x

Savage Rose – Et langt liv giver mange historier

Savage Rose – Et langt liv giver mange historier

64-årige Annisette Koppel er som en åben bog, og den ene historie fra et langt, passioneret, engageret og ekstremt begivenhedsrigt liv følger efter den anden. GAFFA mødte legenden, der endnu en gang står i front for en Savage Rose-udgivelse, hjemme i haveforeningen.

– Mit otteårige barnebarn, der bor to rækker herfra, kommer tit forbi med sine venner og siger: "mormor mormor, kan du ikke fortælle nogle historier, der er mange af dem, som de andre ikke har hørt endnu. Hvordan var det, de så ud? Hvad var det de gjorde? Og hvad var det, de sagde? Fortæl!"

Man kan levende sætte sig ind i unge Romeos fascination. For hvilken mormor at have; sprængfuld af liv, anekdoter, mystik, kærlighed og fortælletrang, og fortsat i besiddelse af en skarp hukommelse og en formidlingsevne langt ud over de sædvanlige. Hvis Romeo og hans kumpaner dagligt bliver udsat for noget lignende, som denne skribent var vidne til i seancen med Annisette, er det ikke mærkeligt, hvis de unge ører er ved at falde af og øjnene er på stilke.

Anledningen af GAFFAs besøg er, at Savage Rose, der debuterede tilbage i 1968, udgiver endnu et album, der har fået den for Annisette ikke overraskende titel Love & Freedom, det andet efter, at livsledsageren og den musikalske mentor, Thomas Koppel, døde, i en alder af kun 61 år. Scenen er sat i Annisettes haveforeningshus i Københavns sydhavnskvarter, hvor Annisette og Thomas slog sig ned for efterhånden 32 år siden. En bopæl, der i øvrigt lyder adressen Thomas Koppels Allé i dag. En dejlig sommerdag i det fri og en samtale, der fortsætter flere timer efter, at diktafonen er slukket, og blokken er lagt væk. Der er bare så meget at fortælle, og som Romeo og vennerne labber jeg historierne i mig. Et langt liv giver mange historier, som Annisette meget sigende udtrykker det, og det må man medgive hende.

 

Hvor er blomsterne blevet af

Historier som der langt fra er spalteplads til at gengive i denne sammenhæng, men emner, steder, personer og begivenheder, der i vid udstrækning er kommet under behandling i Savage Roses store bagkatalog, hvor Thomas Koppel, groft sagt, var hovedkomponisten og Annisette kvinden bag ordene. I timerne med Annisette denne solskinsdag, hvor hovedpersonen naturligvis er iført lang kjole og går i bare tæer, fortæller hun blandt andet indgående om kærligheden til Grønlands folk og dets storslåede natur, og om fantastisk publikumskontakt hvor de fremmødte en efter en kom hen og holdt Annisettes hånd under fremførelsen af Where Have All The Flowers Gone, bandets protest mod den daværende krig i Irak. For første gang i en årrække skal det nye Savage Rose igen til Grønland her til september, hvilket Annisette glæder sig til som et lille barn:

– Vi skal spille to koncerter og være der 4-5 dage som start på turnéen her til efteråret. Det glæder jeg mig vanvittigt til. Grønlænderne er et meget stærkt folkefærd med en meget lang tradition for det åndelige og spirituelle, hvilket hænger sammen med deres tætte kontakt til – og afhængighed af – naturen.

 

Opildnet til oprør

Annisette fortæller videre om kontakten til forskellige indianske stammer og kulturer, mødet med Black Panthers, den daværende aktive kamp mod Apartheid i Sydafrika og støtten til den palæstinensiske selvstændighedsbevægelse. Herunder besøg og optrædener i flygtningelejre i Libanon, hvor bombardementer var daglig kost, og hvor bandet to gange blev beskudt af snigskytter. Den ene gang med et skudhul i bilen lige over Annisettes hoved, men hvor koncerterne var magiske, og hvor dele af publikum kunne synge med på bandets dansksprogede frihedssange. Og så var der den gang, da Savage Rose med tre dages varsel blev opfordret til at rejse til Tyrkiet for at støtte en fængslet musikgruppe, der skulle for retten, hvis primære forbrydelse var at synge ordet "mor" på kurdisk. Savage Rose kom af sted med officiel støtte fra organisationer, der talte 800.000 mennesker.

Annisette fortæller, at bandet blev forfulgt af militærpolitiet fra det øjeblik, de landede i Istanbul. Ikke desto mindre fik de optrådt i diverse sammenhænge, fik adgang til retssalen, hvor det tyrkiske band endte med at blive frikendt, deltog i protestdemonstrationer til fordel for en større befolkningsgruppe, hvis slumlignende bygninger var blevet jævnet med jorden af styret, grundet ønske om at fremme turismen i området. Til sidst blev Savage Rose pludselig gennet ind i en bil og i huj og hast kørt til lufthavnen og sat om bord på et fly. Efterfølgende erfarede bandet, at militærpolitiet havde eftersøgt dem med billeder i byer og på strande, og kunne via det danske udenrigsministerium erfare, at Savage Rose var mistænkt for at opildne til oprør og derfor på trods af udenlandsk statsborgerskab kunne retsforfølges og straffes ifølge tyrkisk lov. Annisette har ikke siden besøgt Tyrkiet. Måske meget klogt.

 

Familien på landevejen

Børnene var ikke med den gang i Istanbul, men ellers har ægteparret Koppel og deres døtre holdt sammen i tykt og tyndt. Ofte under særdeles beskedne forhold når Savage Rose har optrådt til strejker, i flygtningelejre, til støttearrangementer, eller som gademusikanter rundt omkring i verden, hvilket den smukke Travelling Child fra Love & Freedom handler om. Overtegnende har i andre sammenhæng interviewet såvel storesøster Billie (Catbird) og Naja, som pt. har vind i sejlene som solist, og begge har udtrykt stor kærlighed til deres forældre, de mange lange rejser med musikken og den musikalske opvækst, de har fået, og som begge har videreført. Annisette har optrådt gravid i niende måned og fortæller, at Billie altid foretrak at sove bag klaveret på scenen og på egen opfordring debuterede på scenen som Savage Rose-sanger som femårig, og at Naja mere eller mindre fungerede som bandets manager, fra hun var seks år gammel.

Familien er da også stadig behørigt involveret i Savage Rose. Der er stort sammenfald mellem Najas band og Savage Rose anno 2012, og hun skal med på kor med mor, kæresten og vennerne, umiddelbart efter hendes egen tur. Naja har skrevet musikken til to af sangene på Love & Freedom, Billie og gemalen Frank Hasselstrøm et andet, hvor sidstnævnte er den faste samarbejdspartner, og teknisk producer på Love and Freedom. Et album hvor Annisette og hendes nye unge hold har søgt tilbage til rødderne, helt tilbage fra tiden før Savage Rose, hvor Annisette optrådte med coverbandet Dandy Swingers nærmest hver aften. Fem timer på scenen og ti timer på arbejde. En tid hvor purunge Annisette opdagede artister som Bessie Smith, Hank Williams og senere James Brown og Aretha Franklin, som en dj ved navn Peter Belli spillede for hende.

 

Jeg skal ud at synge

Det nye unge Savage Rose elsker ifølge sangerinden de gamle rødder og for den sags skyld gammelt Savage Rose, som flittigt bliver fortolket frit fra leveren.

– Savage Rose er ikke et museum, det har altid handlet om frihed, udvikling og forandring, fortæller Annisette, hvilket hun med held har indprentet sine nye musiker. I det hele taget har hun ikke set sig tilbage, siden hendes store livslange kærlighed og musikalske klippe og kreatør, Thomas Koppel, pludselig døde i Puerto Rico i 2006.

– Efter Thomas døde, sagde vores manager: "hvad skal jeg gøre, skal jeg aflyse turnéen?" "Nej, nej", sagde jeg, "det er det sidste du må gøre. Jeg skal ud at synge. Ud at optræde, ud at mærke publikum. Det er helt i Thomas' ånd." Sådan har det været, og jeg elsker fortsat at spille, optræde, møde mennesker og jeg bliver ved så længe jeg kan, og jeg føler fortsat, at jeg har energien og trangen til det. Jeg kan mærke, at min stemme har forandret sig med årene, den er på sin vis blevet mere rå. Jeg prøver efter bedste evne at passe på mit helbred og min krop, og jeg håber på at blive ved med at være aktiv, så længe jeg overhovedet kan.

Og det er givet i en længere årrække, så mon ikke der er mange historier til Romeo, vennerne og os andre langt ud i fremtiden.

Love & Freedom udkommer den 10. september, og Savage Rose tager på turné i Grønland, Norge og Danmark i løbet af efteråret.

 

 

Om Annisette:

– Optrådte allerede offentligt som syvårig med sin søster Rudi, som blev kendt som Mie i Far Til Fire-filmene. Havde selv mindre filmroller.

– Fortsatte siden som 12årig på blokvogne med den jævnaldrende pianist, Jette.

– Kom i 1963 med i Dandy Swingers.

– Kom i 1967 med i Savage Rose, med hvem hun har udgivet 22 album.

– Nægtede at spille for de amerikanske soldater i Vietnam i den daværende krig.

– Skrev i en periode på 15 år på dansk og fungerede primært som trio.

– Hun har skrevet musikforestillingen Bella Vita, som blev opført på Gladsaxe Teater.

– Fik i 90erne konstateret brystkræft. Blev spået maks to år af lægerne, da hun fravalgte kemoterapi. Blev i løbet af seks måneder via kostændring og alternativ medicin helbredt. Primært i L.A., hvor hun og Thomas bosatte sig i 10 år.

– Annisette og Thomas har indspillet musikken og sangen til Mark Fosters første film Everything Put Together.

– Annisette har modtaget DJBFA's pris for performance og en DMA for årets sangerinde.

 

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA