Reportage: Kronprinsparrets Priser er uddelt

Reportage: Kronprinsparrets Priser er uddelt

Se masser af billeder fra prisuddelingen i GAFFAs gallerisektion.

En ældre herre iført en tætsiddende blazer og et par løse cowboybukser er så ivrig, at han er lige ved at snuble. Det fine, spejlglatte gulv har sat hans korpus i ubalance og tvunget hans briller helt ned over næseryggen. Han når lige akkurat at redde sig selv og sine dyrebare spejlreflekskameraer. Og så sker det:

"De er herovre!", råber pressechefen, og fotografen retter kursen ind. Han maser sig ind blandt de andre fotografer, der også har fundet deres pæneste jakkesæt frem fra skabet. Foran skaren af fotografer står fem flotte fyre, der udgør ét af Danmarks største bands: Nephew. De smiler bredt og misser med øjnene for ikke at blive blændet af de mange blitz.

Er I royale, eller går I ind for en afskaffelse af Kongehuset?, spørger GAFFA.

Alle fotografer, journalister og bandets medlemmer vender sig om mod magasinets udsendte, og i et par sekunder er der helt stille ved indgangen til Koncertsalen Alsion. Hvad mon Simon Kvamm svarer?

– Alt skal ikke være rationelt her i livet. Nogle ting skal føles godt. Og det føles bare godt at have et kongehus, svarer forsangeren i Nephew selvsikkert, og fotografernes blitz fortsætter.

Og sådan var det, da Bikubenfondens og DR's Kronprinsparrets Priser 2012 blev uddelt.

Det var en aften, hvor musik, kunst og kultur kom i anden række, og semi-kendisser og Kronprinsparret kom i første. Men alligevel føltes det hele egentlig meget godt.

 

Christina Roslyngs sko frem for alt

Tre timer tidligere står fem-seks fotografer pænt ved siden af hinanden og venter. Foran dem er en tom rød løber og en baggrundsvæg uden forgrund – for der er ikke kommet nogle "kendte" endnu. Rundt om dem står et par gæster i sorte habbitter og glitrende kjoler og nyder et glas champagne. Repræsentanter fra Sønderborgs byråd og erhvervsspidser nyder stolt deres rolle som værter for intet mindre end selveste Kronprinsparrets Kulturpriser 2012 i deres næsten nye kulturelle flagskib, Koncertsalen Alsion.

Pludselig kommer en storsmilende pressechef hen til fotograferne. Nu er det tid til at få de første kendisser i kassen. Et par lokalpolitikere bliver smidt ind på løberen, smiler akavet og tydeligt uvant og lunter hurtigt væk fra kameraernes blitzlys. Der begynder en summen blandt fotograferne,  og en lokaljournalist forklarer, hvem det var, fotograferne lige tog billeder af. 

Et par minutter efter ankommer håndboldspiller Lars Christiansen med sin ekskone, håndboldspilleren Christina Roslyng, der er ismurt en tætsiddende zebra-kjole. En ugebladsfotograf skubber behændigt Lars Christiansen ud til siden, og retter målrettet sin linse mod Christina Roslyngs glitrende stilletter.

"Må jeg fotografere dine sko?" spørger han og forhører sig om, hvad det dog er for et mærke, hun har valgt at iklæde sine fødder, mens en fornøjet forsanger i bandet Efterklang får lov at vade forbi alle fotograferne, uden at nogen stopper ham.

 

Efterklang knækker sammen af grin

Da GAFFA herefter samler alle medlemmerne af Efterklang, bliver fotograferne tydeligt forvirrede. Hvem er det nu, de skal tage billeder af? Ugebladsfotografen finder dog ro ved at trække live-korsanger Katinka Fogh Vindelev til side, så han også kan sit scoop: billeder af hendes tynde, hvide kjole. Resten af bandet knækker sammen af grin, overrasket over at en kjole kan trække så meget opmærksomhed. Det har de vist ikke prøvet før.

Bassist Rasmus Stolberg fortæller GAFFA, at Efterklang heller ikke har prøvet at spille i fjernsynet før, så det glæder de sig meget til.

– Det bliver en stor oplevelse. Vi er slet ikke vant til kun at skulle spille et enkelt nummer. Det bliver sjovt at prøve, siger Rasmus Stolberg.

The William Blakes træder nu ind i fotografernes lys. Kun en enkelt journalist er en anelse interesseret i ham, der vist nok er Jørgen Leths søn. Bandet glider dog let og smertefrit videre, og går mod salen.

For selvom aftenen byder på en overrækkelse af kulturpriser, virker det ikke som om, det er det kulturelle, der er det mest interessante. Her er det de halvkendte, sko, kjoler, og Kronprinsparret, som er i fokus.

 

Showet begynder

Klokken 21.00 byder Louise Wolff velkommen til gæsterne.

Publikum er blevet instrueret i at klappe og rejse sig op for det royale par. Tv-transmissionen er i gang.

Det er Efterklang, der starter aftenen med en flot fremførelse af nummeret "The Ghost" fra deres nye album, "Piramida". De får hjælp af Sønderjyllands Symfoniorkester, hvilket bestemt ikke er en dum idé. De spiller nemlig skide godt. Men desværre kommer lyden ikke helt til sin ret i salens dårlige akustik. Det kan specielt høres på trommerne, der mest af alt lyder som et par våde flyttekasser. Man må håbe, at lyden hjemme i stuerne er i top. Så er det bare synd for de betalende gæster, der har måttet punge ud med 365 kroner for en billet.

Showet forløber herefter gnidningsfrit og professionelt, og den første pris, "Kronprinsparrets Sociale Pris" på 500.000 kroner, bliver uddelt til Ungdommens Røde Kors. De to såkaldte Stjernedryspriser, på hver 50.000 kroner, går til henholdsvis den grønlandske singer-songwriter Nive Nielsen og den bornholmske akkordeon-spiller (det er en slags harmonika, red.) Bjarke Mogensen. Førstnævnte får sagt "tak" på en meget ydmyg, nervøs og sympatisk måde, på både dansk, engelsk og grønlandsk. Nive Nielsen spiller et flot og nærværende nummer og viser, at hun bestemt har talent.  

 

En heldig børnebogsforfatter

Aftenens store overraskelse kommer i form af vinderen af aftenens anden store pris, nemlig Kronprinsparrets Kulturpris 2012. Den tidligere, provokerende satire-tegner for Politiken, Jakob Martin Strid, vinder hovedpræmien på 500.000 kroner for sine mange børnebøger. Da han, som han selv siger, "hverken har tv eller musik i sig", har han fået hjælp af sin musikalske nabo, Las Nissen og hans venner fra Dissing-familien. Således fremfører Povl Dissing med sønner og ven, under konstellationen "Dissing, Dissing, Las & Dissing", fortællingen "Mormors Gebis" fra Jakob Martin Strids forfatterskab. Dette er tydeligt noget, der falder i god jord blandt publikum, der takker med et overvældende bifald.

En glad og meget stolt Jakob Martin Strid afslører efter showet eksklusivt til GAFFA, at der er et helt album på vej. Han vil ikke komme ind på detaljer, ud over at det bliver i samme stil – altså hans fortællinger med musik. Og det er noget, han selv synes fungerer.

– Det er bare så mega fedt. Det er simpelthen et match made in heaven, siger han henrykt til GAFFA.

 

Det føles bare godt at have et kongehus

Efter showet får de hungrende fotografer igen lov at fotografere det royale par. En enkelt journalist prøver at snige et spørgsmål ind, men får hurtigt at vide, at man ikke må stille spørgsmål til parret. Frede og Mary får lov til at smile stumme til kameraernes klikken.

Til gengæld stiller Simon Kvamm gerne op til et par hurtige spørgsmål:

Hvorfor fik I lov til at spille dobbelt så højt som alle andre?

– Vi spiller altid dobbelt så højt som alle andre. Det er et krav, svarer han.

Det krav opfyldte Nephew til fulde og blev dermed aftenens største musikalske oplevelse i en ellers overfladisk skøjten rundt i den danske Kulturkanon. Og egentlig var det i orden.

Simon Kvamms ord rammede aftenen fint ind:

– Nogle ting føles bare godt. Og sådan er dét bare.

Se masser af billeder fra prisuddelingen i GAFFAs gallerisektion.

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA