x

Laura Illeborg: Glad for mit job, men slipper aldrig musikken

Laura Illeborg: Glad for mit job, men slipper aldrig musikken

Første gang den brede offentlighed hørte om Laura Illeborg var i 1995, da albummet "Velvet" udkom, hvilket var et samarbejde med Illeborg og sanger og sangskriver Peter Hegård. Året efter udsendte hun så sit debutalbum "Lyv Mig Natten Lys", et album fyldt med dansksproget popmusik, der fik både pæn omtale og opmærksomhed og fik sparket en solokarriere i gang for den blonde sanger og sangskriver, der fortsat lever og ånder.

Laura har siden debuten udgivet tre soloplader satm en med Jens Lysdal og er i skrivende stund aktuel med albummet Illeborg & Nussbaum, som er et samarbejde mellem Laura og Channe Nussbaum (specielt kendt for klezmermusik), hvor begge kvinder står ved mikrofonen, og hvor Illeborg har skrevet teksterne og Nussbaum musikken. GAFFA mødte den albumaktuelle sygeplejerske, der fortalte, at det er lettere at nyde at udgive musik, og spille live, når man har noget andet i baghånden.

– Jeg kan mærke, at jeg nyder det på en anden måde i dag end tidligere. Før var det som om, alt var på spil hver gang, og efter du har udsendt noget, er der ikke så meget du kan gøre for at påvirke det videre forløb, og det er en ret sårbar situation at befinde sig i. Du håber selvfølgelig altid, at det går godt, men der er mange om buddet, og det er svært at klare sig i lille Danmark.

– Det pres, jeg tidligere har følt, oplever jeg ikke i dag. Det har været sjovt og spændende at skabe og indspille musikken sammen med Channe, og så besluttede vi os denne gang, sådan lidt dogme-agtigt, for kun at bruge musikere, vi ikke havde spillet med tidligere. Det er jo lidt af et sats, og ikke til at sige hvordan det går, men jeg er rigtig glad for resultatet og nyder at spille de koncerter, vi har spillet, både når det kun er mig og Channe og med hele bandet.

Mere nød end lyst
Det andet album fra egen hånd efter, at Laura Illeborg har kunnet kalde sig praktiserende sygeplejerske.  En uddannelse hun påbegyndte i 2001 og færdiggjorde i 2006, og selvom hun er blevet grebet af faget, indrømmer hun, at hvis solokarrieren var gået som Adele, havde man nok ikke set hende skruet ned i en stram, hvid kittel.

– Det var da lidt mere af nød end af lyst, det var den store drøm at leve af musikken på fuld tid. Men det er der så få der kan, og for mig har det været en god kombination, selvom det ikke har været uden udfordringer at få musikken, familielivet og arbejdet til at hænge sammen. Og det er ikke sådan, at jeg har gået at drømt om at blive sygeplejerske, siden jeg var en lille pige, faktisk overhovedet ikke. Tidligere var et hospital noget jeg forbandt med død og ødelæggelse. Men som tingene skred frem, følte jeg, at jeg blev nødt til at have noget ved siden af musikken.

– Jeg blev mor for første gang for 15 år siden, og igen to år efter, og nu har vi så en efternøler på tre. Det har selvfølgelig også spillet ind, og inden jeg startede, var jeg ved at blive sendt ud i aktivering som langtidsledig for anden gang. Jeg syntes dengang, at jeg var kommet lidt op i årene og var ikke rigtigt klar på en fuld kandidatuddannelse, men rettede mit fokus mod de mellemlange uddannelser. Her blev jeg tiltrukket af tanken om at blive sygeplejerske. Det var tidsmæssigt et overskueligt studie og jobmulighederne var på det tidspunkt rigtig gode, samtidig med at det er en international uddannelse, som kan bruges i hele verden. Det blev så for nogle år siden nærmest umuligt at få job, men nu er det blevet lidt bedre igen.

Hvordan var det så at være tilbage på skolebænken efter en årrække i studier og på live scenen?


– Det var lidt af en omvæltning, og så skulle jeg også forholde mig til at mange af mine medstuderende var purunge, hvor jeg selv var mor til to og havde rundet de 30. Så var jeg musiksproglig student, hvilket vil sige, at det var en helt anden faglig verden, jeg skulle vænne mig til. Jeg brugte også en del tid på at gennemføre studiet, og udgav faktisk to plader undervejs, en solo og en med Jens Lysdal, så der blev holdt lidt orlov.

– I grove træk var jeg glad for studiet, selvom der også var en del ting, jeg syntes var noget malplaceret. For eksempel at der er så meget fokus på videnskabsteori og filosofi. Helt ærligt, hvad er det lige vi skal fordybe os i Habermas' (tysk filosof og sociolog inden for kritisk teori, ikke mindst et orakel på RUC, red.) for, på den korte tid vi har? For mig har det været vigtigere at lære at rede en seng, tage blodprøver og lægge et kateter. Det andet bliver sådan lidt alibi- og pseudoagtigt, synes jeg.

På Riget
Nu er du så blevet sygeplejerske og har været i job lige siden du blev færdiguddannet, har du fået smag for faget?

– Ja, det er svært at undgå. Du har med kroppens funktioner at gøre, det kan handle om liv eller død, og så har du med levende mennesker at gøre. Det bliver man grebet af, det er jeg er i hvert fald blevet. Og så er der de små nyfødte spædbørn, de vil altid fascinere. Men det er også et hårdt fag, man har langt fra den tid til den enkelte patient, som man føler der er behov for, og så er det et arbejde under ret konstant pres.

Var det let at få job som færdiguddannet?

– Ja, det var det. Jeg var på barselsgangen på Rigshospitalet, hvor jeg er uddannet, i min sidste praktik, og efterfølgende blev jeg ansat som færdiguddannet på Obstetrisk afdeling, hvor vi typisk har gravide kvinder indlagt, som har en eller anden diagnose. Det kan være sklerose, diabetes, hjerteproblemer, et misbrug, hvad som helst. Der har jeg været, siden jeg blev færdig, men er lige stoppet. Nu har jeg lige et par måneders fri, og så starter jeg igen som sygeplejerske hos en praktiserende læge i Lyngby. Det bliver noget helt andet, og det glæder jeg mig meget til. Såvel under uddannelsen, som i årene som sygeplejerske på Riget, har jeg kun arbejdet med kvinder, og spædbørn. Så det at skulle forholde mig til mænd, større børn, og teenagere bliver noget helt nyt.

Skæve arbejdstider

Hvad fik dig til at skifte?

– Det var primært de skæve arbejdstider, som var ved at drive familien til vanvid. Nattevagter, weekendarbejde, korte ferieperioder og den slags. Selvom jeg kun arbejdede 24 timer om ugen, var det hårdt med alle de skift, hvilket hele familien var præget af. Nu glæder jeg mig meget til kun at være på arbejde i dagtimerne og bagefter have fri. Det bliver noget helt andet.

Har du undervejs haft så travlt med familien, uddannelse og arbejde, at du har overvejet at droppe musikken?

– Nej, faktisk ikke. Men det har krævet stram disciplin, og under mit studie var jeg i perioder vanvittig effektiv. Gik i skole om dagen, hentede børn, lavede mad og puttede dem i seng, og satte mig sent om aftnen og ud på natten og skrev tekster. Jeg har altid ønsket at fortsætte med musikken og håber, at det bliver ved med at kunne lade sig gøre. Men det har da krævet sit. Jeg følte, at det hele var meget op ad bakke efter min sidste soloplade "God vagt" fra 2007. Den fik langt fra den airplay og opmærksomhed, som vi havde håbet på, og den solgte ikke som forventet.

– Så oplevede jeg, at det var blevet meget sværere at få jobs. Jeg har altid været vant til at være meget ude at spille, helt tilbage fra min gymnasietid på Christianshavn, hvor jeg sang i coverbands med blandt andre Oliver Zahle. Der var altid et job på Rust, på Funke eller lignende. Det var hårdt efter God Vagt, men nu føler jeg, at jeg har fået gejsten tilbage, jeg nyder det i hvert fald rigtigt meget i øjeblikket, og planlægger at fortsætte med både job, musik og familie fremover.


CV:
    •    Laura Illeborg er født i 1969.
    •    Gift med Jakob Kvist (kreativ direktør hos Art People), sammen har de tre børn.
    •    Færdig uddannet sygeplejerske fra Rigshospitalet 2006.
    •    Arbejdede på Obstetrisk afdeling på samme i seks år.
    •    Starter nu som sygeplejerske hos en praktiserende læge i Lyngby.
    •    Har udgivet fire soloplader og tre med andre artister.
    •    Født og opvokset på Nørrebro.
    •    Er særligt inspireret af amerikanske navne som Jackson Browne, Emmylou Harris og Rickie Lee Jones.

Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA