x

Analogik: Fra Balkan til etiopisk 70'er-funk

Analogik: Fra Balkan til etiopisk 70'er-funk

I har lavet otte udgivelser siden 2004 – er I hyperaktive?

- Hyperaktiv er nok et stort ord at sætte i sammenhæng med os. Vi var egenligt slet ikke klar over vi havde lavet otte udgivelser og spillet sammen i otte år. Det må give ca. en udgivelse pr. år, det lyder godt nok. Vi tager det meget roligt hvad angår musikken, bruger mest tid på at lave musik og er gode til ikke at øve eller spille for meget live. Det er altid bedst at have et par projekter i gang på samme tid, så er det ligesom at slå to fluer med et smæk uden at være hyperaktive.

Plade 5. marts: New Zealand
Jeres næste album "New Sealand" udkommer den 5. marts, kan I fortælle lidt om musikken og numrene?

- Musikken er splinterny og uhørt af alle mennesker, ud over dem der lige kom forbi studiet, da vi indspillede numrene (Gadejørgen, Lennikalimba og Max). Niels, vores business-expert, gav os fire måneder til at få lavet vores album færdigt, på et tidspunkt hvor vi var gået lidt i stå efter at ha' brugt et par år på projektet.

 The rise of...Etopisk 70'er-funk
- Da vi var efterhånden blevet lidt halvtrætte af den retning musikken var på vej ud i, blev der taget en hurtig beslutning om skrotte det gamle og starte forfra i en mere defineret retning. Vi havde i længere tid været fascineret af etiopisk 70'er funk musik, så det blev udgangspunktet for vores nye album.

En jazzet gryde fra Afrika
Hvad er etiopisk 70'er-funkmusik?

- Jeg er ikke helt klar over hvorfor, men i 70'ernes Etiopien havde de gang i en dejlig blandingsgryde af vestlig funk/jazz, halv-arabiske skalaer og traditionelle etiopiske instrumenter og musiktraditioner. Resultatet kunne være funky, groovet og lækkert jazzet og ofte det hele på een gang. Vi i Analogik har jo altid været glade for at blande genrer, så det faldt os ret naturligt at gribe fat i genren og se hvad vi kunne drive den til.

Vi har jo aldrig været i Etiopien
Hvordan er I nået frem til den lyd – og er det endeligt slut med Balkantendenser?

- Altså vi har jo aldrig været i Etiopien, og slet ikke i halvfjerdserne, så vi har i teorien ikke en chance i at lave oprigtig etiopisk musik. Vi har derimod brugt det som et udgangspunkt og som en inspirationskilde – kigget på arrangementerne, melodierne og rytmerne, og forsøgt at bruge dem i vores egen ide om hvordan musik skal være. Det var det samme vi gjorde med Balkan-musikken i sin tid. Den er ikke droppet, bare lidt udtømt for os lige nu.

Gade Jørgens 6. sans
En af de gæsteoptrædende på pladen er en Gade Jørgen på percussion – ligger der en historie bag?

- Det er som om Gade Jørgen har en 6. sans der fortæller ham hvornår vi er i studiet, så han altid lige kan svinge forbi på sin knallert med en kasse øl i mælkekassen. Det var ikke de store musikalske overvejelser der lå bag, bare det at det kunne være sjovt at have ham med, når han nu alligevel var der og gav øl.

Bjørnen og skægget
Insisterer I på at have skæg, og hvorfor?

- Jeg har aldrig set bjørnerns hage selvom jeg har kendt ham gennem de sidste 10 år. Det virker som en bevidst beslutning fra hans side, men jeg må indrømme at jeg ikke kender hans motiver. Jeg ved at det er vildt bøvlet for ham at spise spagetti.

2012: Tourplaner, projekter og popularitet
Hvad kan vi forvente fra jer i 2012?

- Masser af koncerter, flere musikprojekter og måske et bonusalbum hvis bølgerne går højt.

Skal I på tour?

Yes, vi tager på Danmarkstur nu her i marts og videre til England, Belgien, Holland, Schweiz og Tyskland efterfølgende. Det bliver spændende at komme af sted med et helt nyt album og se, om det er noget folk kan bruge til noget.

Det lyder jo lidt som om at I er ved at blive ægte kendte, hvad tænker I om det?

- Det er rart at vide der er nogle folk som godt kan li' vores musik.Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA