x

GAFFAs guide til Dansk Melodi Grand Prix

GAFFAs guide til Dansk Melodi Grand Prix

Billede: Danmarks Radio

Det kan ikke komme som en overraskelse, at Dansk Melodi Grand Prix 2006, der i år blev afholdt i Gigantium i Aalborg, ikke bød på innovative musikalske indslag. Den rytmiske populærmusiks hovedværker som "Sgt. Pepper", "Goodbye Yellow Brick Road" etc. var på ingen måde i fare for at miste deres positioner eller at få selskab. Sangene til DMGP bearbejder populærmusikkens sproglige og musikalske klichéer. Nogle bedre end andre. Læs herunder GAFFAs guide til årets ti sange:

Sang nr. 1
"En Som Dig"
Søren Poppe og Lene Matthiesen Nørrelykke

Med linjer som "Du og jeg vi burde krølle lagner" og "Får jeg brug for førstehjælp, hvis jeg skulle falde i / Ka’ du mer’ end mund til mund / Bare for at have garanti" indskrev sangen sig i en lang række af danske melodi grand prix-sange med seriøse sproglige kvababbelser. Med en kæk melodi, der vil kunne drive selv den mest hærdede elitesoldat til vanvid, var Søren Poppe og Lene M Matthiesen Nørrelykke på forhånd ufortjent udnævnt til storfavoritter.

GAFFAs vurdering: 4 point. Firserinspireret dansepop af den slags, vi helst vil glemme. Fremfor at stille til offentlig skue.

Sang nr. 2
"Heaven (Ease Your Troubled Mind)"
David Mader

En noget atypisk Grand Prix-sang, der som engelsksproget nonchalant klaverdrevent soul light næppe havde de store vinderchancer. På trods af en vis lighed med en kunstner som Gavin DeGraw havde den ganske enkelt ikke bred folkelig appel.

GAFFAs vurdering: 8 point. Absolut en af de bedre sange, selvom den ikke havde de store chancer for at blande sig i førerfeltet.

Sang nr. 3
"Je Ne Regrette Rien"
Neighbours

Lars Lilholt ville med garanti have givet sin højre arm, et par violiner og en aflagt bandana for at have skrevet "Je Ne Regrette Rien". En folkepophymne med et fængende omkvæd hr. og fru Danmark vil synge med på længe. Hvis de vel at mærke ikke knækker tungen på titlen.

GAFFAs vurdering: 6 point. En velstøbt sang. Dog en kende rørstrømsk, prædikende og vådøjet i mælet.

Sang nr. 4
"Twist Of Love"
Sidsel Ben Semmane

Vindermelodien var en hæsblæsende Shania Twain-lydende sang tilsat pumpende Twist-rytmer og Sidsel Ben Semmanes rå Janis Joplin/Alannah Myles-agtige stemme. Forbandet vanedannende og ikke til at få ud af hovedet, selvom man prøver.

GAFFAs vurdering: 12 point. Heller ikke hos GAFFA hersker der tvivl. "Twist Of Love" var den rette vinder. Med Grand Prix-genrens begrænsninger in mente var der også tale om en tilnærmelsesvis original cocktail.

Sang nr. 5
"Ta’ Hjertet Med"
Claus Hasfeldt

En sukkersød og klæg sang, hvor teksten fortæller om et land, hvor moden er at hygge sig og i øvrigt handler om kronprinseparret. Vuggende blide rytmer og glatte vokallinjer er ikke nok til at gøre sangen bare nogenlunde fordøjelig.

GAFFAs vurdering: 4 point. Minder om en skamskudt Eros Ramazotti-sang. Det er ikke andet at gøre end at aflive kræet.

Sang nr. 6
"Søde Gys"
Jørgen Thorup

Et af aftenens mere rockede numre og den eneste med en regulær guitarsolo. Med linjen "Du er solen på en regnvejrsdag" låner sangen en anelse for direkte fra Ronald White og Smokey Robinsons "My Girl".

GAFFAs vurdering: 6 point. En meget velsmurt sang, der placerer sig lunt i svinget mellem rock og pop.

Sang nr. 7
"Åh Amore"
Kim Schwartz

Hvis man kunne vinde på pinlige rim og platte linjer, havde Kim Schwartz været på vej til Athen. "Åh Amore" var mere end velforsynet. Eksempelvis: "Jeg ku’ mærke det blev sommer / Da hun greb fat om mine blommer" og "Ud på natten blev hun lummer / Så jeg skaffede lige et hummer". Dario Campeotto var en populær joker i ærmet.

GAFFAs vurdering: 4 point. DMGP har taget latino-poppen til sig. "Åh Amore" er dog langtfra et mønstereksempel herpå.

Sang nr. 8
"Make This Night Forever"
Kristine Blond

En hjertebankende og svulstig ballade, som er som skræddersyet til Celin Dion. En yderst velsyngende Kristine Blond kunne desværre ikke pumpe liv i sangens forudsigelige melodi- og tekstlinjer.

GAFFAs vurdering: 4 point. Selvom sangen havde en meget international lyd, var den for ordinær.

Sang nr. 9
"Grib Mig"
Trine Jepsen & Christian Bach

Grand Prixets anden duet kunne være en sang fra Dodo And The Dodos' overskudslager. En tilbagelænet feel good-sang, der overrasker med en omgang banjo i sidste omkvæd.

GAFFAs vurdering: 4 point. Nummeret er for tungt i rumpen. Det er måske derfor, at omkvædet aldrig rigtig letter.

Sang nr. 10
2 in 1
Danni Elmo

Iklædt en stor kasket og akustisk guitar fik Danni Elmo sunget sig ind på en andenplads med en rockballade, der lyder som Thomas Helmig tilsat en sjat Bryan Adams. Ikke hverdagskost i Grand Prix-sammenhæng og derfor afgjort et friskt pust.

GAFFAs vurdering: 10 point. Elmos sang og optræden var både direkte og enkel. Rart at se i denne sammenhæng.

Showet som sådan var gedigen underholdning for hele familien med et par utrolig veloplagte værter i Mads Vangsø og Adam Duvå, der kun for alvor dumpede i, da de proklamerede, at vindersangen nu skulle oversættes til engelsk i forbindelse med deltagelsen i det internationale Melodi Grand Prix i Athen. Tsk, tsk, tsk. Det skulle da ikke være nødvendigt at oversætte en engelsksproget sang til engelsk. Men manuskriptet var måske skrevet med sang nr. 1 som vindermelodi…?

DR's grand prix-side med det samlede resultat


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA