x

Lampshade – skabssvenskerne springer ud

Lampshade – skabssvenskerne springer ud

– Det nye album er en pop-plade, slår Johannes Dybkjær Andersson – bassist og flittig manager – indledningsvis fast. – Vi havde lyst til at lave noget, der var mere ligetil. Mere friskt og let. Den store forskel, der er sket i bandet, er, at vi er blevet svenske, smågriner han med hentydning til, at de to senest ankomne medlemmer – som begge er guitarister – er svenske. Johannes tilføjer, at både han og sangerinden Rebekkamaria har forladt Odense og nu har bosat sig i Malmö. – Vi blev trætte af at stå og kigge på vores egne sko, fortsætter han.

– Vi havde ikke lyst til at blive ved med at spille nedslagsguitar og stener-rock, supplerer Rebekkamaria og understreger, at der ikke ligger nogen speciel kommerciel strategi bag ved Lampshades nye og mere lettilgængelige udtryk. – Man behøver ikke nødvendigvis drukne guitaren i distortion, forklarer guitaristen Henric Claesson, som sammen med Rebbekkamaria har skrevet det meste af musikken på det nye album "Let’s Away": – Vi har været mere optaget af sangskrivning og harmonier, forklarer han, og brugen af synth og samplet guitar er også nye ingredienser i Lampshade-sammenhæng.

Tysk gennembrud
Bandet har da også al mulig grund til at være positive, for især de sidste par år har været succesfulde. Der kom for alvor gang i tingene i 2001, hvor singlen Adorable Void? blandt andet bragte bandet på Spot 08, Midtfyns Festival og en masse udenlandske spillesteder. I 2003 udsendte Lampshade selv debutalbummet Because Trees Can Fly i Danmark, og året efter skrev de europæisk kontrakt med Glitterhouse Records efter at have slået benene væk under selskabets direktør og A&R-chef til en koncert i Tyskland. Men opmærksomheden og den høje koncertfrekvens har også skabt nogle praktiske problemer for bandet:

– Den nye plade har været svær at lave, fordi vi været på turné i over ti forskellige lande gennem de sidste to år, fortæller Johannes og tilføjer, at bandet heller ikke havde noget øvelokale. Og så var der også lige det logistiske problem i forhold til bandets geografiske splittelse: – Det kostede 2000 kroner, hver gang vi skulle øve, forklarer han, og derfor har Lampshade skrevet nye sange i tour-bussen og øvet under lydprøver.

Internationale ambitioner
I tour-bussen sugede bandet inspiration til sig. Der blev flittigt læst Astrid Lindgren, og den nye plade er blandt andet også inspireret af Shakespeares "Romeo og Julie": – Både historien og det legende sprog har for mig været utroligt inspirerende, fortæller Rebekkamaria. – Det eventyrlige er vigtigt i vores musik, fremhæver hun.

Interessen for at lege med sproget har også afstedkommet, at Lampshades tekster på det nye album både er skrevet på engelsk, svensk og dansk.
Selvom Lampshade har integreret begge deres modersmål på "Let’s Away", så har de hele tiden arbejdet på at komme til udlandet, og bandet var med helt fra starten af det, der skulle vise sig at være et markant dansk musikeksportopsving. – Det tager lige så lang tid at køre til Aalborg som til Hamborg, fortæller Johannes for at tydeliggøre sin pointe om, at man lige så godt kan kaste sig over udlandet med det samme. Det har hele tiden være Lampshades strategi.

Tak til Gud
En vigtig del af bandets baggrund er også deres eksplicitte bekendelse til kristendommen. De betragter sig dog ikke som et kristent band, forklarer Rebekka:
– Det er ikke en del af vores bandprofil, men det er en del af vores liv – og derfor også vores musik. Men vi er ikke ude på noget religiøst korstog, understreger hun og tilføjer, at Lampshades musik aldrig har været tænkt som et medium til at omvende deres publikum.

Hvilke reaktioner giver jeres religiøse bekendelse?
– Nogle synes, det er for meget, og andre synes, det er helt fint. Der var flere negative reaktioner i starten, hvor vi blev beskyldt for at være for kategoriske, men det udløser ikke længere så mange reaktioner. Vi har også forandret os, og det har den øvrige del af verden også. – Alle, vi takker på for eksempel et cover, er nogle eller noget, som har betydet noget for os – uanset om det er vores forældre, vores venner, en tøjsponsor eller Gud, som vi jo tror på har skabt os, forklarer Johannes afslutningsvis.

Lampshades hjemmeside


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA