x

Amy Macdonald – Om biler og berømmelse

Amy Macdonald – Om biler og berømmelse

Amy Macdonald er efter to års stilhed på albumfronten lige nu aktuel med albummet "Life In A Beautiful Light". GAFFA fik en snak med sangerinden om det nye album, verdensomspændende nyheder og det stille liv i hjembyen Glasgow.

Siden debutalbummet "This Is The Life" udkom tilbage i 2007, har Amy Macdonald nærmest befundet sig fire år på landevejen og tog for første gang et år fri, for at lave det tredje udspil.

Hvordan er dit nye album blevet påvirket af et års pause?

– Jeg føler at jeg har rejst rundt og levet i en kuffert hele mit liv. Så med det samme jeg kom hjem gemte jeg min kuffert bagerst i skabet. Det var for mig et tegn på, at jeg ikke behøvede at se en lufthavn igen det næste år. Bare at kunne være hjemme ved familie og venner har været meget positivt og afslappende for mig. Jeg følte mig meget inspireret, fordi jeg denne gang skrev sange fordi jeg havde lyst og ikke bare fordi jeg skulle.

Inspireret af følelser

Det nye album tager udgangspunkt i både verdensomspændende begivenheder og Macdonalds egne passioner. Sangen "Human Sprit" blev til efter at 33 chilenske minearbejdere var indespærret i San Jose-minen i ti uger.

Hvordan påvirkede ulykken dig?

– Jeg er en meget emotionel person og har meget let ved at græde. Så da jeg hørte om ulykken i Chile, følte jeg det logisk at omsætte mine følelser omkring episoden til en sang. Flere af albummets sange handler om begivenheder som har rørt mig, og i sådanne situationer føler jeg mig altid meget inspireret. Verden er et stort sted og der sker så mange ting hver eneste dag, som jeg henter inspiration i.

I sangen "Left That Body Long Ago" synger du om sygdommen Alzheimers, som din bedstemor led af. Hvordan var det for dig at skrive den sang?

– Alzheimers er en sygdom som påvirker mange, men få taler om det. Jeg skrev sangen for at hjælpe andre som befinder sig i samme situation, som jeg gjorde med min bedstemor. Sangen var hård at skrive, da den bragte en masse minder frem. Men jeg er rigtig glad for at jeg gik igennem det svære proces og har fået meget positiv respons på sangen. Hvis den kan hjælpe nogen bare en lille smule, så er jeg meget glad.

Præsident for en dag

Albummets sidste sang "In The End" handler om hvad du vil med dit liv. Hvis du for en dag kunne være en anden person, hvem ville det så være?

– Det er meget sjældent at jeg skriver om mig selv. Jeg skrev sangen i slutningen af min turné, for at tænke over hvad fremtiden ville bringe. Jeg føler at jeg har opnået meget med min karriere og er meget taknemmelig for al den opbakning jeg har fået. Men hvis jeg for en dag skulle være en anden, så ville jeg gerne være præsident i USA. Jeg tror at der er en masse hemmeligheder, som offentligheden ikke ved noget om. Jeg vil gerne finde ud af hvad det er.

Hvordan føler du at din udvikling har været siden de to første album?

– Jeg føler at min stemme har udviklet sig meget efter de mange turnéer. Den er blevet stærkere, og jeg føler at jeg bedre kan kontrollere den nu. Desuden føler jeg mig bedre forberedt og ved hvad jeg skal forvente. Jeg ved hvor jeg gerne vil hen.

Hvad er dine egne forventninger til "Life In A Beautiful Light"?

– Man ønsker sig jo altid det bedste, men i denne industri er det aldrig til at sige, hvordan tingene kommer til at gå. Men jeg er meget stolt af albummet og hvordan det lyder. Engang kunne jeg forudsige når en sang blev et hit. Da jeg skrev sangen "This Is The Life" kunne jeg straks føle at det var en god sang. Nu kan jeg ikke længere fornemme om noget er godt eller skidt. Jeg bliver nødt til bare at sende det ud og håbe på at folk tager godt imod det.

Biler vs. berømmelse

Jeg hører, at du har en særlig passion for programmet "Top Gear". Har du andre hemmelige passioner?

– Jeg elsker biler og føler mig næsten afhængig af "Top Gear". Det er også hvad singlen "Slow It Down" handler om. Men ud over det har jeg ikke rigtig nogle hemmelige hobbies. Jeg vil faktisk betegne mig selv som ret kedelig. Jeg bruger det meste af min tid på turnéer og arbejde, så jeg har ikke rigtig tid til nogle hemmelige passioner.

Hvorfor bryder ud dig ikke om celebrity-scenen?

– Det føles så unaturligt og akavet for mig. Jeg kommer fra Glasgow, og der går folk ikke så meget op, at jeg er kendt. Jeg føler mig meget bedre tilpas på en dyster bar med mine venner, end jeg gør sammen med andre kendte. Jeg vil gerne have at folk kender mig og taler om mig på grund af min musik, men jeg har aldrig haft et behov for at blive kendt.

Hen over sommeren kan Amy Macdonald opleves på festivaler rundt omkring i Europa. Derefter er planen at starte på en turné, som også vil bringe sangerinden forbi Danmark. Der er dog endnu ikke nogle konkrete datoer at berette om.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA