x

Jacob Løbner: Metal-poet & lov-agitator

Jacob Løbner: Metal-poet & lov-agitator

19 år gammel. Første skoledag. Passende nyklippet, dog stadig iført den slidte læderjakke, der var så cool i gymnasiet… På denne septemberdag i 1994 måtte Jacob holde ufrivilligt lav profil.

– Jeg mødte op i det store auditorium på Nordre Ringgade og kendte ikke en sjæl i Aarhus. Når jeg kiggede rundt, kunne jeg godt se, at der ikke var så mange der hørte heavy, så jakken blev hurtigt skiftet ud, smiler Jacob, der i dag er 37 år og succesfuld advokat i en international IT-virksomhed.

Til daglig kører han på arbejde iført sort Audi og ditto jakkesæt for at forhandle om millioner, mens han de fleste weekender står sveddryppende på scenen i front for to af Danmarks mest spændende såvel som ambitiøse metalbands lige nu – nemlig progressive Boil og melodiøse Malrun.

Som ung purk skulle Jacob partout lære at spille klaver hos gamle Fru Rasmussen:

– Jeg hadede det som pesten. En dag måtte min mor forsøge at trække mig ud af bilen i benene, mens jeg holdt fast i bildøren. Selvom hun var tosset på mig, lykkedes det ikke at flå mig fri. Min far troede dog, han var mere snu og gav mig derfor det ultimatum, at når jeg kunne spille Beethovens Für Elise, måtte jeg få et trommesæt. Han troede, at den ville tage mig ti år, men efter tre måneder måtte han indse, at han havde undervurderet min stædighed.

Jurastudiet varslede et foreløbigt farvel til musikken, for ambitionerne krævede noget ganske andet:

– Jeg ville være statsminister, men heldigvis for alle andre blev jeg kun advokat, griner Jacob og tilføjer, at det først var som færdiguddannet jurist, at han blev bevidst om, at han manglede noget i sit liv:

– Kreativitet og musik kan man ikke fortrænge uden at lide afsavn.

Solostudium, der var prisen værd

– Dengang jeg læste jura, var man meget overladt til sig selv, og det var meget bogligt, der var for eksempel intet praktikforløb eller noget gruppearbejde. Jeg brød mig faktisk ikke specielt meget om selve studiet, fordi det dengang var et enormt konservativt, men jeg havde dog på fornemmelsen, at jeg ville blive glad for jobbet, fortæller Jacob og ræsonnerer:

– Viljestyrken er nok noget jeg har hjemmefra. Jeg kommer jo fra Sønderjylland, og der har man holdningen, at hvis man vil være god til noget, så bliver man også nødt til at tage det lange seje træk.

I 2001 kunne Jacob så tilskrive sig titlen som candidata juris, hvorefter han blev ansat som fuldmægtig ved et af Danmarks store advokatfirmaer Bech-Bruun. Her arbejdede han sig igennem alskens erhvervsret og endte med at specialisere sig i IT-ret. Efter tre års påkrævet ansættelse kunne han endelig tage advokateksamen, hvorefter han fortsatte som fuldgyldig advokat. Dernæst valgte Jacob at blive in-house advokat hos den internationale børsnoterede IT- og konsulentvirksomhed Columbus. Jobbet involverer en bred vifte af opgaver udover IT-ret. Især forhandlinger af store kontrakter samt opkøb af virksomheder over hele verden eller konfliktløsning, retssager og rådgivning.

– Stoffet er enormt tørt, men der hvor det bliver interessant er, når man kommer ud i et firma og bruger det i praksis. Man finder hurtigt ud af, at juraen er knap så vigtig. Når man fører en retssag, så er det mere researchen og beviserne, der afgør sagen. Den grundige forberedelse vinder altid over juraen.

Jacob fortsætter med et eftertænksomt greb om kæben:

– Når man for eksempel har brugt månedsvis på at forberede en sag, så giver det altså et kick i løgposen, når man vinder. Eller når man har maraton-forhandlet et opkøb, og så endelig får bragt parterne sammen for at underskrive, så udløser det lidt af et rush.  

Malruns musikalske lavine & Boil på spring

I foråret 2010 debuterede Jacob som sanger i Boil på albummet A new Decay, men det var først med Malruns album The Empty Frame fra sidste år, at der for alvor kom fart på.

Engelske Metal Hammer, der er et af verdens mest toneangivende metalmedier, gav albummet 7 ud af 10 point og skrev: "Med Volbeats energi, In Flames' melodier og Alter Bridge's storladne natur formår Malrun at skabe noget større end summen af enkeltdelene."

– Vi har været på tre europatournéer med henholdsvis Die Apokalyptischen Reiter, Emil Bulls, Audrey Horne og Engel. I Malrun har vi nu for alvor følelsen af, at være i gang med at etablere en solid fanbase i Europa.  Det er en markant ændring i forhold til den danske andedam på de samme 10 spillesteder hver gang.

Som om det ikke var nok, så ser det ud til at Boil kan gøre dem kunsten efter. Gruppen har netop brugt de sidste to år på deres tredje album "aXiom". Et yderst ambitiøst konceptalbum, hvor tekster og musik er skrevet ud fra interviews, som gruppen har lavet med psykisk syge.

– Vi har netop indgået kontrakt med et svensk selskab om udgivelsen af albummet den 15. februar, samt aftaler med både management- og bookingagentur. Vi har tilmed en ny video, så nu er Boil klar til at rykke en liga op.

Udbytte og pris

Jacob bruger sine erfaringer med strategi og planlægning til at styrke Boil og Malrun. Her bliver opgaverne fordelt blandt medlemmerne, ud fra deres individuelle styrker. Det må naturligvis ikke blive for kedeligt, men Jacobs erfaringer er, at man kommer længst med lidt struktur:

– Selve business-delen i mine bands fylder nu lige så meget som det musikalske, og det er et nødvendigt onde, som man lige så godt kan forlige sig med. Vi holder meget af de mennesker og den kreativitet som findes i musikbranchen, men har alligevel oplevet, at det er en lidt sløset branche, hvor der er ikke nødvendigvis styr på detaljer, aftaler eller kontrakter. Derudover er det mit indtryk, at mange musikere overser det forretningsmæssige. Vi har faktisk nægtet at underskrive flere kontrakter, der blev præsenteret som lukrative, men reelt og juridisk indebar, at man solgte sin sjæl, pointerer Jacob ved at tromme stavelserne med hånden.

Fritid er der selvsagt ikke meget af, der skal tilmed findes plads til både kæreste og fitnessprogram.

– Det kan godt lade sig gøre, men det kræver nogle ofre og en klar prioritering. Der er nogle interesser, jeg må droppe, og nogle venner eller familie jeg ikke ser så ofte.

En så omfattende tour-aktivitet kræver stor forståelse fra Jacobs arbejdsgiver, og at han selv gør en ekstra indsats:

– Eksempelvis måtte jeg sidst tage 10 dage til USA for at arbejde sytten timer i døgnet på en virksomhedsoverdragelse. Jeg sidder tit i et backstagelokale og løser juridiske opgaver via en sløj internet-opkobling eller telefonmøder, der hele tiden falder ud.

Samspil og fortsat kamp

Den klassiske, kyniske og regelrette advokatrolle kan måske virke dræbende for den sjove kreativitet og skabertrang. Men ikke for Jacob:

– Hvorfor vælge? Jeg ville ikke være et helt menneske, hvis min faglige og kunstneriske side ikke fik lov til at udfolde sig. For mig er dét at skrive sange en kreativ, meditativ og rensende proces, hvor vi sammen opbygger noget levende indefra. Jura er derimod en rational proces, som konstrueres for at håndtere eller begrænse omverdenen, filosoferer Jacob og konkluderer:

– Processen med at lave musik kontra at arbejde med jura er modsætninger – opbyggende og nedbrydende!

Med Boil på tærsklen til at vokse og med Malruns store udvikling bag sig, kan Jacob gøre foreløbig status:

– Jeg har altid været resultatorienteret, så selv om vi har opnået meget, er jeg på ingen måde tilfreds. Min ambition er at skabe et veletableret metalband, der trækker fulde huse til stadionkoncerter internationalt - intet mindre, de flotte ord sættes i relief med latter, hvorefter Jacob afslutter:

– En karriere på dét niveau kommer man ikke sovende til, især ikke indenfor metal. Det kræver hårdt arbejde, dedikation, masser af koncerter, blod, sved, øl og tårer – så jeg kæmper ufortrødent videre.

Fremhævet citat: "Processen med at lave musik kontra at arbejde med jura er modsætninger – opbyggende og nedbrydende!"

 

Advokat

Titel: Cand. jur. (eller Master of Laws)

Uddannelseskrav: Kandidatgrad i jura

Adgangskrav: Relevant bachelorgrad – fx jura, statskundskab eller erhvervsøkonomi

Hvor: Syddansk Universitet samt i hhv. Aarhus, København & Aalborg.

Økonomi: SU-berettiget

Særlige krav: 3 års relevant erhvervserfaring med efterfølgende bestået advokateksamen

www

Jura online

UddannelsesGuiden www.ug.dk

Advokaternes organisation www.advokatsamfundet.dk

Musik online

malrun.dk

www.facebook.com/boilmusic

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA