Barbara Moleko – Afrika møder Poul Henningsen

Barbara Moleko – Afrika møder Poul Henningsen

 

Barbara Moleko er ikke udpræget vegetar, men elsker gris på gaflen og tager gerne en klassisk hotdog fra den lige så ærkedanske pølsevogn. I det hele taget er den 26-årige solodebutant velbevandret i dansk kultur – godt ud over det kulinariske, blandt andet hvad angår vise- og revyklassikere af den gamle skuffe som for eksempel fra debattøren og multikunstneren PH alias Poul Henningsens hånd. Et land og en kultur, hun inden sit 12. leveår kun lige havde skimtet som spæd fra fødeafdelingen på Riget.

– Jeg elsker Danmark og kan blive helt nostalgisk, når jeg ser en pølsevogn, og kulturskatten er jo lidt af en guldgrube, og jeg har en masse ting til gode, for eksempel glæder jeg mig til at give mig i kast med en personlighed som Halfdan Rasmussen.

Efter apartheid

Nu ligner Barbara Moleko ikke ligefrem Maren i kæret, og helt naturligt favner hun langt bredere end den lokale andedam.

– Vi flyttede tilbage til min fars fædreland Sydafrika, så snart Apartheid blev ophævet, og jeg besøger stadig landet omkring en måned ad gangen cirka hvert andet år. Så jeg har Afrika i blodet og meget af den åbenhed og umiddelbarhed, som kendetegner kulturen og så det at kunne få musik ud af alt, hvilket har meget dybe rødder. Fra sangene fra slavekulturen til minearbejderne, der fik lyde og klange ud af at slå på deres værktøj. Det er en kultur der sidder dybt i mig, og som jeg altid vil have med mig. Jeg vil dog sige, at jeg blev rigtig godt modtaget, da jeg flyttede til Danmark og blev betragtet som spændende og anderledes på den fede måde, og følte mig aldrig isoleret og udenfor. Så jeg føler, at jeg har det bedste af begge verdener i mig, hvilket jeg håber man kan høre i både tekst og musik.

På trods af skeptiske sange som Dum For Dig og Misfornøjet fra debutalbummet er det primære indtryk, man sidder tilbage med, efter at have lyttet sig igennem debutalbummet Lykken Er..., et indtryk af en ung pige fuld af vitalitet og livsglæde. Det kommer blandt andet til udtryk på videoen til Gå En Tur, hvor man ser en pænt tatoveret og storsmilende mulatpige danse sig igennem dagen, syngende på dansk, måske overraskende for mange, stilarten og Barbaras biologiske ophav taget i betragtning

– Først skrev jeg en masse på engelsk, men blev valgt til KarriereKanonen på den eneste danske tekst, jeg havde lavet. Det gav smag efter mere, og da jeg skulle til at lave et helt album, var jeg nødt til at træffe et valg. Engelsk er mit primære modersmål og dér, hvor mit ordforråd er størst, men det er en spændende udfordring at skrive på dansk. Jeg kan dog sagtens forestille mig, at jeg laver noget på engelsk en dag.

Indtil videre klarer Barbara sig ganske fint på dansk, har fået godt med airplay, presse og har spillet op til 150-200 koncerter over de seneste par år, med band, som duo og ganske alene. I skrivende stund er de to på scenen, når Barbara supporter L.O.C. på 19 koncerter og gæsteoptræder på den charmerende chef-rappers aktuelle hit, Helt Min Egen, hvor hun har en særdeles fremtrædende rolle på såvel track som video.

– Vi har fælles producer (Es, red.), og Liam ville gerne høre mig synge. Det tog nærmest ingen tid, men har givet mig en masse opmærksomhed, og Liam har bakket mig virkelig meget op, hvilket blandt andet har fået trafikken på min Facebook-side til at eksplodere. At spille live er det bedste af det hele, og jeg glæder mig rigtig meget til at turnere med L.O.C.

Hvem: Den 26-årige dansksprogede sangerinde Barbara Moleko, aktuel med debutalbummet Lykken Er...

Hvad: Denne skribents umiddelbare bud var et sted mellem Amy Winehouse og Marie Key, to navne, der faldt i særdeles god jord hos solisten selv.

– Jeg elsker Amy Winehouse, og hvis jeg var til piger, ville jeg kysse på Marie Key. Erykah Badu har også altid været en indflydelse, og så opfatter jeg nok min egen musik mere som pop-soul end neo-soul. Der er både mange programmerede beats, hiphop-elementer og så en masse organisk, håndspillet pop og soul.

Hvor: Barbara er multikulturel i ordets bogstavelige betydning. Barn af en hvid, dansk mor og en sort, sydafrikansk far. Født i Danmark, derefter fire år i Mozambique, otte i Sydafrika og retur til Vanløse og den danske folkeskole. Bor i dag på Nørrebro i bofællesskab med tre drenge.

– Selvom jeg er en pige-pige, og overhovedet ikke interesserer mig for fodbold og så videre, så synes jeg faktisk, at det er lettere at bo sammen med drenge end piger. Jeg er et totalt rodehoved, og hvis opvasken får lov til at stå et par dage, så er det sådan, det er.

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA