x

Dj's gennem tiden – fra radioværter til superstjerner

Dj's gennem tiden – fra radioværter til superstjerner

Se en billedserie med en lang række markante dj's gennem tiden i GAFFAs gallerisektion

Fatboy Slim (billedet) er en af verdens største djs. Han har et kæmpe bagkatalog af sange og er kendt for at fyre op under kæmpemæssige fester. Sammen med verdens andre berømte dj's er han resultatet af en udvikling fra det, at djs kun spillede andres musik i radioen, til en status som kunstnere og superstjerner, som tilfører noget nyt og kunstnerisk til den musik, de sætter sammen. Superstjernerne spiller i dag for enorme publikumsmasser, og nogle af tidens største producere har en fortid som dj's.

Termen "disc jockey" blev opfundet i 1935, da den amerikanske radio-kommentator Walter Winchell brugte det til at beskrive radioværten Martin Block. Block spillede plader i radioen, men skabte illusionen om, at han transmitterede fra en balsal, hvor tidens mest populære bands optrådte live. Den første dj-danse-fest blev afholdt i 1943 af Jimmy Savile, som spillede jazz-plader for sine gæster.

Efter 2. verdenskrig begyndte radio-djs at blive opfattet som særlige berømtheder, der ofte valgte musik ud fra deres personlige smag, og de var i høj grad med til at præsentere rock 'n' roll for det store radiopublikum. I denne periode var bemærkelsesværdige radio-djs blandt andre Alan Freed (som introducerede begrebet "rock 'n' roll"), Wolfman Jack, Kasy Kasem og senere Tony Blackburn.

De første hiphop-dj's

I 1960'erne begyndte diskoteker og natklubber at vokse frem i USA og Europa, og særligt dj-udstyr begyndte at komme på markedet. I 1969 gjorde den amerikanske klub-dj Francis Grasso "beatmatching" populært (at skabe glatte overgange mellem to numre, der har samme rytmer eller tempi), hvilket blev et af fundamenterne for moderne dj-teknik.

I 1973 skabte den jamaicansk-fødte dj Kool Herc sig et navn som "the father of hip hop", da han optrådte til kæmpe-fester i sit nabolag i The Bronx, New York. Han udviklede en teknik, så det var muligt at mikse frem og tilbage imellem to ens plader. På den måde kunne han forlænge et break, hvilket var den del af musikken, som de dansende gæster – der snart blev kaldt "b-boys" og "b-girls" – bedst kunne lide at danse til. Kool Hercs gadefester i the Bronx var med til at lægge grundlaget for hiphop-kulturen, som udviklede sig yderligere op igennem 70'erne. Dj'ing var et af fundamenterne, og musikken var fuldstændig afhængig af, at der var en dj med en mikser. I 1975 opdagede hiphop-dj'en Grand Wizard Theodore ved et uheld scratch-teknikken.

Det var omkring dette tidspunkt, at dj's ikke længere kun valgte sange ud og spillede dem. De var nu blevet kunstnere og musikere, og de manipulerede med sangene for at skabe nye, spændende og dansevenlige beats.

80'erne og 90'erne: House og rave

Med diskoens fremstormen i midt-70'erne oplevede diskotekerne en genfødsel, og i stedet for som 60'ernes klubber at fokusere på livemusik blev underholdningen leveret af dj's, som udvalgte og blandede plader. Disko-dj's eksperimenterede og udforskede nye teknikker, og de var blandt andet med til at påvirke den nye musikstil, house, som blev udviklet af dj's i Chicago først i 1980'erne omkring klubben "The Warehouse". Musikstilen blev opkaldt efter huset, og her var Frankie Knuckles resident dj og var med til at udvikle den nye dansemusik. I dag kan house-musik høres over det meste af verden, og house-dj's som Avicii, Deadmau5 og David Guetta har enorme fanbaser og spiller på store klubber, stadioner og festivaler.

Da rave-scenen brød frem i slutningen af 80'erne og i de tidlige 90'ere, ikke mindst på Ibiza, gav scenens popularitet mange dj's status som berømtheder. Den nye måde som rave-scenen blev markedsført på, skabte de første dj-superstjerner, som oprettede brands omkring deres navn og specielle sound og turnerede over hele verden. Blandt de største dj-stjerner i dag kan nævnes Tiësto, Afrojack, Armin van Buuren, Paul van Dyk, David Guetta og ikke mindst Fatboy Slim, som kan opleves på Tap1 lørdag den 8. september. Blandt danske, succesfulde dj's kan nævnes Kato, Morten Breum og Rune RK.

Compact discen kom frem i begyndelsen af 90'erne, hvor den overgik grammofon-pladen i popularitet, selvom klub-dj's stadig brugte vinyl-pladerne i deres optrædener. I dag har mange dj's udelukkende deres musik som mp3-filer.

Inden for hiphop har dj'en også bevaret sin status, men hiphop-dj's er i mindre grad end club-dj's blevet selvstændige stjerner og optræder ofte sammen med en eller flere rappere. Blandt de mest markante dj's inden for hiphoppen kan nævnes Grandmaster Flash, nu afdøde Jam Master Jay (Run DMC), DJ Premier (Gang Starr), DJ Muggs (Cypress Hill), DJ Spooky, DJ Shadow, DJ Vadim og danske DJ Noize, Tue Track (Malk de Koijn) og DJ Static, der netop har udgivet sit første soloalbum, "Rolig Under Pres".

Fatboy Slim spiller i TAP1 i København lørdag den 8. september. Billetter kan købes via GAFFA Live.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA