KarriereKanonen: Vi sætter ikke kunstnerne på en piedestal

KarriereKanonen: Vi sætter ikke kunstnerne på en piedestal

"Det bliver sgu aldrig nogensinde forældet. Fire svedende fyre, der kan spille på instrumenter."

Det er Dance With Dirts fire nordjyske medlemmer enige om. Bandet er blandt de fjorten finalister til talentkonkurrencen KarriereKanonen. Drengene har høje
forventninger til det forløb, de står over for. Og det er på trods af, at det langt fra er alle af de tidligere vindere, som for alvor har slået igennem.

Det er tid til beskidt rock
En lørdag aften i et øvelokale på Det Jyske Musikkonservatorium i Aarhus har Dance With Dirt arrangeret en intimkoncert for deres nære venner. Det er en generalprøve på bandets tyve minutter lange sæt, som de skal spille for KarriereKanonens jury den 23. marts på spillestedet V58 i Aarhus.
Øvelokalets lyssætning er improviseret, der er købt øl til anledningen, og gæsterne bliver tilrådet at stoppe et eller andet i ørene. For Dance With Dirt spiller højt, beskidt støj-rock. Og det er ifølge bandet, hvad Danmark har brug for:

"Selvfølgelig vinder vi. Jeg tror, dommerne tænker: 'Nu skal rock sgu have chance'," siger 24-årige Magnus Jacobsen, som ud over at være forsanger i Dance With Dirt driver managementfirmaet Enough Said Music sammen med bassist Jonathan Lyby. De er ikke er i tvivl om, at der følger nogle muligheder med talentkonkurrencen:

"Vi forventer at få rigtig meget ud af at netværke og komme til at møde forskellige producere, som kan hjælpe os med at finpudse vores musik."

Musikere skal kunne begå sig i branchen
Nicholas Kawamura, som til daglig er radiovært på musikprogrammet Smag på P3, er talsmand for KarriereKanonen og sidder desuden i konkurrencens dommerpanel. Han forklarer, hvorfor der er behov for at give den danske musikundergrund mulighed for mentoring og talentudvikling:

"Hvis man er seriøs omkring at gøre karriere inden for musik, er der rigtig mange aspekter uden om selve musikken, man som kunstner skal have styr på. For
eksempel, hvordan man skriver kontrakt, og hvordan man indbyrdes fordeler rettighederne til sin musik."

Ifølge Nicholas Kawamura fokuserer holdet bag konkurrencen på at ruste opkommende kunstnere til at kunne navigere i musikindustrien, frem for at holde de
enkelte kunstnere op imod nogle specifikke succeskriterier:

"Vi føler ikke, at det er nødvendigt at opstille nogle succeskriterier på forhånd, for eksempel om at et givent band skal spille på Roskilde Festival inden for to år eller blive Ugens uundgåelige på P3. Det er ikke sådan nogle mål der afgør, om vores projekt har været en succes."

Pladekontrakt kommer ikke af sig selv
Siden trioen Boho Dancer vandt KarriereKanonen i 2011, har de skrevet kontrakt med selskabet Slow Shark Records og spillet en masse koncerter blandt andet som opvarmning for Sort Sol.

"At have deltaget har ikke været et kommercielt foretagende for os, men talentudviklingen har blandt andet hjulpet os med at få et professionelt forhold til vores musik," siger Asker Bjørk, Boho Dancers trommeslager.

At have været igennem et mentorforløb som KarriereKanonens er dog ikke ensbetydende med hurtig succes. Der skulle gå et år fra at have vundet, til at Boho
Dancer udgav deres første ep, "Furry Skin", som udkom i februar. Asker Bjørk fortæller, at pladekontrakten kom i hus ved, at bandets manager tog kontakt til Slow Shark Records.

"Pladekontrakten kunne godt have været opnået uden KarriereKanonen, men vores deltagelse har dog været med til at speede processen op."

Alt i alt mener Asker Bjørk at Boho Dancer har nydt godt af den opmærksomhed som efterfulgte konkurrencen.

"Det har været nemmere at promovere os selv med pressemeddelelser for eksempel ved at nævne, at vi har spillet på Spot Festival."

Springbræt til international anerkendelse

Af de i alt 49 navne, som har været igennem KarriereKanonen siden 2002, er det kun en mindre andel, som har sat sig fast i den kollektive danske hukommelse.

Jurymedlem Nicholas Kawamura erkender, at det er få navne som Magtens Korridorer, Tue West og Rasmus Nøhr, der har opnået folkelig status. Til gengæld er
han sikker på, at KarriereKanonen fremover vil skabe flere navne, som kan nå bredt ud.

"Der er mange af de tidligere vindere, som i dag lever af at lave musik. Det er ikke sikkert, at de stadig eksisterer i de samme konstellationer, men der er mange, som har brugt konkurrencen som springbræt og nu laver musik i andre sammenhænge."

Som eksempel nævner P3-værten bandet Non+, som vandt KarriereKanonen i 2009. Et af medlemmerne herfra, Robin Hannibal, udgør nu halvdelen af duoen Quadron, som den otte gange Grammy-vindende soulprinsesse Adele har udtrykt stor begejstring for.

Nicholas Kawamura understreger, at det vigtigste i forbindelse med talentudviklingen er at gøde jorden for den, nogle gange langsommelige, proces, der skal til for at fremdyrke kunst.

"Det hedder KarriereKanonen, men det handler ikke om sætte kunstnerne på en piedestal og skabe megastjerner fra den ene dag til den anden. Der er fokus på at forberede et band til en karriere."

Rock skal give appetit på livet
I Aarhus har Dance With Dirt netop spillet deres showcase for vennerne med samme entusiasme, som havde de spillet på Orange Scene. De føler sig mere end klar til at spille for KarriereKanonens dommerpanel.

"Rockmusik skal give dig lyst til bare at fucking leve," siger Magnus Jacobsen, og bassist Jonathan Lyby stemmer i:

"Det er det, vores musik appellerer til, og der har vi en klar fordel i forhold til finalefeltet."

KarriereKanonen:
Siden 2002 har 49 navne været igennem KarriereKanonen. Der er siden 2010 blevet udvalgt tre vindere årligt, hvor det tidligere var større kuld.
Af tidligere vindere kan nævnes Magtens Korridorer, Tue West og Rasmus Nøhr.

Årets finalister og koncertdatoer:

22. marts på Gimle, Roskilde:
Genus, Pranksters, You.you.you, Benal og Hans & The White Elephants

23. marts på V58, Aarhus:
Dance With Dirt, Emil Falk, Talk To Iona og Ulrikke

24. marts på Huset i Magstræde, København:
Jackstones, Marlequin, Djämes Braun, Kaliber og Astro Fall

De står bag KarriereKanonen:
P3: DR-kanal ansvarlig for blandt andet underholdning og bred musik.
KODA: Nonprofit medlemsorganisation for danske komponister, sangskrivere og musikforlag.
Bandakademiet: Karriere- og talentudviklingsprojekt for bands og solister.
Danmarks Smukkeste Festival: Årlig musikfestival i Skanderborg med primær fokus på dansk
musik.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA