x

Kirsten & Marie – Charmerende tvillinger klar med debutalbum

Kirsten & Marie – Charmerende tvillinger klar med debutalbum

Det er lørdag eftermiddag sent i marts, og Kirsten og Marie med efternavnene Nyhus Janssen hænger over kaffen med skolebøgerne inden for rækkevidde, da GAFFA møder dem på Krasnapolsky i Indre By, København. For en ting er, at de med deres folk-pop er blevet populære skikkelser på den alternative musikscene i Danmark, men når man lige er fyldt 20 år har man – i hvert fald i Kirsten og Maries tilfælde – også en skole, der skal passes. De to søstre går begge i 3. G på Viborg Gymnasium & HF, og Marie sidder og sveder over sin AT opgave om Anders Breivik, og Kirsten har også skoletasken ved hånden.

Planen er, at de lige når at tale med GAFFA, får en bid brød og så får klemt noget skolearbejde ind, inden de skal til fødselsdagsfest med folk i det københavnske indierock-miljø, hvorefter Kirsten skal med toget klokken tre om natten for at besøge kæresten i Odense. Meget sigende for de sidste par år for de stærkt charmerende enæggede tvillinger, der smiler om kap i de par timer, overtegnede har fornøjelsen af at tilbringe i deres selskab. Der har været fart på, og der er blevet spillet på begge heste i noget tid.

Marie: – Det har været meget intenst og nogle gange næsten for meget. Vi har spillet omkring 60 koncerter, siden ep'en kom, så typisk har vi gået i skole i løbet af ugen og har spillet koncerter i weekenden, hvor de fleste har været på Sjælland.

Kirsten: Vi elsker at spille, elsker at står på en scene, og nyder i den grad at være en del af det  musikmiljø, som har taget så godt imod os. Det er skønt at være sammen med så mange ildsjæle, som præger miljøet, vi elsker den kultur, men der har ikke været meget tid til overs, og i perioder har det været meget stressende.

 

Indbrud i studiet

Begge søstre vender sigende blikket opad og slår ud med armene, ingen tvivl om, at der har været tryk på, og de vedgår også, at forældrene i perioder har været bekymret for om deres døtre havde for meget om ørerne. Så da debutalbummet Newspeak skulle indspilles, var det med at tage efterårsferien i brug, men sådan skulle det ikke blive.

Kirsten: – Vi skulle indspille i vores pladeselskabs studie Moono i København, men det blev røvet kort forinden, så det var desværre umuligt (der røg for 500.000 kr. uforsikret udstyr der i vid udstrækning tilhørte Aske Zidore, red.). I stedet blev det til, at vi skulle indspille rundt omkring, samtidig med at vi gik i skole.

Marie: – Vi har vel brugt en måned i alt, og har brugt et mobilstudie og har indspillet vokaler hjemme i Viborg (hvor Marie bor i kolonihavehus og Kirsten i lejlighed, red.), strygere i København og guitar i Aalborg, samtidig med at vi gik i skole. Det betød ind imellem, at jeg var ved at falde i søvn i timerne, hvilket min lærer da også bemærkede.

Hvad siger jeres klassekammerater til jeres succes?

Marie: – De er kun positive, men egentlig er det ikke noget, vi snakker så meget om, vi er bare helt almindelige gymnasieelever, og sådan har vi det også bedst med, at det er. Men det har betydet, at vi ikke har været så meget med i det sociale liv, som vi nok ellers ville have været, da vi konstant har været ude at spille i weekenderne og har brugt meget tid i København.

Kirsten: – Men en dag hvor min klasse var i København på studietur, faldt det sammen med, at vi skulle spille i Huset i Magstræde, så der kom hele min klasse og så os, det var sjovt.

 

Kontrakt efter første sang

Hvor de fleste band og artister slider for føden i årevis i øvelokalet, indspiller stakkevis af demoer, eller deltager i talentkonkurrencer i håb om at blive opdaget, har karriereforløbet set noget anderledes ud for søstrene Nyhus Janssen.

Kirsten: – Vi havde skrevet en sang, og den ville vores gode veninde absolut have os til at spille for Oh No Ono, som hun kendte. Vi skulle til koncert med dem på VoxHall i Århus og blev på det nærmeste tvunget til at spille sangen for dem, da de var udenfor for at ryge. Det var i november 2009 og iskoldt, og frostvejr er altså ikke særligt velegnet til fingerspil på en akustisk guitar. Vi gjorde det, men jeg var meget nervøs og havde en rigtig dårlig mavefornemmelse over projektet.

Marie: – Jeg var mere positiv, og syntes at det gik godt.

Marie havde ret, for Oh No Ono kvitterede prompte med at tilbyde pigerne en  opvarmningstjans for dem to dage senere i Vega, og tilføjede i øvrigt at de gerne ville udgive en ep med dem på deres pladeselskab Tambourhinoceros.

Marie: – Vi spillede koncerten, selvom vi kun havde vores ene nummer og nogle få covers, og siden er det gået stærkt.

 

Et familiært foretagende

Pigerne skrev to sange til, som blev til ep'en Kirsten og Marie, der udkom i maj 2010 og blev godt modtaget af publikum og presse, og nu foreligger så første album fra pigerne i form af Newspeak. Igen er samtlige af duoens kompositioner indspillet og udsendt.

Marie: – Selvom det kun er vores navn, der står på coveret, har det været en meget familiær proces, vi har mange at takke. Vores fire år ældre storebror spiller trommer, Asger Agerskov har lavet strygerarrangementerne. Teksterne er primært skrevet af vores mange-årige penneveninde Makaila Stierlin fra Florida, som handler om mange af de problemer, man står med som ung, og den anden halvdel er skrevet af en mand i 50'erne Erik Kock, som er en god ven af familien og lidt af en onkel for os. De vidner selvfølgelig om en helt andet livserfaring. Vi er glade for at kunne præsentere begge sider. Så har folkene bag pladeselskabet og i særlig grad dem fra Oh No Ono været helt fantastiske og har hjulpet os med alt.

Det lyder jo fint, er I blevet rige?

Kirsten: – Nej, det kan man ikke ligefrem sige, ha, ha. Pladeselskabet har hjulpet os med de bedste deals og aftaler, men ikke økonomisk. Vi har endnu ikke udbetalt løn til os selv for nogle af koncerterne, det er  blevet til en rygsæk til hver og så gratis tyggegummi på bandkontoen. Nogle gange optræder vi alene, men for det meste har vi band, af og til med strygere, med os, så vi prioriterer at lønne vores musikere.

 

Kirkesang

Der er ikke meget vibrato og soulede fraseringer over de to pigers vokaler, der er kendetegnet ved  meget rene og klare harmonier og i perioder unisone stemmer. Ikke en tilfældighed

Marie: – Vores musik er ikke kristen men har nok en religiøs klang, hvilket sikkert hænger sammen med, at vi har sunget i kirkekor i mange år. Vores mor, der er musiklærer i folkeskolen, syntes, at det var en god idé, og den har vi fulgt og ikke fortrudt. Vi har ikke en lead-vokal, men to ligestillede stemmer, og dyrker de rene, præcise toner, som man kender fra for eksempel engelske drengekor.

Kirsten: – Jeg synger stadig i koret, når jeg har tid. Og den klassiske musik betyder rigtig meget for mig, ikke mindst Bach og Rodrigo, og jeg kommer til at dyrke klassisk guitar meget i årene fremover.

 

Barnestjerner hjemme i stuen

Men det er ikke kun barokkens toner som pigerne er opvokset med. Der var altid lagt op til rockfest i barndomshjemmet, når moderen var ude.

Marie: – Min far har en rigtig god pladesamling, og vi havde en tradition med at klæde os ud, enten i nattøj eller med sindssygt mange nederdele og synge til musikken som små, og drømme at vi var store popstjerner, når vi var alene med vores far. Sjovt nok var det altid med Kirsten på en træguitar, som vores storebror havde lavet i sløjd. Nogle af de artister, som har betyder rigtig meget, har været David Bowie, Leonard Cohen og Savage Rose

Kirsten: – Men også Prince og Michael Jackson

 

Hvad er det bedste og det værste ved at være tvillinger?

Kirsten og Marie: Det bedste er, at man kender hinanden så godt, og det værste er, at man kender hinanden så godt. Det er fantastisk at opleve alle de her ting sammen, men det kan også være hårdt at være sammen med sin søster hele tiden. Vi er hinandens tætteste støtte, men det kan også blive for meget.

Frederik og Mary har lige fået tvillinger, har I et godt råd til deres opdragelse?

Kirsten: Haha, ja. Ikke at klæde dem ens, det var vi tit, en i blåt og en i et rødt sæt. Og så ikke at dele værelse, og hvis det kan undgås, ikke at have værelser ved siden af hinanden. Det havde vi, kun adskilt af en papvæg, så der blev konkurreret på hver vores musikanlæg.

 

Andre musikalske tvillinger:

John og Edward Grimes: De kække irske brødre, der optræder under navnet Jedward, og her i 2012 for anden gang skal repræsentere Irland ved det europæiske Melodi Grand Prix.

Bill og Tom Kaulitz: Teenage idolerne fra Tokio Hotel, med Bill på vokal og Tom på guitar. Bandet har sendt tre album til tops af hitlisterne i hjemlandet Tyskland og har skrigende fans verden over.

Liv og Mim Nervo:  To australske tvillinge-søstre, der både har gjort sig som modeller, kort inden for opera og både selv har performeret og skrevet sange til andre, heriblandt Britney Spears, Sophie Ellis-Bextor, Kelly Rowland og David Guetta.

Trine og Rikke: De fodboldglade, rødhårede X Factor-deltagere, der foretager sig alt sammen.

 

 

 

 

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA