x

Reportage: Med Eivør og DR Big Band på Færøerne

Reportage: Med Eivør og DR Big Band på Færøerne

Samarbejdet mellem DR Big Band og Eivør Palsdóttir, der startede i januar 2004 og kastede pladen ”Trøllabundin” af sig i marts 2005, er netop afsluttet med en udsolgt koncert i Operaen. Men før tonerne flød på holmen, tog Eivør DR Big Band med hjem til Færøerne. Jeg tog med.

Havet hviler under mig. Det strækker sig ud. Fylder udsigten med uendelighedens farve. Mit lille firkantede vindue i flyet viser blå skærm. Men så pludselig viser Færøerne sig. 14 øer i horisonten, der nærmer sig, trækker os ned, de vil have noget, noget vi har med. Det er landets guldfugl, den færøske sangerinde Eivør Palsdóttir. De får os uden kamp. Vi lander velvilligt. Vi har jo glædet os.

Programmet er fastlagt på forhånd. To koncerter med DR Big Band og Eivør Palsdóttir i henholdsvis Thorshavn og Fuglafjord. Men før musikken lyder, blæser Færøerne os omkuld. Færøerne er et land, hvis skønhed man skal kunne færøsk for at beskrive. Vi bevæger os rundt i elementernes vugge. Det er som et billede, en film. En fjern drøm om et perfektionens penselstrøg. Det er også et landskab, der kaster sine skygger ind over Eivørs musik. Der er en luftighed i tonen, som jeg nu ved selvsyn kan se, at jeg har hørt.

Det færøske publikum er fantastisk. De er et studie i selvbeherskelse og total sanselig overgivelse. Det lyder paradoksalt. Det var en mærkelig oplevelse. Til koncerterne bliver der ikke solgt drikkevarer, men det lader til, at det også ville være en dårlig forretning. Publikum finder i ro og mag på plads og fordeler de unummererede stole mellem sig med ophøjet ro og overskud. Folk sætter sig. De venter. Det er utroligt så selvfølgeligt og åbenlyst behageligt, at menneskemængden bevæger sig ind i rummet. Der er ingen larm. Det er som at følge en stor rolig, hvilende og ventende menighed. Det er musik, de er kommet for at høre, og det er så det, forbruget af kræfter er koncentreret omkring. Og de både hører og lytter koncentreret.

Koncerterne går godt. Eivør og DR Big Band er i perfekt balance, både når voldsomheden og skrøbeligheden står for musikalsk skud. Man aner et strejf af nervøsitet hos Eivør før tæppefald, men når tonerne ruller, folder hun sit talents favntag ud. Med én enkelt frasering kan Eivør omfavne sit publikum. Det gør hun også på hjemmebane. De to koncerter slår min anelse helt fast. Eivør og DR Big Band er en konge-konstellation.

Efter fredagens koncert i Fuglafjord går turen hjem til Eivørs familie. Vi er inviteret på færøske, kulinariske specialiteter. Det indeholder også en del overraskelser. Først trakteres vi med dørsnapsen. Alle, der krydser dørtrinet får en snaps på skift. Derefter serveres der skærpekød, tørfisk, tørret grindehval og spæk. Det er ufortyndet nordisk kulturarv lige ind til benet. Meget spændende, men godt synes jeg ikke det smager.
Aftenen udvikler sig til en stor dansk-færøsk festaften, hvor vi både når at danse kædedans, synge salmer, fejre fødselsdag og skråle med på jazzens største hits. En del af musikerne giver den som husorkester med masser af grin som garniture. Først morgenen efter hører vi om prinsefødselen hjemme i andedammen Danmark. Dén fik vi altså uvidende fejret med manér i et lille hus, i en lille bygd, i et lille land, der er så fuldt af overskud og oprigtigt åbne hjerter. Lad jazzen flyde i de færøske haner, så tager jeg gladeligt en tur mere. Om der så i fremtiden kommer endnu en plade med DR Big Band og Eivør Palsdöttir, tør jeg kun håbe på. Og det er vist et håb, jeg deler med det færøske folk.

Eivørs hjemmeside


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA