Kaliber: Mellem kommerciel rap og hardcore

Kaliber: Mellem kommerciel rap og hardcore

Den københavnske rapgruppe Kaliber er en af årets tre vindere af talentkonkurrencen KarriereKanonen, arrangeret af P3, Bandakademiet, Koda og Danmarks Smukkeste Festival. Kaliber har hittet solidt med "Vest For København", som for nylig rundede en halv million visninger på YouTube. Præmien fra KarriereKanonen er solid airplay på P3, koncerter på Spot Festival og Smukfest, hjælp omkring rettigheder fra komponistorganisationen Koda og et skræddersyet karriereudviklingsforløb fra Bandakademiet. De to andre vindere er i øvrigt dancehall-gruppen Djämes Braun og rockbandet Dance With Dirt.

Umiddelbart efter Kalibers koncert på Spot mødtes GAFFA med gruppen, alias rapperne Livid og DB King og sangerne Face It og Mr. Mo.

Hvordan synes I, at showet på Spot gik?

Livid: – Det gik godt, og folk gav jo stort bifald mellem numrene, men de var ret passive under sangene. Vi er vant til at spille for et lidt yngre publikum, som er hiphop-fans, og det var publikum i dag ikke nødvendigvis. Men alt i alt gik det godt.

I har vundet KarriereKanonen. Nu kommer så klichéspørgsmålet: Havde I selv regnet med det?

Livid: – Så kommer klichésvaret: Det havde vi slet ikke, virkelig ikke. Faktisk tænkte vi ikke ret meget på, at vi deltog, før vi kom i finalen.

Mr. Mo: – Det var to af vores venner, der sagde, at vi skulle stille op til KarriereKanonen. Vi vidste ikke rigtigt, hvad vi gik ind til, og pludselig, så var vi finalister.

Der er noget med, at I kommer fra Københavns vestegn. Kan I komme det lidt nærmere?

Livid: – Vi kommer fra Ballerup, Ishøj og Hundige.

Og så laver I hiphop. Hvorfor er det lige blevet den genre, I har kastet jer over?

Livid: – I mit kvarter var det det, vi hørte, da vi var børn og unge, og jeg kan huske, at vi stod og rappede i ungdomsklubben i små grupper. De seje drenge, der var ældre end hos, og som vi så op til, hørte 2Pac og Snoop Dogg, så det er lyden af mit barndomskvarter.

DB King: – Så er der mange paralleller, man kan drage mellem at vokse op på den københavnske vestegn og så teksterne i den amerikanske West Coast-rap.

Ikke sejt at være gangsta

Ja, nogle af jeres numre har et lidt gangsta-agtigt præg, og i jeres pressemateriale står der, at I har en baggrund i "asfaltjunglens dårlige selskab". Kan I fortælle lidt mere om det?

Livid: – Det er ikke nogen hemmelighed, at vi har været i kontakt med det, man kalder et dårligt selskab, og har lavet nogle ting, som vi ikke er så stolte af i dag, men nu fokuserer vi på musikken. Men det er nogle år siden, nu er vi jo i slutningen af tyverne. Men vi ved, at vi har en troværdighed over for de unge mennesker, vi gerne vil nå. Vi kan bedre trænge igennem til unge end selvudråbte eksperter, der bare har læst om det, fordi vi har levet det, vi rapper om.

Vil I gerne være rollemodeller?

Livid: – Nogle af sangene fordømmer måske ikke åbenlyst gangsta-livsstilen, men andre gør, og det er vigtigt for os at have den balance. Vi er ikke gået ind i dette her for at være rollemodeller, men det gør ikke noget, hvis vi bliver det. 

DB King: – Det er jo fint, at folk kan se, at vi kommer fra ingenting, og nu er vi blevet til noget, fordi vi har kæmpet for det. Vi prøver at være journalister, beretter om ting, som vi har oplevet, og så kan folk selv vurdere, hvad der er rigtigt og forkert.

Men nogle af de amerikanske gangsta-rappere bliver jo beskyldt for at forherlige gangsta-livet. Hvad siger I til det?

Livid: – Hos Snoop Dogg kan det måske være svært at finde hans socialrealistiske vinkel, men 2Pac havde jo masser af det, og han er nok den, vi har lyttet mest til. Han har en god balancegang mellem selv at være fra gaden og samtidig tage et ansvar.

DB King: – Men lad os understrege, at det ikke er sejt at være gangsta på nogen måde. Og det er ikke kun gaderap, vi laver også festmusik til diskotekerne, og vi har også blødere numre.

Face It: – Det er helt bevidst, at vi blander det hårde med det bløde. Vi har to sangere og to rappere, og det skal vi udnytte fuldt ud. Vi har flere muligheder end de fleste andre rapbands. Vi kan lave nogle melodier, som de andre ikke kan.

Livid: – Vi vil gerne lave en balance mellem melodisk, kommerciel rap og hardcore. De to sangere i gruppen er meget forskellige, og de to rappere er meget forskellige, og det skal vi også udnytte. Det giver nogle fede kontraster.

Spiller selskaberne ud mod hinanden

Hvem laver jeres musik? 

Face It: – Det gør jeg. (Face It er også en del af producerteamet Madness 4 Real (Ice Cube, Eazy E, Den Gale Pose, Anna David, Anden, Lizzie, MC Clemens med flere)).

Hvornår kommer jeres debutalbum?

Livid: – Vi er i mixfasen af vores album, og så er der et par numre mere, som vi også prøver at få med. Men vi håber, at det udkommer til efteråret.

Det er almindeligt at have gæste-features i hiphop. Har I også det på jeres album?

Livid: – Nej, vi har ikke plads til gæster, når der tre, der laver vers, og vi vil også gerne vise, at vi kan stå på egne ben uden hjælp fra andre her på vores debutalbum. Det kan godt være, der kommer nogle med på næste album.

I har en del koncerter hen over sommeren. Er I begyndt at kunne leve af musikken?

Livid: – Nej, ikke endnu, men vi nærmer os. Vi satser på det.

Har I en pladekontrakt?

Livid: – Ikke endnu, men vi har bejlere, og vi er åbne for tilbud. Vi vil gerne spille selskaberne lidt ud mod hinanden. Det synes vi godt, vi kan tillade os.

 

Se Kaliber med "Vest For København":

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA