Pil & Liv – charmerende folk af ærlig søskendeduo

Pil & Liv – charmerende folk af ærlig søskendeduo

Pil og Liv Clausen er en søskendeduo, der skriver sig ind i en række andre skandinaviske kvindelige duetterende singer/songwritere, der er oppe i denne tid, som for eksempel svenske First Aid Kit og danske Kirsten & Marie – der også alle er søskende. Pil & Liv – som de benævner sig – debuterer med pladen Hangovers, der blandt andet indeholder folkpop-numre som Relationship og Paperbag, der begge har været i rotation på P3.

 

Fra Pemba til Aarhus

Duoen har boet lidt rundt omkring heriblandt Lissabon i Portugal og Pemba i Mozambique, og det er blandt andet det, der har været med til at præge de to debutanters stil. Vi fik svar på en række spørgsmål fra de to unge kvinder over mail:

– Da vi boede i Pemba, knyttede vi os meget til hinanden; ikke kun som søstre, men måske mest af alt som veninder. Dengang sang vi meget i bilen, når vi kørte langt fra det ene sted til det andet, og vi var nogle små høns (vores fars ord), når vi var værst. Forestil dig at høre to små, meget blonde og brune piger skiftevis skråle Michael Row The Boat Ashore 17 gange i træk og slås indædt om pladsen på bagsædet, mens du kæmper for at få din bil helskindet igennem absurd hullede veje, og du har ti timers kørsel igen.

I 2000 kom de to dog atter til Danmark, og det var her søskendeparret begyndte at udforske forskellige genrer med deres guitarer, hvor det hurtigt var den elektriske slags, der blev fundet frem. YouTube blev en legeplads, hvor store inspirationskilder blev dyrket, ligesom de selv lagde en længere række covers op på videosiden, der sidenhen blev erstattet af deres eget materiale. Det er blandt andet noget af det materiale, der er at finde på Hangovers, hvor der blandt andet er bidrag fra Matt the Electrican med flere.

– Vi skriver sange om de ting, der gør ondt, og som vi ikke kan give udtryk for på andre måder. Hangovers handler mest af alt om hjertesorger, kærlighedskvaler og indre dæmoner. Titlen har forskellige betydninger: Den kan forstås bogstaveligt, men på den anden side kan der også være tale om moralske tømmermænd, ulykkelig kærlighed, dårlig samvittighed og problemer, der fylder for meget. Ment på den måde, at alle ovennævnte følelser, som for det meste er konsekvensen af noget mere eller mindre selvforskyldt, alle sammen efterlader én med rod i hovedet, rystende hænder og ondt i kroppen.

Har det betydet noget særligt for jeres musik, at I er søskende?

– Lyrisk og musikalsk har det indebåret en stor forståelse for hinanden, og for hinandens ønsker om udvikling af sange. Derudover har det gjort det lettere at være i studiet og indspille (som er en intens oplevelse, fordi det handler om, hvad der skal ske med éns musik), fordi vi som søstre gerne må blive sure på hinanden, gerne må opføre sig som forkælede femårige overfor hinanden, og gerne må skælde hinanden ud.

– Vi har for eksempel allerede nået at vrisse af hinanden en tre-fire gange i løbet af det tidsrum, vi har brugt på at svare dine spørgsmål – bare fordi vi kan. Men vi kan jo ligesom ikke ændre det faktum, at vi ikke slipper for hinanden lige foreløbig. Og det er vi egentlig ret glade for.

 

Hvem?

Anna Pil Clausen, 22 år. Guitar, ukulele og vokal.

Liv Cæcilie Clausen, 21 år. Guitar, glockenspiel og vokal.

Hvad?

- Vi vil nok kategorisere os selv som pop/folk; vi spænder fra at spille akustisk til at spille med band, når vi spiller live, men forsøger generelt at holde fast i den simple og enkle lyd. Vi er inspireret af musikere som Angus & Julia Stone, Jaymay, Laura Marling, Ane Brun, Paul Simon, og mange andre.

Hvor?

- Vi er født i Tønder, og vokset op i henholdsvis Møgeltønder, Lissabon (Portugal) og Pemba (Mozambique). Lige nu bor vi begge to i Aarhus, men Pil er inden længe på vej til København. Vi knytter mange barndomsminder til den røde jord i Pemba, og samtidig forbinder vi vores teenageår i Møgeltønder og Tønder med gymnasium, opdagelsen af World Wide Web, og vores første originale sange. Selvom vi ikke har været i Afrika siden vi kom hjem for 12 år siden, så drømmer vi begge to om at tage tilbage.

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA