x

Summer Jam – reggae jamming in the sun

Summer Jam – reggae jamming in the sun

Siden 1985 har det været en fast årlig tradition at samle reggaefans fra hele Europa til den store Summer Jam festival i Tyskland, og siden 1996 har festivalen hørt hjemme ved det naturskønne Fühlinger See, der ellers mest er kendt for sit regattaanlæg, hvor der gennem tiderne er blevet afviklet mange ro- og kajakstævner. Årsagen til, at festivalen i 1996 måtte flytte fra Lorelei ved Rhinen, var det voksende antal deltagere, og i år kunne festivalen så fejre 20-års jubilæum 8.-10. juli. Det gør Summer Jam til den ældste musikfestival i Tyskland og med sit fyldige tre dages program er den også at regne for Europas største reggaefestival.

I år kunne det rekordstore publikum på 25.000 opleve så store og kendte reggae-navne som Alpha Blondy (billedet), Black Uhuru med Michael Rose, Israel Vibration samt Yellowman, der beviste, at hans stadig kan sit kram. Desværre måtte festivalens hovednavn Sizzla samt Turbulence aflyse i sidste øjeblik, da deres Europa-turné røg i vasken pga. trusler om demonstrationer fra den internationale organisation for bøsser og lesbiske, Outrage, der har set det som sin fornemste opgave at boykotte reggaeartister, der taler nedsættende om denne gruppe. I år var der til gengæld skabt plads til nyere navne som Richie Spice, Jah Mason, Ward 21 og Tanya Stephens, der på mange måder har været med til at sætte nye trends i den populære dancehall-reggae i det seneste år. Festivalen bød også på et gensyn (og genhør) med en række af reggae musikkens ”grand old men”, idet DJ U-Roy, Frankie Paul og Gregory Isaacs optrådte på festivalens store røde scene søndag eftermiddag backet af ingen
mindre end Lloyd Parkes & We The People Band, der tidligere har været musikalske ankermænd for afdøde Dennis Brown.

En anden stor oplevelse var amerikanske Groundation fra Californien, der med en sjælden ægthed spillede roots-reggae med jazz- og dubingredienser, der gik direkte ind i hjerterne på det fremmødte publikum. Gruppen gæster formentlig København dette efterår.

Også var der lige de tyske navne: Seeed og Gentleman, der begge leverede flotte præstationer med deres charmerende blend af roots-reggae og dancehall, og som i den grad har været medvirkende til at udbrede kendskabet til dancehall-musikken i Tyskland. Gentleman deltog i år i det tyske Melodi Grand Prix og er en særdeles populær herre på disse kanter.

En af problemerne dette år, og som måske i sidste ende må tvinge festivalen til at flytte igen, skyldes de mange klager fra de omkringboende over, at der bliver spillet for højt. Lydniveauet var i år sat derefter, og det gjorde, at det til tider var vanskeligt at få musikken helt ned på de bagerste rækker.

Eneste danske islæt på festivalen, ud over de flere end 150 danskere, der havde taget reggaebussen til Køln, var det københavnske børnecirkus Cirkus Changhai, der efterhånden er blevet en fast bestanddel på festivalen. De underholde med akrobatik og ethjulede bongo-cykler, og både de mange børn og barnlige sjæle blev underholdt, så det var en lyst.


Læs mere om Summer Jam


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA