x

Alina Devecerski – Elektropopper i Nirvanas fodspor

Alina Devecerski – Elektropopper i Nirvanas fodspor

I april udsendte Alina Devecerski singlen "Flytta På Dej", der blev startskuddet til et meget travlt halvår for den svenske sangerinde. Singlen solgte platin i Danmark, toppede den danske trackhitliste, mens den officielle musikvideo har fået mere end en million visninger på YouTube. Hun har tidligere skrevet sange for andre kunstnere, og nu er hun endelig blevet aktuel som soloartist med sine svenske popsange og debutalbummet "Maraton".

– Jeg ser det som et ræs, fordi jeg har arbejdet med musik i lang tid, og mange gange har jeg haft det som om, jeg løb uden at komme nogen vegne. På en måde opsummerer det al den tid, hvor jeg har arbejdet med musik, fortæller den 29-årige sangerinde og sangskriver om albumtitlen, som samtidig er titlen på en af sangene.

Den populære single "Flytta På Dej" har delt vandene og er enten elsket eller hadet, men sangen skabte også store forandringer i Alinas liv. Sangerinden har arbejdet konstant hele sommeren, hvor hun har turneret intensivt samtidig med, at hun var ved at færdiggøre den sidste del af albummet. Selvom "Flytta På Dej" er et godt sælgende hit, er Alina ikke en berømthed i sit hjemland.

– Jeg er så glad for, at folk ikke genkender mig. Jeg ville aldrig være berømt – det har jeg aldrig drømt om – jeg vil bare gerne lave god musik og spille live.

Inspireret af Nirvana og Kent
Alina Devecerski har tidligere skrevet engelsksprogede sange til små artister i Polen, Spanien og USA. For omkring halvandet år siden begyndte hun at skrive sange på svensk, hvilket var med til at udvikle sangerindens personlige stil.

– Jeg ville gerne prøve noget nyt, da jeg havde skrevet på engelsk i lang tid, og jeg virkelig følte mig låst fast. Så jeg tænkte "lad os prøve det". Og da jeg så prøvede det, åbnede det op for noget nyt, og der begyndte virkelig at komme en masse ting. Det er nemmere at skrive på sit eget sprog, for så kan man skrive, ligesom man taler til hverdag. Og det elsker jeg. Når det ikke er for kompliceret, og bare er, som jeg ville sige det. Jeg følte mig virkelig inspireret, og tænkte "Okay, lad os blive ved med at gøre det her".

I sangskrivningen er den 29-årige sangskriver inspireret af sit eget liv, men også af sine favoritkunstnere Nirvana, M.I.A., Kent og Familjen. Selvom Nirvana ikke lyder som Alinas elektroniske popmusik, ser hun alligevel Seattle-bandet som en stor inspirationskilde:

– Jeg elsker det miks, der er imellem at være virkelig beskidte, virkelig energiske og stadig så fucking fede. Alle de ting kombinerede: Det er det, jeg også gerne vil lave.

På debutalbummet har Alina Devecerski desuden arbejdet sammen med et medlem fra et af sine andre yndlingsbands. Forsangeren i det svenske band Kent, Joakim "Jocke" Berg, har nemlig været med til at skrive to af sangene på "Maraton".

– Jeg mødte dem til en festival i Norge denne sommer, og de kom hen til mig og sagde: "Hej, rart at møde dig. Så du, at vi lavede en tweet om dig?" Men jeg havde ikke set det, fordi jeg ikke bruger Twitter. Vi begyndte at snakke, og de sagde, at de elskede min sang "Jag Svär", som er en slags b-side til "Flytta På Dej". Så kontaktede Joakim mit management og sagde, at han gerne ville skrive noget til albummet, hvis det var muligt, fortæller Alina.

I studiet med pigeband
Alina Devecerski sang og dansede i teenageårene, men det var først i starten af 20'erne, at hun for alvor begyndte at skrive sange.

– Jeg var allerede i et pigeband, hvor vi spillede musik og begyndte at skrive vores egne sange. Så begyndte vi at tage i studiet og den slags, og det var på en måde en aha-oplevelse for mig, hvor jeg tænkte: "Dette her er det fedeste nogensinde. Jeg vil bare være i studiet hele tiden." Og jeg kunne ikke forstå, hvorfor folk ikke arbejdede i weekenderne, kommer det fra den svenske sangerinde, som slet ikke kan forestille sig at skulle arbejde med andet end musik.

– Det er, hvem jeg er. Det er virkelig, hvem jeg er. Jeg ville ikke have et liv, hvis det ikke var for musik. Jeg sværger, jeg ville ikke have noget som helst andet at lave. Det er virkelig en stor del af mit liv.

Hvem? Alina Natalie Devecerski, 29 år, sangerinde og sangskriver.
Hvor?  – Jeg er født og opvokset i en forstad til Stockholm.
Hvad? – Det er svært, fordi det er en blanding af så mange ting. Men alt i alt er det pop. Sangene er stykker af situationer, faser og følelser, som jeg har været igennem i mit liv. De er faktisk meget melankolske og melodramatiske. Og så handler nogle af sangene også om det at give slip på alle de bekymringer, man har i hovedet, og bare have det sjovt. Så de er en blanding af disse ting.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA