x

EuroSonic 2006: Tilfredshed i den danske lejr

EuroSonic 2006: Tilfredshed i den danske lejr

Billede: Jacob Dinesen

Det store hollandske festival EuroSonic 2006, der netop er overstået, bød på ny, spændende musik fra hele Europa, fra Island over Finland til eks-Jugoslavien og Italien. I alt over 100 koncerter i dagene 12. og 13. januar fordelt ud over en snes spillesteder i hjertet af provinsbyen Groningen. Med masser af talentspejdere, journalister og andre branchefolk blandt publikum.

Andetsteds på GAFFA.dk kan du se en oversigt over de koncerter, der gjorde størst indtryk på GAFFA.dk's udsendte, men her vil vi – med fare for at fremstå en kende nationalistiske – fokusere særligt på de tre danske bands, der var repræsenteret på EuroSonic: Mew (billedet), Spleen United og Campsite. Vi mødtes også med de tre bands for at få deres kommentarer til deres respektive koncerter og for at høre lidt om, hvad orkestrene ellers havde af planer for deres EuroSonic-tilstedeværelse. Skulle de mødes med brancherepræsentanter, havde de indkaldt specielle talentspejdere til at være blandt publikum, og så videre.

Mew: vores album kommer snart på kontinentet
Forventningerne til dansk rocks stolthed nummer 1 netop nu var høje, men de blev indfriet, var der bred enighed om. (Se separat anmeldelse). Efter koncerten fangede GAFFA.dk halvdelen af bandet, sanger Jonas Bjerre og trommeslager Silas Graae.
– Vi var udmærket tilfredse med koncerten, selvom man jo ikke har meget tid til at lave lyd, så i det første nummer skulle vi lige rette lidt ind, men derefter spillede vi godt, fortæller Silas Graae, inden Jonas Bjerre tager over:
– Vores seneste album udkommer i Holland og det meste af det øvrige Europa til februar, og USA skulle så gerne følge efter i løbet af foråret og sommeren, så koncerten var meget vigtig for os. Og det er da vores indtryk, at publikum var ret vilde med os. Der var i hvert fald en del, der ville have taget billeder af os. Vi har også lavet en del interviews. Og sjovt nok er det faktisk første gang nogensinde, at vi spiller i Holland.

Spleen United: Vi har næsten kun P3 Guld i hovedet
Keyboardrockerne fra Århus leverede en stemningsfuld, intens og helt igennem hæderlig præstation. (Se separat anmeldelse). Oven på veloverstået dont gav keyboardspiller og korsanger Kasper Nørlund denne melding:
– Vi syntes, det gik meget godt, selvom vi først kom i sidste øjeblik og skal hurtigt videre. – Publikum var da også godt med, og inden koncerten fik vi mails fra i hvert fald to lokale, som havde set os varme op til Saybia hernede og ville se koncerten. Jeg tror nok, at vores manager Jesper Majdall skal have nogle møder hér med branchefolk, men ærlig talt har vi i de sidste dage bekymret os mere om P3 Guld. (Spleen United spillede ved prisshowet i Radiohuset i København dagen efter deres EuroSonic-optræden og var også nomineret til P3-Prisen, som dog gik til Tina Dickow, red.)

Campsite: Vi udkommer snart i Tyskland og Østrig
De Killers-, Franz Ferdinand- og Interpol-inspirerede Campsite leverede en løfterig, men en kende ujævn koncert (Se separat anmeldelse). Gruppen var det eneste band fra den danske delegation, der allerede har et album ude i Holland, på pladeselskabet Sally Forth. I øvrigt en aftale, gruppen fik gennem deres bekendte i den nu opløste danske støjpopgruppe Glorybox, der ligeledes udgav et album på dette selskab, og hvis sangerinde Sarah Hepburn siden har markeret sig som solist. Sanger Johannes Nidam var yderst tilfreds med gruppens optræden:
– Der var lidt problemer i starten grundet den manglende tid til lydprøve, men ellers gik det godt, og folk i salen dansede.
Campsite skulle umiddelbart efter deres EuroSonic-optræden videre til en akustisk koncert i Rotterdam, og derpå videre igen til Utrecht og Amsterdam, mens deres manager Johannes Dybkjær Andersson havde sat stribevis af møder op med udenlandske branchefolk, og umiddelbart inden EuroSonic skrev Campsite under på en distributionsaftale med den tyske afdeling af pladeselskabet PIAS (alias Play It Again Sam, distributør af blandt andre Editors, Infadels og vore egne Diefenbach, red.)
– Så vi udkommer i Tyskland og Østrig til foråret, slutter Campsite storsmilende.

Dommen fra branche og publikum
Generel var der pæn tilfredshed med den danske delegation hos de internationale branchefolk. Således var den hollandske musikskribent Theo Oppewel (friespopnet.nl) begejstret for Spleen United: – Det var forrygende. Der er en helt særlig længsel i gruppens musik. De kan sagtens blive store, fortsætter han og tilføjer, at han rent tilfældigt næsten helt bogstaveligt stødte ind i gruppens medlem Kasper Nørlund, da han for et halvt år siden holdt ferie i Danmark, og siden har været fan.

Dagen efter fortæller en kvindelig engelsk brancheperson, hvis nærmere identitet desværre forsvandt i den almindelige hast, at hun bestemt mener, at Spleen United har potentiale til at spille på den store scene på den enorme engelske Glastonbury-festival (som hun dog vist ikke var repræsentant for).

Stort set alle branchefolk, som GAFFA.dk talte med, mente, at Mew har masser af potentiale, og det samme gjaldt den 26-årige datalogistuderende Menno Bisschops fra den hollandske by Leiden, som GAFFA.dk fangede lige efter deres koncert.
– Jeg har hørt om bandet fra nogle venner, og de var virkelig gode. Musikken i sig selv var rigelig, så jeg lagde faktisk ikke rigtig mærke til deres videoer i baggrunden. Jeg tror, de kan blive store og har nok også mere potentiale end Campsite, der ellers også var ganske gode.

Til gengæld har Campsite i hvert fald et par vaskeægte fans. GAFFA.dk stødte efter deres koncert ind i de to lokale unge kvinder Linda Lai og Dagmar Detmar, der var begejstrede, ikke mindst for gruppens keyboardspiller, om end det skal siges, at de to også havde fået en god håndfuld af de dog temmelig små hollandske fadøl indenbords.
– Jeg fik deres cd af en ven, og den er virkelig god, fortæller Dagmar, mens Linda supplerer: – Jeg hørte et par sange med dem i radioen, og så var jeg solgt. Jeg har fødselsdag den 9. april, så de må gerne komme og spille dér.

Læs artiklen om højdepunkterne på dette års EuroSonic

Læs artiklen om festivalen generelt

EuroSonics hjemmeside


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA