x

Gnawa Festival starter flot

Gnawa Festival starter flot

Festivalen ved den lovligt varme og solbeskinnede by ved Atlanterhavet er nu startet med den store procession, hvor en række af de deltagende grupper tog turen gennem medinaens gader til lyden af de dumpe trommer, som virkelig lyder formidabelt i så flot en kulisse. Og den ene af de store scener åbnede, nemlig den på Moulay Hassan-pladsen. Her spillede den ualmindeligt velsyngende mester fra Marrakesh, Maallem Abdelkebir Merchane med tilnavnet Cheb, og hans show blev godt modtaget af den store menneskemaengde. Og om et øjeblik skal vi fejre genkomsten af den formidable Mostapha Baqbou, gnawa fra samme by, og en mand, vi i gnawamiljøet har ventet på. Han var nemlig dødeligt syg i vinter, og mange frygtet, at hans gyldne stemme og uvirkeligt gode spil på den trestrengede gimbri for evigt ville være en saga blot.

De næste tre dage kører vi videre med en række af gnawamusikkens ypperste, blandt andre den store lokale helt, Maallem Mahmoud Gania (billedet), Abdelkhader Benthami fra Casablanca, Hamid El Kasri fra Rabat og den såkaldte professor, Maallem Abdeltif fra Marrakesh. Bare for at nævne nogle få fra det store program.

Desuden vil en række musikere fra udlandet igen i år jamme med trancemusikerne på de forskelligre scener, hvor et topnavn nok er den senegalesiske superstjerne Youssou N'Dour. Desuden byder hver nat på de såkaldte lilaer, det vil sige trancenætter, hvor mestrene inden for gnawa vil vise, hvad gnawa virkelig handler om, nemlig den dybe trance og de klassiske ritualer fra folket, der i sin tid kom til Marokko som blandt andet slaver over den store Saharaørken. Vi snakker det, der andre steder eksempelvis kaldes for voodoo.

Sagt på en anden måde, så er Essaouira Festival den perfekte opvarmning til Roskilde Festival en flyrejse og uendelig meget trance væk herfra. Tjek eventuelt festivalen ud på http://www.festival-gnaoua.co.ma
Vi ses paa Roskilde...


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA