med mjød og smadrede hotelværelser?

– Yeah, det gør vi nok. Men i en mere professionel form. Vi spiller 150 shows i år, og man har ikke lyst til at gå rundt og være fucked up hver eneste dag... Ikke hver dag, men nogle gange, slutter han.

 

Kvelertak spiller med på Voxhall den 11. december og Vega den 12. december med Trap Them, Toxic Holocaust + Wolves Like Us. Køb billetter via GAFFA Live.

Albummet "Kvelertak" er ude nu.

 

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA