x

Glen Hansard – Flot cv, men hvem er han?

Glen Hansard – Flot cv, men hvem er han?

Når man ser på hans generalieblad, kan det undre, at Glen Hansards navn ikke får flere klokker til at ringe. Han er frontmand i to bands, The Frames og The Swell Season, der til sammen har udsendt mere end 10 albums, han var med i en af 90'ernes helt store musikfilm, "The Commitments", han har lagt stemme til en figur i Simpsons, og så har han også lige i 2008 høstet en Oscar for bedste sang, nummeret "Falling Slowly" fra filmen "Once", hvor han også spillede hovedrollen.

Nu er den diskrete irske sangskriver i en alder af 42 klar med sit debutalbum som soloartist. 11 dæmpede og melankolske singer-songwriter numre med titlen "Rhythm and Repose".

– Det var på ingen måde planlagt, at jeg skulle udgive et album i eget navn. Faktisk havde jeg flere gange slået tanken hen, og der var på ingen måde et dramatisk "fuck jer, nu går jeg solo" i forhold til hverken The Frames eller The Swell Season. Men bid for bid dukkede numrene op, og så virkede det helt logisk at få dem ud på denne måde, fortæller den irske musiker, da GAFFA fanger ham på telefon fra Chicago, hvor han er i gang sin første turne som soloartist. Helt uvant er det dog ikke, da han har medbragt medlemmerne af The Frames til at bakke sig op.

Oscar er ikke altid lykken

– Jeg tror på, at al musik skabes fra smerte eller savn. Da vi fik Oscaren i 2008, var der ligesom en del af mig, der døde. Den mand, der gennem 20 år havde kæmpet for at slå igennem som musiker, tit forgæves, han var pludselig væk. Jeg var selvfølgelig glad for succesen, men der fulgte alligevel en sorgperiode efter, hvor jeg lige skulle finde mig til rette i min nye situation.

Det fik han hjælp til af ingen ringere end Bruce Springsteen, der tog fat i den overvældede Hansard og forklarede hvordan tingene hang sammen, og hvordan han skulle komme videre.

– Han er en klog mand, Springsteen, lyder det fra Glen Hansard, der også tæller folk som Bob Dylan og Eddie Vedder blandt sine musikalske venner.

– Det handler også om, hvad ser som sine succeskriterier. Om det at tjene styrtende med penge og blive genkendt på gaden er vigtig for en, eller om mindre kan gøre det, fortæller Hansard, der føler sig solidt plantet i den sidste kategori.

En anden kilde til en trist toneklang i Hansard musik kunne også tilskrives bruddet med kæresten Markéta Irglova, som han netop vandt Oscaren sammen med. De blev kærester under indspilningen af "Once" og udsendte efterfølgende to albums som The Swell Season, inden de gik fra hinanden i 2009. Bandet er dog ikke opløst, og ifølge Hansard er de to stadig nære venner. Markéta Irglova er også med på soloalbummet.

– Hvis du synes, at der er en melankolsk stemning på albummet, så er det fint. Musikken tilhører lytterne. Jeg vil hverken forklare eller fortolke mine sange, men overlade det til ørerne, der hører musikken, forklarer Glen Hansard.

An Irishman in New York

Glen Hansard rykkede efter succesen med "Falling Slowly" fra Irland til USA og New York. Det har dog ikke fået den 42-årige irer til at miste kontakten til sit fødeland. Nærmest tværtimod:

– Jeg føler mig nok nærmest mere irsk i New York, end jeg gør "derhjemme". Ens identitet styrkes når man befinder sig et sted, hvor kulturer i den grad mødes, og hvor man konstant udsættes for nye udtryk. Så bliver man mere opmærksom på sit ophav, hvad end det er irsk eller dansk.

Amerikanerne har også taget Hansard til sig.

– Modtagelsen af sangene har været enestående. Jeg er ikke typen, der bekymrer mig om anmeldelser; hvis man læser én, skal man jo læse dem alle sammen, men kontakten med publikum, den betyder noget, lyder det fra Glen Hansard, der også er nået forbi tv-optrædener hos både Jay Leno og Jimmy Fallon. Ikke at det virker til at betyde det store for den erfarne debutant.

Hvem: 42-årige irer, solodebutant, frontmand i to bands, del af skuespiller-/musikerholdet i filmen "The Commitments" og i 2008 tildelt en Oscar for nummeret "Falling Slowly" fra filmen "Once", hvor han også spillede hovedrollen.

Hvad: Følsom og følelsesladet singer-songwriter, hvis sange fungerer lige godt på store scener, som opvarmning for folk som Bob Dylan og Eddie Vedder og leveret fra intime gadehjørne med blot en akustisk guitar som akkompagnement.

Hvor: Født og opvokset i Dublin. De sidste to år bosiddende i New York.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA