x

Lena - varm stemme fra de nordlige breddegrader

Lena - varm stemme fra de nordlige breddegrader

Sangerinden Lena, med det borgerlige og ganske almindelige - og derfor bortkastede - efter navn Anderssen, har netop udsendt sit seneste album ”Can't Erase It”, i Danmark, hvorfra sangene ”I Still Love You” og ”Step On The Gas” allerede i nogen tid har kunnet høres på P3 og P4. Melodisk og til tider let melankolsk popmusik med Lenas frostklare røst i front. I november og december kan hun opleves på de danske scener som opvarmning for amerikanske og meget danskerglade Beth Hart.

GAFFA.dk fik en snak med den unge sangerinde om hendes musik og hendes lidt usædvanlige baggrund. Lenas mor er nemlig fra Færøerne og hendes far fra Canada. De to første år af sit liv boede Lena i Canada, men derefter flyttede familien til Canada, hvor Lena voksede op. Som voksen flyttede hun dog tilbage til Færøerne og har tilbragt de senere år nærmest i pendulfart mellem Canada og Færøerne. Og så er det jo oplagt at spørge hende, hvad denne opvækst har betydet for hendes musik.

- Meget, tror jeg. Jeg er også vokset op mange forskellige steder i Canada, fra Vancouer i vest over Montreal i Quebec til det meget smukke Thunder Bay ved Lake Superior, fortæller Lena. - Jeg kan mærke, at mine sange tit udtrykker en længsel efter at finde et hjem, i hvert faldt et mentalt hjem og om ikke at have så mange venner. Jeg er nok lidt en loner, en enspændertype, , fortæller Lena med sin charmerende færøske accent, hvor engelske gloser også dukker op med jævne mellemrum.

Blev sanger ved et tilfælde
At Lena overhovedet begyndte at synge, var lidt af en tilfældighed, fortæller Lena: - På et tidspunkt arbejdede jeg på en café i Torshavn, hvor jeg gik og sang lidt for mig selv, da en af gæsterne spurgte mig, om vi ikke skulle lave noget sammen. Det var en norsk trommeslager, der åbenbart var vild med min stemme, og så blev jeg sanger i hans coverband. Det var min indgang til musikverdenen. Jeg har dog aldrig fået egentlig sangundervisning bortset fra 1-2 timer, jeg tog for lige at være sikker på, jeg ikke lavede nogle helt elementære fejl.

Guitaristen i coverbandet Niclas Johannesen havde dog også ambitioner som sangskriver, og han og Lena begyndte derfor at skrive sange sammen. Det resulterede i 1998 i Lenas første album, ”Long Distance”, der blev en pæn succes på Færøerne. Og nu er toeren så klar herhjemme. Den udkom på Færøerne sidste år, men kommer i Danmark med en lidt ændret trackliste, blandt andet med nogle helt nye sange.

Melankoli med måde
Musik fra nordlige himmelstrøg har ofte en melankolsk tone over sig, men det er ikke så udpræget hos dig?
- Nej, mine melodier er nok ikke så længselsfulde, men teksterne har ofte noget melankoli over sig. Når alt kommer til alt, er jeg måske en pessimist, men for at overleve skal jeg kunne give det, jeg udtrykker, en positiv tvist, ellers er der ingen håb for mig. I nogle sange ved jeg på forhånd, hvad en tekst skal handle om, inden jeg går i gang med at skrive den. Andre ganske er det tekster, der bare kommer ud af den blå luft, fortæller Lena og fortsætter:

- Musikalsk tænker jeg ikke så meget over, om musikken afspejler det, teksten handler om. Men Niclas har en stærk skandinavisk baggrund, og det passer nok godt sammen med mig. Vi er sammen en god helhed, synes jeg. Nogle sange skriver vi sammen fra bunden, andre gange er det den ene af os, der kommer med et oplæg til enten tekst og/eller musik, som vi så sammen broderer videre på

Klichéer er okay
Lena har dog ikke noget imod at være rendyrket pop, når det slår hende. For eksempel i albummets første singleudspil ”I Still Love You”, hvor den ikke ligefrem nytænkende linje gentages adskillige gange undervejs. Er det ikke lidt for klichéfuldt?
- Jo, men det startede faktisk også med, at Niclas en dag begyndte at synge den linje. ”Hvor er det cheesy”, tænkte jeg, men på den anden side kunne det måske blive til en god sang. ”I still love you” er jo en universel vending, som man også kan synge i alle genrer, rock og folk og alt muligt andet. Men for at forsyne frasen med en modvægt giver jeg den i versene en drejning ved at sige: "det er irriterende, at du lader være med at barbere dig, så det gør ondt, når vi kysser" og andre ting, der måske ikke super-mainstream. Så kan man godt slippe af sted med en god kliché i omkvædet.

Lena er nu udsendt i Danmark, men hvad bliver det næste? Hendes manager Richard Ogden skulle i hvert fald have gode forbindelser. Han har været manager for både Paul og Linda McCartney og været ”senior vice president” for Sony Music Europe så han skulle kunne trække i nogle tråde. Som Lena siger:
- Nu er jeg udsendt i ét land på kontinentet. Så tager vi den derfra.

Lenas hjemmeside


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA