Lukas Graham: Ghetto-pop, gutterne og Gammel Strand

Lukas Graham: Ghetto-pop, gutterne og Gammel Strand

Soulsangeren Lukas Graham er en af de 12 danske kunstnere på GAFFAs liste "De bliver store i 2012", og derfor har vi talt med ham.

Gammeldags vinstuejazz og moderne funk

Jeg oplever et univers der strækker sig fra gammeldags vinstuejazz til moderne funk krydret med elementer fra singer-songwriter genren. Hvordan er du nået frem til netop den lyd?

- Ja, det ved jeg sgu ikke helt, he he. Vi har nok bare taget de ting, vi kunne lide fra forskellige stilarter. For os drejer det sig først og fremmest om at få det til at passe sammen og få det til at lyde fedt. Det har taget et stykke tid for bandet og mig at finde vores pladelyd og vores live-lyd – for os er det to helt forskellige ting – men jeg er personligt meget glad for begge dele og kan ikke vente med at skrive mere.

Let ghetto-pop med melankolske tendenser
Hvordan vil du selv beskrive din musik?

- Noget af det er tungt, følelsesmæssigt og melankolsk, mens andet er let og opløftende. Jeg prøver tit at fange en følelse i en sang og give den videre til lytteren, og det sørger både band og producere for kan lade sig gøre. Jeg gav det navnet ghetto-pop, men det er lidt for sjov. Jeg ved i virkeligheden ikke helt, hvad genren hedder.

Det er vel en livsstil
Hvad er dine inspirationskilder?

- Uha, dem er der mange af! God musik generelt og dét indenfor næsten alle genrer. Det er i virkeligheden mest de mennesker, jeg omgås, der inspirerer mig til at skrive. Når en ven mister sin far, eller når jeg selv har mistet nogen, der betød noget for mig. Det er meget forskelligt, men der bliver skrevet ord ned næsten hver dag. Ligesom Magnúm øver bas hver dag, trommer LoveStick på et eller andet hver dag, og Ristorp (keyboard, red.) spiller musik hver dag. Det er vel en livsstil.

Vi mødtes på et værtshus nær Gammel Strand
Hvordan opstod bandet?

- Vi mødtes på et værtshus, nær ved Gammel Strand, vi havde brugt hver en skilling, vi var nogle meget lykkelige mænd.

Lidt af det sjove og lidt af det søde
Du er snart pladeaktuel – kan du fortælle lidt om dit kommende album og vejen til pladeudgivelsen?

- Det er et album, der spænder meget bredt. Vi har lidt af det sjove og lidt af det søde, men der er også masser af følelser involveret. Vejen har vel været lidt lang, men det kan vi sgu ikke mærke. Vi gør, hvad vi gør, og det bliver vi ved med.

Vi havde nok ikke ændret noget, hvis der var blevet buet af os
Du har planlagt mange koncerter i 2012, og flere er allerede udsolgt – hvordan føles det at være så efterspurgt?

- Jeg siger det igen: Vi gør sgu bare, hvad vi gør, og det bliver vi ved med. Det er et held, at folk kan li', hvad vi laver, for vi havde nok ikke ændret noget, hvis der var blevet buet af os.

Power, overskud og en masse fed musik

Hvad kan publikum forvente?

- Power, overskud og en masse fed musik.

- Jeg vil jo vove at påstå, at bandet - Magnúm, Ristorp og LoveStick - er svære at overgå. Når jeg står med dem på scenen, føler jeg mig meget sikker, og det bidrager jo til et federe show. Vi har også vores egen lydmand, og det er en bonus. Der er en masse sange, der ikke er på Youtube, og hvis man ikke gider at vente på albummet, må man jo komme og se en koncert, hehe. Vi spiller bare, og har det skide hyggeligt, mens vi gør det...!

Med disse ord slutter interviewet med den unge og hjertevarme flipper. Lukas Grahams omfattende koncertkalender kan findes her, og vi kan kun ønske de talentfulde, jordbunde og lykkelige mænd alt godt fremover.

Fakta:

Lukas Graham

23 år
Vokal/guitar. Genren er ghetto pop med en snert af soul

Gymnasiestudent
Hjemby: Christiania


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA