x

Wacken - metal, mudder og højt humør

Wacken - metal, mudder og højt humør

Billede: Jacob Dinesen

Så er Wacken Open Air 2005 vel overstået. Det var en blandet fornøjelse, ikke mindst pga. vejret, der bestemt ikke lignede sidste års versions, hvor solen stod højt på himmelen alle dage og næsten solskoldede alle tilstedeværende. I år var det bygevejr alle dage, og det resulterede i mudder overalt. Organisatorerne var dog heldigvis hurtigt ude med halm til forebyggelse, og til deres store ros skal det hedde sig, at de lørdag aften og søndag indsatte adskillige traktorer, der kvit og frit hev alle de biler, der måtte påberåbe sig hjælp, fri således, at alle kunne komme hjem fra festivalen. Sublim logistik og overskud fra Wacken Open Air.

Hvad vigtigere er, at også musikken var i særklasse. Lige fra
Hatespheres nådesløse koncert torsdag aften, mens de populære Nightwish også spillede, til da de sidste bands i form af Kreator m.fl. lukkede og slukkede sent lørdag aften. Der var igen booket adskillige gode navne til det store metalmekka i Nordtyskland, og vi blev trods vejret forsynet med flere gode oplevelser.

Danske Mercenary var ude fredag formiddag og sætte gang i festivalen. De serverede deres musik foran rigtig mange festglade metalgæster, og siden hen fik vi samme dag lov at opleve et legendarisk dødsmetalband fra Florida. Et af de bands, der definerede genren tilbage i starten af halvfemserne, og som i år har gjort comeback med nyt album. Navnet er naturligvis Obituary, og de spillede formidabelt hårdt og leverede det ene gamle hit efter det andet, krydret med de nye sange fra "Frozen In Time", der er et rigtig godt album.

Om aftenen var det så hovednavnet Machine Head, som skulle agere det store trækplaster, og med det seneste album i bagagen der har fået roser med på vejen, kunne de indtage den store scene kl. 21. De spillede deres store hits, deriblandt klassikerne "Old" samt "Davidian", og de gav til slut publikum et sandt potpourri af covernumre fra bl.a. Metallica, Pantera, Iron Maiden og Sepultura. Rob Flynn og co. forstod tydeligvis at underholde de omkring 30.000 festivalgæster.

Også svenske Bloodbath gjorde en god figur, hvor alle bandets medlemmer var overdynget med teaterblod, og de gav det helt store show. Ikke det største band på plakaten, men de er vokset op gennem undergrunden og har så småt gjort sig bemærket rundt omkring. For mig var det en af festivalens positive overraskelser, og publikum labbede den tunge, svenske tråd i sig med velbehag. De sluttede utrolig stærkt af med hittet "Eaten" og efterlod publikum i et blodbad … njarh, okay, men mudderbad i hvert fald!

Om lørdagen var der også et tungt program. Norske Marduk kørte deres panserdivison af black-metal frem sidst på eftermiddagen og leverede den dystre musik til horden af dedikerede disciple, der førte sig frem med ansigtsmaling, nittearmbånd, læder og sort hår til anklerne. Sådan skal det være i den ende af genren, og Marduk har et omfattende bagkatalog at trække på, så det var ikke nogen svær opgave for dem at underholde Wackens tilsølede publikum i en times tid. En herlig præstation.

Der var også hollandsk dødsmetal i form af Gorefest, der sent fredag aften/nat lukkede den scene, som danske Mercenary havde åbnet 12 timer forinden. De leverede en god præstation, og i samme genre tog Suffocation fra New York over på en lidt større scene, da de for første gang gæstede Wacken. Noget, som bandmedlemmerne var glade for, ikke mindst fordi også de har haft en stille periode over nogle år, men siden
2003 har været aktive igen.

Alt i alt var Wacken Open Air 2005 en fornøjelig affære. På trods af det dårlige vejr holdt festivaldeltagerne humøret højt, og der var altid fyldt godt op foran scenerne, når et band gik op for at levere noget tung tråd. Det var ren fornøjelse, og selv lørdag middag, hvor regnen stod ned, kunne norske Zyklon se ud over en fyldt græsplæne. Vi håber naturligvis på bedre vejr næste år, men musikken var god nok til, at vi tager derned uanset hvad!

 

 

Læs om de danske koncerter på Wacken

Wackens hjemmeside


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA