x

Distortion Dag 1: På tur gennem Indre By

Distortion Dag 1: På tur gennem Indre By

Onsdag er dagen, hvor by, beboer og besøgende mentalt forbereder sig på fem dages intensiv fest og hygge. Ølvogne og scenebiler kører gennem almindeligt onsdags-fyldte gader. På Nytorv, Vor Frue Plads, Gammel Strand og i strædekvartererne bygges der scener op og allerede nu er det tydeligt, at der er gjort en kæmpe indsats for toilet- og affaldsforhold i forhold til sidste år.

Vi venter på et kontrolleret ragnarok

Der er allerede kø ved billetsalgsvognen på Højbro Plads da den åbner kl. 16. I baren ved siden af hældes de første jager-shots i maven, inden vi drager ned for at se, om der er fyret op under Klashy, Rezet Store og Beatpeoples gadefest. Scenen står klar, og lækker R'n'B svøber sig om hjørnerne i krydset mellem Kompagnistræde og Rådhustræde. Festen har været i gang indenfor i butikken siden klokken 14, og forventningerne til ugens kontrollerede ragnarok spores tydeligt i ansigterne på både siddende teenagere og forbigående ægtepar. Folk står i små grupper og samtaler og kigger sig jævnligt omkring, som om de venter på at "det" sker.

TS Bar holder tjekket gadefest

Vi går videre mod Sankt Peders Stræde og triller forbi Din Nye Ven, hvor to pavilloner står og vogter instrumenterne for det potentielle regnvejr. Folk sidder i bløde møbler, og der spilles bordtennis og kortspil til lyden af ambient elektronisk musik. Vi får en rabarber-punch i hånden og sludrer lidt med bartenderen inde på caféen, inden vi går nedad mod Studiestræde.

Foran TS Bar står Thomas Madvig og vender plader, og festen her er en helt anden. Der har dannet sig et dansegulv mellem fire strategisk placerede højtalertårne, som aflukker 20 meter af gaden og dømmer det et festrum. Slanger af mennesker møver sig langsomt forbi hinanden og smiler og har solbriller på, selvom solen ikke skinner. Techhouse-tracks får vandskålen med kolde Heineken til at simre, og vi bydes op til dans af to tilfældige piger. Her bliver vi så lidt.

Stagedive sirene-synth ved Rezet Store

Videre ned på den anden side af Strøget opdager vi en lille, nærmest hemmelig, scene i Badstuestræde. Det er klub Beat Me og artister fra det nye, danske label Gartenhaus, der dj'er. Her nyder en lille folk på 30 mennesker bløde minimal- og techhouse-flader i langsomt tempo.

Vi drejer tilbage mod Klashy-festen på Rådhustræde og ser, at den allestedsnærværende Klashy-panda har meldt sin ankomst. Strædet er proppet foran vognscenen, hvor hipstere dykker ned og bæres af menneskehavet til lyden af dagens indtil videre hårdeste technobeats og sirene-synthesizere fra bl.a. Acid Pigs, Flødeklinikken og Klashys egne Sugarbois. Her er festen for alvor skudt i gang, og der varmes op til off-Distortion efterfest på Søpavillonen, som også arrangeres af folkene bag Beatpeople.

Pete Tong modtages med jubel

Tiden nærmer sig, hvor den legendariske BBC Radio 1-vært Pete Tong går på Arti Farti Records-scenen Vor Frue Plads, så vi drager mod kirken. Der er efterhånden rigtig mange mennesker i gaderne, men det er alligevel nemt at bevæge sig uden at stå stille alt for længe. Sammenlignet med sidste års tøndesilds-oplevelse er det faktisk rart, at have luft omkring ben og skuldre, mens der alligevel er feststemning omkring en. Det skyldes formodentlig dels det grå vejr, dels omtanke fra Distortion-arrangørernes side, som i år har villet lægge scenerne på mere åbne pladser og dermed fordre den fri bevægelighed. Det er lykkedes.

Pete Tong (billedet) modtages med jubel, da han afløser Rune RK, og han leverede et sikkert og lækkert deep house-sæt (læs GAFFAs anmeldelse).

Indietronica afslutter succesfuld gråvejrsdag

Klokken 22 lukker lyden ned i hele byen, og folkemasserne bevæger sig mod indfaldsvejene og hjem til dynerne, aftensmaden eller direkte videre til den officielle Distortion-efterfest i Skuespilhuset for enden af Nyhavn. Vi følger trop et par timer senere efter at have fordøjet lidt flere falafler, drinks og samtaler.

Frem mod klokken 01 er Skuespilhuset fyldt til bristepunktet, og selv folk med turpas til festivalen må pænt stå og vente ude foran, mens dørmændene forsøger at administrere det konstante menneskeflow ind og ud. Indenfor er Chromatics netop gået på med deres live noir-elektro-sæt, og de får sat prikker over Distortion-i'erne med eftertænksom, men beat-orienteret lyd på en gråvejrsonsdag (læs GAFFAs anmeldelse).

Distortion har oppet sig

Hele dagen og aftenen mødte vi kun glade ansigter, overskudsagtige klap på skulderen, dygtige bartendere, velplacerede toiletter og scener, sjove samtaler, knap så meget skrald og en fantastisk positiv opbakning fra de op mod 80.000 gadefestende publikummer. Det er et helt andet billede, end sidste års mediekritik af manglende oprydning og administration. Distortion har oppet sig, og den hårde medfart festivalen og direktør Thomas Fleurquin har fået i flere medier i den seneste uge, er ikke sivet ned på gadeniveau. Her ses tværtimod en levende og kompromisløs tilslutning til en af Europas største gadefester og en voksende forventning om endnu flere og endnu vildere oplevelser de næste dage!


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA