x

X Factor: Kunstnerens sejr over konceptet

X Factor: Kunstnerens sejr over konceptet

Se masser af billeder fra showet i GAFFAs gallerisektion

"X Factor er den ubekendte faktor - den lille ting, der gør den store forskel. X Factor er forskellen mellem den talentfulde sanger og den helt store stjerne."

Dette er DR's definition på den helt store stjerne. Denne skulle igen i år findes imellem de 3000 tilmeldte, mere eller mindre talentfulde individer der var mødt frem til de indledende auditions. Disse var efter dommersortering og et møde med danskernes tommelfingre på mobiltelefonerne reduceret til de tre deltagere der fredag aften skulle dyste om en pladekontrakt i den stort anlagte X Factor-finale.


Allround factor

Konceptet i X Factor er klart. Det gælder om at presse de glade amatørsangere ud i forskellige genrer og stilarter, hvor de udfordres sangmæssigt. Dette er under dække af at man skal se alle sider af deres talent. Sidegevinsten er at dette giver nogle grimme svipsere ind imellem, hvilket naturligvis er god, tåkrummende underholdning for tv-seerne. Koncept har igennem de sidste fire sæsoner, usvigeligt sikkert, sorteret de originale enere/kunstnerne fra, så finaleshowet har bestået af fuldstændig ufarlige allround-sangere.

Der var alvorlig fare for en gentagelse i år, hvor finaletrioen bestod af to dygtige og pæne karaoke-sangere og et åbenlyst talent, der dog ikke havde fået lov at blomstre siden den indledende boot camp.


Fængende tv-show

Når dette er sagt må man blot konstatere at X Factor-konceptet er hamrende godt tv, der tilsyneladende virker i alle lande og har ramt danskerne lige midt i fladskærmen. Konkurrenceelementet er en stor del af hemmeligheden bag X Factors succes. Konkurrencen og uenighederne mellem dommerne dyrkes, og alle kan forholde sig til deltagere, der ligner nogen du kan møde over køledisken i Rema 1000.

Parallellerne til sportens verden er i det hele taget slående, når man nærmer sig sportsarenaen i Herning. Der er både krigsmaling, Ida-bannere og færøske flag imellem rekvisitterne. X Factor-showet er reelt blevet en samlende national begivenhed som kun store sportsbegivenheder kan matche.


Den gode, den onde og den poppede

Showets virkelige stjerner sidder ved ringside. Dommerpanelet spiller deres prædefinerede roller med stor dygtighed. Den gode Pernille Rosendahl der hjælper de søde piger med sangteknik og sørger for kammertonen blandt dommerne.

Popøret Cutfather, der aldrig virker helt tilfreds, men til gengæld griner meget og mumler mindre end Remee.

Og sidst, showets onde, uforudsigelige og geniale midtpunkt Thomas Blachman. Han gør og siger ting der gør ham helt uvurderlig for dette show. Han er arrogant, følsom og lider af et galoperende storhedsvanvid, der fredag aften fik ham til stoisk at bekendtgøre at han elsker vores lille land og samtidige takke os for at få lov til at opdrage vores børn.

Han kæmper angiveligt for musikken, hvilket byder ham at smide sine egne deltagere hjem i kunstens tjeneste. Det bliver ikke let at finde en afløser til dette festfyrværkeri af en neurose til næste års udgave af programmet.


Første runde

Showet startede ud med Rhiannas  "We Found Love" sunget af de tre finalister. Herefter entrede den charmerende Lise Rønne scenen og fik med sin særegne gestik, der kunne anvendes til at dirigere trafikken udenfor Boxen, sat konkurrencen i gang. Første runde bestod af Idas udgave af "Paradise"(Coldplay), Sveinurs udgave af "Hysteria" (Muse) og Lines "Skyscraper" (Demi Lovato). Det var generelt fine præstationer.

Ida sang duet med Lukas Graham. Det virkede som en god idé, og hun formåede at matche den altid ulasteligt undertrøjeklædte Grahams suveræne stemme i "Ordinary Things". Line var på hjemmebane hos Alphabeat, hvor hun gjorde en god figur i "The Spell".

Til gengæld blev det endnu engang tydeligt, at Sveinurs insisteren på at være rocksanger var noget forkrampet, og han endte faktisk med at understrege at pop er det nye rock'n'roll. Inden han som den første blev stemt ud, havde han dog fået love at danse og synge med Oh land. Færingens held rakte til en flot tredjeplads.

For at give tid til sms-afstemning var der indlagt et freakshow med nogle af de mest markante deltagere fra de foregående år. Det var en ret speciel oplevelse at høre Asian Sensation fortolke "Another Brick In The Wall (pt. 2)" uden at ramme en eneste tone rent. Navnlig linjen "We Don't Need No Education" skurrede i mine ører. Derudover var der bl.a. gensyn med Tvillingerne, Frederik og Kjell.


Slut med benspænd

Efter oplæg fra Lillian Gjerulf Kretz på TV-Avisen kom Kato på scenen og spillede "Never Let You Go" sammen med årets X Factor-deltagere.

Nu var det tid til årets nyskabelse, nemlig en direkte duel imellem de to tilbageværende deltagere. De havde begge fået til opgave at skrive en sang. Dette var en gave til aftenens kunstner Ida, der efter at have været udsat for utallige benspænd fra konceptet X Factor endelig kunne være helt sig selv i "I Can Be" der blev leveret med stort nærvær og overskud.

Line havde også fået komponeret en fin sang, der dog til sammenligning lå rigeligt meget i forlængelse af Seebach, Medina, Guetta-bølgen og dermed fremstod mindre original. Til gengæld fyrede hun den af på scenen og viste at hun var en værdig finaledeltager som performer.

Efter denne sidste optræden kom den "rigtige" Medina og sang "12 Dage" og 2For Altid", imens sms-afstemningen kårede Ida som vinder af en pladekontrakt og titlen "Vinder af X Factor 2012".


Stjerne for en aften?


Aftenens show var en flot opvisning i logistik, lys og timing og dermed en understregning af at det topprofessionelle koncept også virker perfekt i samspil med 15.000 publikummer i Boxen. Jeg synes dog det er ærgeligt at livebandet var sparet væk på selve finaleaftenen, det ville have givet det sidste pift til oplevelsen.

Ida kan nu formentlig, efter en større rundtur til landets storcentre, skrive sig ind i rækken af stjerner der aldrig blev det alligevel, ligesom Martin, Thomas og Linda og – hende der fra sidste år.

Jeg synes dog det er første gang man har oplevet at det var den originale kunster der stod med hænderne over hovedet på finaleaftenen, så lad os krydse fingre for at Ida bliver mere end stjerne for en aften.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA