x

GAFFA-Priserne er uddelt

GAFFA-Priserne er uddelt

Se masser af billeder fra showet her.

En brag af en fest startede, da WhoMadeWho (billedet) åbnede GAFFA-Prisen 2011 torsdag den 8. december. Ligesom sidste år blev festen afholdt på Bremen Teater og endda med samme vært, nemlig Anders Breinholt, der blandt andet er kendt fra Natholdet og ikke mindst De Sorte Spejdere. Efter et langt, men ufattelig godt og velspillet nummer af WhoMadeWho var festen skudt godt i gang. 

Som mange kender ham fra tv og radio, har Anders Breinholt sin helt egen pudsige stil, og han kan finde på hvad som helst. Denne stil havde han også taget med i aften, men dette var kun et stort plus. For publikum var i vældig godt humør, og de gratis øl, som var sponsoreret af Royal Beer, gjorde blot festen mere løs og uformel. Allerede ved første prisoverrækkelse, hvor L.O.C. vandt for Årets Danske Mandlige Kunstner, begyndte Breinholt allerede på løjerne. Den aarhusianske rapper blev sendt ud i en mindre "Street-quiz", der kom bag på ham. 

Herefter begyndte de mange priser at blive gennemgået. Oh Land fik en GAFFA-statuette for Årets Danske Kvindelige Kunstner, der desværre måtte give sin takketale langvejs fra via et videoklip på storskærmen. Ak - den storskærm. Den kommer jeg ind på senere…!

Malk de Koijn har efter ni år vendt tilbage med studiealbummet "Toback To The Fromtime". Og med det album har de vist, hvorfor de stadig er kongerne af hiphop i Danmark. Til prisen Årets Danske Hip Hop Udgivelse modtog Tue Track på vegne af Blæs Bukki og Geolo G den forgyldte vinderstatuette. Det skal også vise sig, at Malk de Koijn senere modtager prisen for Årets Danske Band. Aftenens næste vinder blev den unge sangerinde Fallulah for Årets Danske Hit med sangen "Out Of It", der i sin takketale påpegede de mange mennesker i salen, at "dette er ikke en konkurrence. Vi laver musik, der kan røre folk i fem minutter eller resten af deres liv". 

Anders Breinholt var ikke bleg for at være til tider lidt grov i humoren - som man kender ham. Til publikummet introducerede han "Taberkoppen". En kop, der går til den kunstner, som ikke formår at vinde en eneste pris i de nominerede kategorier. Denne pris ville senere blive givet til vinderen… nej, taberen!

Aftenens næste musikindslag var Xander sammen med Kesi. De to forsøgte at skabe en stemning, som publikum ikke umiddelbart var klar til endnu. Men det hjalp på det, da cirka 15 dansepiger trådte ind på scenen i Xanders sidste nummer. 

Årets Danske Elektroniske Udgivelsen gik til den jyske dj, Kato med albummet "Discolized 2.0", der udkom i år. Kato var meget glad for prisen, men især for de mange personlige stemmer fra GAFFAs læsere. Oh Land fik endnu en pris, da hun vandt i kategorien Årets Danske Pop Udgivelse med det selvbetitlede album. De udenlandske kategorier blev nu præsenteret, og det skete med fart over feltet. De tre kategorier Årets Udenlandske Hit, Årets Udenlandske Navn og Årets Udenlandske Musikvideo gik til henholdsvis Adele, Bruno Mars og Björk. 

Det var tydeligt lige fra prisuddelingsshowet gik i gang, at folk var i godt humør. Flere Royal-piger gik rundt i salen med kolde øl til publikum. Dette tilbud var især Johan Olsen fra Magtens Korridorer meget glad for. Men desværre sad han det forkerte sted. Dette resulterede i et højt skrål fra Johan, der med tilråb til Breinholt bad om mere øl. Et spørgsmål, der gav publikum endnu mere festgejst. Showets første halvleg blev afsluttet med en liveoptræden af UFO. Med sit nye soloprojekt har han formået at gå væk fra hiphoppen og tættere på singer-songwriter-stilen. Desværre måtte han lide i begyndelsen på grund af tekniske problemer med lyden. 

 

Del 2

Efter en halvtimes pause fortsætter GAFFA-Prisen 2011 atter. Frontfiguren fra pauseholdende Grand Avenue, Rasmus Walter, stod klar på scenen med sit band og Julie Maria, der bidragede sin lyse stemme i et af de to numre, Rasmus spillede. 

Stemingen er nu rigtig høj, og folk er mindre berusede. Folk er glade, og alle har det godt. Efter den forgangne liveoptræden færdiggøres de udenlandske priser. Engelske Adele modtager en pris for Årets Kvindelige Udenlandske Kunstner, hvor Bruno Mars tager den samme pris blot i herreafdelingen. Årets Udenlandske Band går til Coldplay, der i år udgav "Mylo Xyloto". De to sidste udenlandske priser går til Adele og Bruno Mars for henholdsvis Årets Udenlandske Album og Årets Nye Udenlandske Navn.

Efter dette var der lagt op til mere gak og løjer fra aftenens vært. Med små klip fra YouTube tog Breinholt publikum ud på en rejse i Danmark med nogle fantastisk underholdende klip, der fik hele salen til at grine. Breinholts metode virker. Og med en ironi, der vil gøre de fleste kvinder rasende, gratulerede han Søs Fenger for hendes 60-års fødselsdag…. Måske ti år for meget.

Den engelske Ed Sheeran går ind på scenen. Det store lærred, som fungerer som storskærm, var en af de mere drillende detaljer i løbet af aftenen. Men aftenens vært var god til at få folk til at se det sjove i det. Men med to numre væltede den unge englænder hele Bremen Teater. Publikum måtte rejse sig for at give ham et ordenligt bifald. 

Aftenens næste pris, Årets Danske Rock Udgivelse, gik til bandet Veto, der ligesom Oh Land m.fl. desværre ikke kunne møde op til showet, så igennem en hjemmelavet Abramhamsen-video fik GAFFAs læsere en særlig tak fra bandet. Årets Danske Hard Rock Udgivelse fik gruppen Hatesphere en GAFFA-statuette for. 

Da kategorien Årets Danske Nye Navn skulle udgives, opstod der noget uventet. Efter af Kato havde fået at vide, at han var vinderen og gik op til talerstolen, undskyldte han nærmest overfor publikum, at han kunne få denne pris, eftersom han har spillet i fem år som dj. I den forbindelse gav han den forgyldte statuette til den tredobbelt-nominerede Kidd, som ikke vandt nogle priser. Men Kidd var ikke på Bremen, så en kollega ved navn Top Gun modtog prisen for ham.

The Echo Vamper startede deres optræden på en lidt hurtig måde, idet Breinholt ikke var færdig med at tale. Men koncerten lagde en dæmper på ham. Og på hele publikum. Mange har ikke anet, hvad denne gruppe bestod af. Meget larm og støj, men i melodiske arrangementer. Mange kunne ikke lide det og forlod salen.

Malk de Koijn modtog deres tredje og sidste pris for deres vedkommende, Årets Danske Album. En pris, som Tue Track var meget taknemmelig over. Med tre priser gjorde det Malk de Koijn til aftenens store sejrherrer. Men aftenens store tabere blev Suspekt, da de ikke formåede at få en eneste pris trods fire nomineringer. Den sidste pris, der skulle overrækkes af Robert Borges og Peter Ramsdal fra GAFFA, var "Årets Skulderklap", der går til en aktør, som har gjort en ekstra indsats for dansk musik i 2011. I år gik prisen til den digitale radiokanal, DR P6 Beat.

Med en afsluttende koncert med When Saints Go Machine var aftenen blot halvt begyndt. Herefter startede det store afterparty, hvor den festlige aften kunne fortsætte. For mit vedkommende en meget festlig og begivenhedsrig aften.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA