x

Placebo – nye toner fra medicinskabet

Placebo – nye toner fra medicinskabet

Billede: robin-photo.com

I dag rammer de engelsk-amerikansk-svenske neoglamrockere Placebos nye album musikforretningerne.
Titlen lyder ”Meds”, og det er bandets femte studiealbum, siden debuten for ti år siden. GAFFA fangede for nogle uger siden den svenske bassist Stefan Olsdal for at høre nærmere om det nye album, som kun få timer tidligere fik sin endelige titel.

- Vi bestemte os først for her til morgen. Vi ender altid med at vente til sidste øjeblik med den slags, fortæller bassist Stefan Olsdal, som samtidig understreger, at det nye album varsler nye toner.

- I forhold til vores forrige album er ”Meds” en slags tilbage til rock-rødderne. Der er mere performance og mere livefeeling over pladen. Vokalen ligger mere i forgrunden og lyden er i det hele taget mere band-agtig end nogensinde. Vi har skåret alt det overflødige væk og skrabet helt ind til benet, forklarer Olsdal og fortsætter: - Pladen har heller ikke været så længe undervejs. Normalt plejer vi at være i studiet i godt ni måneder, men denne gang tog det kun fire. Vi gjorde meget ud af ikke at overspille sangene og har formået at beholde noget af den vibe og spontanitet, der findes i de første optagelser.

Ingen flueknepperi
Ægthed og livekvalitet synes at stå øverst på listen hos Placebo, som ellers er kendt for sine syntetiske tendenser og for at finpudse musikken i detaljer.

- Der er ingen flueknepperi denne gang. Vi ville ikke fixe alting, og derfor er pladen lidt rå i kanten. Ganske enkelt mere ægte, lyder det fra den svenske bassist.

Men det rå lydbillede var dog ikke det, bandet havde planlagt fra starten.
- Men så kom der en franskmand ind i billedet (produceren Dimitri Tikovoi, red.), og de skal jo, som bekendt, altid vende op og ned på alting, forklarer Stefan Olsdal, som selv synes, at ”Meds” er Placebos stærkeste samling af sange til dato.

Tunge emner – glæde i studiet
Og netop sangskrivningen, som generelt betyder meget for bandet, har også denne gang været absolut i fokus. Ifølge Olsdal har det resulteret i en mere menneskelig udgave af Placebo. Tekstmæssigt bevæger det nye album sig dog i bandets vanlige sfære, blandt tunge temaer som kærlighed, lyst og afhængighed. Men til trods for det dystre tekstunivers har tiden i studiet denne gang været en mere positiv oplevelse.

- Det har været en enorm positiv og glædesfyldt periode, fortæller bassisten og fortsætter: - Jeg tror især, det skyldes, at vi har lært at bearbejde de tunge følelser og emner gennem musikken. Man kan også tydeligt høre denne tvetydighed på pladen, hvor man finder numre, der er både upbeat og muntre, men samtidig handler om den mere dystre del af tilværelsen, forklarer Olsdal.

U2-mand bag mikserpulten
”Meds” er, som tidligere nævnt, produceret af franskmanden Dimitri Tikovoi, og ud over gæsteoptræden af sangerinden Allison VV Moshardt fra The Kills på titelnummeret ”Meds” har bandet fået fornem hjælp af ingen ringere end Flood, som har mikset plader for både U2 og The Smashing Pumpkins. Om samarbejdet med Flood fortæller Stefan Olsdal:

– Han er jo en legende, og han har produceret en lang række af vores favoritalbum. Vi har i årevis forsøgt at få ham overtalt til at mikse vores plader, men først nu lykkedes det. Han kontaktede os, og vi kunne naturligvis ikke sige nej. Han er en meget cool fyr, og hans tilgang til musikken er meget forfriskende og giver ligesom mening. Han har haft stor indflydelse på albummets lyd, og det er i høj grad hans fortjeneste, at bandet er kommet mere i front sammen med den nye live-sound, fortæller Olsdal.

Den 27. februar slap Placebo første single fra det nye album, og det endda to forskellige. I England bliver det "Because I Want You", og i resten af verden hedder førstesinglen "Song To Say Goodbye". Men at der kommer to førstesingler, beror ifølge Olsdal mest af alt på tilfældigheder:

- Det har været utrolig svært at vælge en single til denne plade, så vi bad folk omkring os hjælpe til. Derfor blev det til to forskellige singler, som vi mener, hver især vil gøre sig bedst hos publikum i henholdsvis UK og resten af verden.

Placebo spiller på årets Roskilde Festival


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA