x

Med Carpark North i Berlin

Med Carpark North i Berlin

Billede: John Fogde

Berlin 15. september
Carpark North spiller som det første af fem bands til arrangementet [email protected] i Berlin. Blandt publikum er en lang række repræsentanter fra den tyske presse, forskellige pladeselskaber og publishingfirmaer og ikke mindst en mand ved navn Eric Härle, der bl.a. er manager for Röyksopp, Mylo og Moby. Hans assistent, Ryan, havde dagen inden set Carpark North til en showcase hos den tyske radiostation Motor FM og havde anbefalet bandet så kraftigt, at Härle var fløjet til Tyskland udelukkende for at se Carpark North. Efterfølgende snakker Carpark Norths manager Jon Schumann med Härle om at få bandet til at varme op for Moby. Härle er varm på idéen og desuden interesseret i at lave en publishing-aftale med bandet, men forklarer at han ikke kan love noget, da Moby kun tager bands med på turné, han selv kan lide.

Berlin 8. november
Carpark North skal om aftenen spille deres andet job som opvarmningsband for Moby. Aftenen inden spillede de for omkring 3500 mennesker i Dresden til den første koncert på Mobys Europa-turné. Opvarmningstjansen er faldet på plads, efter at Moby har fået tilsendt en kopi af "All Things to All People" efter PopKomm, og efterfølgende har han sagt ja til at lade Carpark North varme op til to tyske jobs.
Da GAFFAs udsendte dukkede på i Columbia Halle midt i Berlin, var bandet på sight seeing i byen, hvor Morten Thorhauge og Lau Højen, der begge har været i Berlin en del gange før, viste Søren Balsner og dele af crewet lidt rundt. Det blev bl.a. til et besøg til Holocaust-mindesmærket, der åbnede i maj 2005, og et par andre turistattraktioner, inden bandet vendte tilbage for at møde den tyske presse.

GAFFA sidder med, mens Carpark North besvarer spørgsmål fra journalister fra bladene Piranha og Visions samt en journalist, der skal interviewe drengene til et syndikeret radioprogram. En planlagt fotosession er blevet aflyst pga. sygdom, og et live-interview med Radio Fritz er aflyst, da stationen ganske uventet pludselig har fået et interview med Matthias Platzeck, der netop er blevet udnævnt som formand for SPD (det tyske socialdemokrati) og samtidig er fra Berlin-området. Dette giver dog blot drengene mulighed for at snakke lidt længere med de tre journalister, der naturligt nok griber fat i emner som bandets historie, pladens titel, og hvorfor "Human" lyder så meget som The Knacks "My Sharona", og samtidig virker meget grundigt forberedte.

Carpark, Coldplay og Killers
Stefan fra Piranha er nysgerrig for at høre mere om historien med Coldplay (Chris Martin havde hørt Carpark North til Nordic Music Awards og havde været så imponeret, at han dedikerede en sang til dem til Coldplay-koncerten dagen efter), bandets popularitet i Grækenland, og hvorvidt Carpark North selv følte sig som en del af en 80'er-revival-bølge. Sidstnævnte spørgsmål kom på basis af noget, der stod i bandets tyske pressemateriale, hvilket Carpark-drengene undrede sig noget over. De understregede, at de var vilde med eksempelvis The Killers, men at de ikke følte, de havde ret meget tilfælles med dem.

Patrick fra Visions gik i dybden med bandets tekster og studsede over titlen "All Things To All People" til en plade, der tydeligvis var for kompliceret til, at den ville henvende sig til alle lyttere. Han var samtidig interesseret i at høre mere om bandets pause, inden indspilningerne til deres anden plade (Morten tog eksempelvis fri fra bandet for at gå på fotoskole), og om bandets fremtidsplaner ("All Things…" udkommer i Tyskland til januar, og bandet regner med at skulle turnére igen i februar/marts).

Det sidste interview var til et syndikeret radioprogram, hvilket vil sige, at det kan dukke op på en lang række forskellige tyske radiostationer i denne uge. Interviewet bestod af en lang række af spørgsmål, som bandet må have besvaret hundrede gange, men sluttede af med, at bandet skulle besvare en række jule-relaterede spørgsmål. Både Morten og Lau besvarede spørgsmålene rimeligt seriøst, mens Søren blot tørt konstaterede, at han overlod alle julegaveindkøb til sin personlige assistent. Hvorvidt tyskerne fanger, at dette naturligvis er en vits, er uvist, men da Søren senere til koncerten kaldte Moby "en talentfuld ung mand, der nok skulle blive til noget en dag", gik vitsen i hvert fald henover hovedet på de fleste.

Dresden og Helsinki
Da pressedelen er overstået har bandet mod forventning lidt tid til at slappe af og bliver bl.a. informeret om, at der allerede er solgt mere end halvdelen af billetterne til koncerten i Helsinki, hvilket betyder, at man vil åbne balkonområdet på spillestedet, så bandet kan spille for fuld kapacitet ("Sjovt at du lige skulle nævne det, mens GAFFA er her", kommenterer Morten med et smil til manageren). Ved samme lejlighed er der endeligt tid til at høre lidt mere om, hvordan den foregående aftens koncert gik. Bandet var meget tilfredse med koncerten og havde lagt mærke til, at publikum havde været meget afventende under første nummer. Men som koncerten skred frem, var folk kommet tættere på, og bifaldene var blevet større og større.

Til de tyske journalister havde Lau gentagne gange sagt, at bandets force er deres evne til at overbevise folk, der ikke kender dem, og den mulighed havde og udnyttede de i Dresden. "Er der noget, vi er gode til, er det at være i modvind", fortæller Lau, der også kunne fortælle, at flere af medlemmerne i Mobys band havde været begejstrede for koncerten og var kommet hen og havde hilst på bagefter. Det var ikke blevet til det vilde after party i Dresden, og Lau havde kun kort hilst på Moby, da han skulle låne en stol i hans omklædningsrum. Men bandet havde eftersigende taget revanche, da de var gået ombord i deres bus og kørt mod Berlin.

Som Almost Famous
Bandet får ved 18-tiden mulighed for at lave lydprøve, hvorefter crewet understreger, at Mobys folk har været enormt generøse og ladet dem bruge lys- og lyd som de ville for at sikre, at de også fik lavet et godt show. Inden vi sætter os ned for at nyde godt af den meget imponerende catering, bliver der også tid til at snakke lidt med Lucy, der spiller keyboards for Moby. Hun havde hørt koncerten dagen før og var så imponeret, at hun har bedt om en cd til at tage med hjem. Hun kunne desuden fortælle, at hun syntes det var ret sjovt, at den musik, hun selv arbejder med derhjemme minder en del om Carpark North i en mindre maskulin udgave (hun tillader sig desuden at sammenligne undertegnede med hovedpersonen i "Almost Famous", mens Søren får æren af at blive sammenlignet med karakteren spillet af Billy Crudup). Efter middagen er det tid for bandet til at gøre sig klar.

Da det påpeges, at det ikke er specielt rock 'n' roll at varme op til en koncert med at spille computerspil og tjekke sin websides forum, nikkes der i enighed, men understreges samtidig, at de altså havde drukket noget whisky inden koncerten dagen før, men det blev det altså ikke lige til i dag. Mens bandet klæder om og varmer op, banker det på døren, og ind træder Joy, der er kvindelig vokalist i Mobys band. Hun havde hørt drengene synge kor ude fra gangen og ville høre, om hun måtte høre dem varme op. Efter koncerterne går det op for hende, at Carpark North ikke skal med Moby videre til Frankrig, hvilket hun er ked af, da også hun er faldet for det danske band. Samtidig med at Carpark North varmer op, dukker Moby op på spillestedet og går lidt forvirret rundt i nogle minutter for at prøve at finde ud af, om han har spillet her før eller ej.

På scenen i Berlin
Så er det endelig blevet tid til, at Carpark North skal gå på og på en halv time blæser de igennem "Berlin", "Transparent & Glasslike", "Best Day", "The Beasts", "Fireworks" og "Human". Spillestedet er tilgivende over for opvarmningsbands forstået på den måde, at alle der er til stede, står i det lokale, hvor bandet spiller i stedet for i en tilstødende bar eller et udendørs område. Så Carpark North spiller for omkring 3000 mennesker, der som aftenen inden er en smule afventende, men bløder op undervejs. Hovederne begynder at nikke med under "Fireworks", og applausen efter "Human" er særdeles opmuntrende. Bandet selv er ganske godt tilfredse, selvom de synes, det gik noget bedre aftenen inden. Der opbygges efterfølgende en konsensus om, at vi har fat i Århus/København-problematikken, hvor folk i mindre byer er mere åbne, og folk i storbyer er mere distancerede og sværere at imponere. Desuden havde scenen i Dresden være større, så det var lettere at løbe rundt, og det var samtidig også lettere at kunne tæt på publikum, da scenen ikke havde været så fyldt med al Mobys udstyr.

Efter koncerten skulle man tro, at det var tid til at slappe af og feste. Men i stedet bruges en del af tiden til at mødes med en række af de tyske kontakter, der skal hjælpe bandet med at slå igennem i Tyskland. Så der snakkes publishing med Ryan og Eric, single og video med den tyske afdeling af Virgin, det fortælles at "Human" er blevet solgt til brug på den cool amerikanske kabeltv-kanal "The Independent Film Channel", og drengene præsenteres for forskellige folk, der arbejder for at hjælpe dem på forskellig vis.

Der bliver dog også tid til at tjekke lidt af Moby-koncerten, hvor de tyske fans er helt oppe at ringe. Energien er i højsædet hos både band og publikum og billige tricks som at spille riffet fra "Whole Lotta Love" og at dedikere en sang til alle, der har været til Love Parade, går rent hjem. Koncerten er kun den anden på Mobys turné, men bandet har allerede nu ganske godt styr på tingene, og da den sidste halvdel af koncerten stort set bestod af de seneste singler samt materiale fra kæmpehittet "Play", er det ikke så mærkeligt, folk var begejstrede.

Til fest med Moby
Bandet og Moby må også selv have været ganske godt tilfredse, for efterfølgende var dørene til deres omklædningsrum åbne, hvilket gav Carpark-drengene mulighed for både at snakke mere med bandet og også hilse på manden selv. Efter et par timer var det tid for de to bands til at drage i hver sin retning (Moby-folkene var noget nervøse over at skulle køre mod Frankrig), men inden da blev der udvekslet e-mail adresser og givet lovning på, at der nok skulle blive sendt eksemplarer af "All Things To All People" inden længe. Efterfølgende venter en ni timer lang bustur, der byder på "Kill Bill" bagerst i bussen, musikquiz arrangeret af bandets to managers, og det tætteste, vi kommer på et "Almost Famous"-øjeblik, da dele af band og crew bryder ud i fællessang, da "Hvordan?" med Bent Jacobsen kommer på anlægget (der indeholder de udødelige linjer "Hvordan kan du vide, at du ikke er bøsse/Når du aldrig har prøvet at holde en mand i hånden"). Bussen stopper endelig ved Københavns Hovedbanegård omkring kl. 11, hvor der siges på gensyn til det crew, der få dage senere skal med til Helsinki, Stockholm og Oslo. Mens GAFFAs udsendte tager toget mod Århus for at se dyner, er dagen dog kun begyndt for Carpark North, der skal skrive turdagbog (kan læses andetsteds på GAFFA.dk, oploade billeder fra Berlin til carparknorth.dk, redesigne coveret til den tyske udgave af "All Things to All People" og medvirke i en fotosession for velgørenhed).

Med to vellykkede koncerter i Tyskland har bandet taget endnu et skridt mod at indtage dette attraktive marked. "Human" er allerede blevet spillet så meget, at enkelte stationer er begyndt også at spille "Berlin", selvom den ikke er udsendt som single. Der er snak om at ændre lidt i videoen til "Best Days" og udsende den inden jul, så bandet er bedre kendt, når albummet endelig kommer ud til januar. Endeligt skal der sættes en headliner-turné op i februar/marts, og målet er naturligvis, at til den tid er tyskerne ikke et øjeblik i tvivl om, hvem Carpark North er.

Carpark North kan opleves fredag 11. november på Vega i København.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA