Pede B & DJ Noize: Vi udfordrer hinanden

Pede B & DJ Noize: Vi udfordrer hinanden

– Der er 10 år imellem os, fortæller Pede B, og da jeg var omkring 12 år gammel, fik jeg rigtig meget af min hiphop-erfaring fra DJ Noizes P3-show hver fredag aften, D' Store Mix. Mine kammerater og jeg optog radioprogrammerne på kassettebånd og gik rundt og hørte på det bagefter.

Respekten for den feterede P3-vært, producer og DJ-verdensmester er ikke til at tage fejl af, når Pede B fortæller om sin nye ven og kollaboratør. Men den erfarne Dj har valgt sine samarbejdspartnere med omhu, og fortæller også med ærbødighed om den første gang, han så den talentfulde rapper i sit es.

DJ Noize: – Jeg så Pede B første gang til MC's Fight Night, hvor det var anden gang, at han stillede op. Jeg bed mærke i, at han meget hurtigt placerede sig i ringen. Han tog simpelthen centrum, som man siger, når boksere tager en ring, og den anden rapper måtte danse lidt rundt om ham og undvige midten. Jeg fandt senere ud af, at det er noget meget territorialt, som boksere kan gøre, hvis de dominerer en kamp. Pede B har dyrket kickboksning i utroligt mange år, så han følte sig helt tilpas i den ring.

Freestylerapperen og den producerende dj har fundet sammen i et frugtbart samarbejde, der nu kan høres på albummet Under Askeskyen, som ifølge de to herrer kan være starten til et længere parløb.

 

Udfordrende kontrolfreaks

Med tre MC's Fight Night titler under bæltet cementerede Pede B sin status som én af de dygtigste rappere i disciplinen, men har siden også bygget en solid karriere op som skrivende artist. Her er det ofte mørkere emner, der cirkulerer i rapperens bevidsthed.

Pede B: – Over Askeskyen er en metafor for døden og alt det, man ikke rigtig kan forstå. Hvis vi bevæger os op over den askesky, der var forrige år, så er vi oppe i det, man i gamle dage kaldte himlen. Det er den forvirring over det, der er så langt ude, at man ikke rigtig kan forstå det. Jeg har et nummer på pladen, som hedder "Nedtælling" og som handler om mit personlige forhold til religion. At jeg ikke tror på nogen religiøse institutioner, men jeg tror på visse religiøse ting, fortæller den tænksomme rapper.

Det fjerde officielle album startede som endnu et projekt mellem Pede B og trofaste producere som Adam Sampler, Albert og Luxx, men endte et markant andet sted, da rapperen valgte at gå til DJ Noize med sit materiale og fik et tilbud, han ikke kunne afslå.

DJ Noize: – Han har mange folk, som han har arbejdet sammen med og har gjort det i rigtig lang tid, men jeg sagde til ham, da han kom med numrene, at der var nogle ting, som jeg syntes var gode, og andre jeg ikke syntes om. Mit forslag var, at vi ikke smed de mindre gode ting ud, men at jeg fyldte resten ud og var tovholder på projektet, fortæller dj'en om sin nye status som Executive Producer.

Pede B: – Jeg er vildt glad for, at han ville sætte sig i den stol, selvom vi begge to er  lidt nogle kontrolfreaks. Så nogle gange skal vi selvfølgelig gå i clinch med hinanden, fordi vi absolut vil hive et bestemt nummer i en bestemt retning. Han er flere gange kommet med et beat og sagt, at det skal handle noget specifikt. Bum. Det kan være svært at give slip på de ting, men samtidig har jeg følt mig udfordret og har prøvet at gøre det. Derfor er der mange af de færdige numre på pladen, som jeg nok ikke har kunnet skrive før i tiden. Det er nogle andre emner, men det bærer naturligvis præg af, at det er mig, der har skrevet dem.

DJ Noize har kunnet give sin erfaring fra produktionsselskabet Gabriel Flies, som han var en del af i tre år, hvor han har været med til at skrive numre for Szhirley, Maria Lucia og Jokeren. Han er dog mere kendt for sine producer-meritter sammen med Per Vers og som del af supergruppen Majors, men udfordringerne har gået begge veje i samarbejdet.  

Pede B: – Han syntes for eksempel, at det var fedt, når jeg kom tilbage og havde givet historierne et twist eller noget ekstra i stedet for, at jeg bare havde skrevet en tekst ud fra den oprindelige ide. På den måde synes jeg, at vi udfordrede hinanden rigtigt godt. 

 

Bisgaard, Ørting og Bellens som fan

Den ydmyge rapper og den erfarne dj har inviteret en række interessante artister med på pladen, hvor navne som Benjamin Koppel, Joan Ørting og Hans Otto Bisgaard stikker ud, og som har gjort, at Pede B også blevet sat i en ny kontekst.

Pede B: – Jeg ved ikke ligefrem, om det har været en udfordring, men det har været en masse samarbejder, som jeg aldrig selv ville have sat i gang. Kim (DJ Noize) har et højere ambitionsniveau, end jeg har i forhold til gæster. Han kan skaffe gæsterne eller et børnekor og kan arrangere det hele. Han har gjort mig bevidst om, at der er flere ting, som kan lade sig gøre. 

Shaka Loveless synger med på førstesinglen "De Berømte Minutter", mens Redwood Hill-forsangeren Marco Sewohl, der også er med i Pede B's sideprojekt Koldfront også kigger forbi. Det er dog den populære Jacob Bellens fra I Got You On Tape, som både DJ Noize og Pede B fremhæver, når snakken falder på gæstelisten.

Pede B: – Lige præcis med Jacob Bellens er det meget sjovt, og vi havde gået rundt og talt om, at han havde en fed stemme. Jeg kendte overhovedet ikke I Got You On Tape før, men både Kim og min anden producer Albert havde spillet deres musik for mig. Men jeg skød ligesom ideen væk og tænkte, at han nok alligevel ikke kunne lide hiphop. Men så sidder vi på kaffebaren Sort Kaffe og Vinyl, hvor der pludselig kommer én hen og fortæller, at han gammel fan og havde hørt Et Barn Af Tiderne rigtigt meget. Da han gik, spurgte Noize, om jeg vidste hvem det var, hvilket jeg ikke anede. "Det var Jacob Bellens".

DJ Noize: – Da gik han ud og så kiggede vi på hinanden og tænkte "vi prøver lige at spørge ham", og så gik spænede vi efter ham ude på gaden og spurgte ham. Han hjalp med at rette nogle enkelte ord på omkvædet til "Intet At Miste", så det passede lidt bedre til ham, men han er bare en fantastisk sanger og at indspille ham var en drøm, fortæller den producerende DJ, som med sit gåpåmod og sit store netværk har kunnet hive Pede B ud af sit sædvanlige element. 

Pede B: – Jeg er pessimist af natur, og tænker ofte "fuck det, der er alligevel ikke nogen af dem, som kan overskue det, som vi laver". Selvom jeg laver musik hele tiden, så har jeg ikke rigtig den der selvtillid. Kim har været god til at hive mig ud af det, og han har masser drive og selvtillid, når det kommer til at få fat i forskellige folk.

DJ Noize: – Der har været gensidig respekt, for jeg respekterer hans talent, og jeg tror også, at han respekterer mig for de ting, som jeg har opnået. Jeg tror også, at Pede er overbevist om, at jeg vil bøje hans arm og udfordre ham, men ikke skade hans renommé. Jeg har ikke haft en mentor-rolle, men jeg har helt klart haft en gødende rolle, for jeg synes, at han har rykket sig på denne plade. Jeg har skubbet lidt til ham, uden at det gjorde for ondt, og det vil jeg gerne tage lidt credit for. 

 

Gensidig respekt

Arbejdet med beats tager også udgangspunkt i respekt for musikken, der kan gå på tværs af genrer og alder. Gamle danske 70'er-plader er blevet fundet frem, blandt andet Da Solen Kom af Stig Kreutzfeldt og Sten Toft Andersen, hvor DJ Noize har fundet samplet til "Brænder Op".

DJ Noize: – Det er virkelig noget, som jeg har advokeret for i lang tid, at folk, der har lavet musik i gamle dage, de skal opleve, hvad unge mennesker kan gøre ved deres musik. Vi bruger det her musik, fordi vi synes, at det er fantastisk, og det vil give folk noget nyt at lytte til i dag. Det er jo fedt at kunne slå bro over generationerne på den måde.

Pede B: – Det er inspirerende at han laver en opgraderet version af gamle hiphop-beats. Noize laver også beats, hvor det hele er spillet ind med instrumenter, men når han spillede sine beats for mig, så tror jeg, at jeg automatisk kom til at reagere mere positivt på de ting, hvor der var samples i dem. Han evne til at finde danske ting er sindssygt fedt. For eksempel er jeg helt vild med vokalsamplet på nummeret "Ærligt", som er taget fra et gammelt Jan Irhøj-nummer.

At nye lyttere kan finde frem til danske rockkoryfæer som Stig Kreutzfeldt via hiphop-beats er kun en ekstra bonus. Samtidig har flere af de samplede kunstnere også selv tilkendegivet deres glæde over at blive sat i en ny sammenhæng.

Pede B: – De vendte rigtigt positivt tilbage, især i forhold til nummeret "Brænder Op", som de synes var fedt skrevet. Jeg mødte Stig Kreutzfeldt til et julearrangement, hvilket er den eneste gang, jeg har mødt ham ansigt til ansigt, og hvor han også sagde, at det var et fedt nummer. Han er en cool fyr.

 

"Pede B er et lidt kikset navn"

På nummeret "Isbjørn" sammenligner du dig med det store dyr. Hvorfor har du valgt den sammenligning?

Pede B: – Jeg er en 1,95 høj meget bleg fyr, så jeg synes sammenligningen med en isbjørn er lidt sjov. Det er et powerdyr i toppen af fødekæden, som jeg syntes var det sejeste dyr, da jeg var lille. Desuden så kan man sige, at det, jeg repræsenterer med min musik, er en truet race. Tatoveringen på min ryg viser en kæmpestor isbjørn, som går rundt i et stort detaljeret københavner-univers. Jeg viser den i en halvfærdig version i Young-videoen, og vi er ved at lave videoen til nummeret "Isbjørn", men der viser jeg så faktisk ikke resultatet.

Selvom den selvudnævnte isbjørn har selvtilliden i orden, ændrer det ikke på, at han rapper om at have et deltidsarbejde på et PR-bureau og tager fat i ærligheden i hiphop og angriber især ideen om at være den bedste som værende en kliché. 

Pede B: – Jeg fortæller på det nummer, der hedder "Kunstnernavnet", at jeg egentlig synes, at Pede B er et lidt kikset navn. Men nu har jeg haft det så længe og så må man ligesom være stolt af de ting, som man har opnået med det. På det nummer fortæller jeg også om, at det er meget tydeligt, at det bare er usikre mennesker, der hele tiden skal fremhæve, at de er de allerbedste. Hvis du faktisk tror på, at du er den bedste, så må det på en eller anden måde gøre, at du ikke udvikler dig. Rent kreativt tror jeg ikke, at det er specielt gavnligt at rende rundt at bilde sig selv ind, at man er den bedste.

DJ Noize og Pede B er indbringende makkerskab, der sætter 90'er-inspireret hiphop tilbage på dagsorden. Ord som respekt, ydmyghed og ærlighed går igen som bærende elementer hos den pladeaktuelle duo, når de taler om musikken og om hinandens meritter. Men DJ Noize mener også, at de kan drive det længere endnu.

DJ Noize: – Jeg vil faktisk betegne Pede B som genert, for han kan meget mere, end han vil være med til. Han har potentialet til at blive en utrolig stor artist, men han går med meget forsigtige skridt. Det er noget, som jeg tidligere også gjorde og kan genkende mig selv i. Jeg synes, at han har taget et stort skridt på denne plade, men jeg tror, at han har muligheden for at tage et endnu større skridt, når flere folk får øjnene op for, hvor fantastisk dygtig han er.

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA