x

Intim med Turboweekend

Intim med Turboweekend

Se masser af billeder fra koncerten i GAFFAs gallerisektion.

Stearinlysene blafrer, og publikum er helt stille i mørket. Afventende og spændte på næste nummer. Én af drengene på scenen hvisker: "Hvad sker der nu?" 

Turboweekend er taget på intim-tour for første gang nogensinde, og står nu i et afdæmpet konferencerum på Scandic Hotel i Aarhus foran 125 siddende gæster. Drengene har glemt deres sætlister. Heldigvis har trommeslageren Martin en velfungerende klæbehjerne, og kan guide de andre videre til næste nummer.  

Scenariet afbilleder den afslappede stemning fra koncerten meget godt. Turboweekend har barberet deres numre ned til et minimum, og omarrangeret velkendte sange som "Trouble is", "Into You" og den nyere "On My Side" fra deres seneste album "Fault Lines". Resultatet er en mere nærværende og nøgen koncert, hvor både publikum og band kommer tættere på hinanden. 

Ideen til en række koncerter med et minimalt set-up har været i støbeskeen længe. Sidste år optrådte forsanger Silas Bjerregaard til "Naked"-koncerten på Spot-festival, hvor artister som Ane Trolle og Johan Olsen også deltog. Her fortolkede musikerne deres egne numre, kun akkompagneret af pianisten Gustav Ljunggren. Turboweekend har også tidligere deltaget i P3's skurvognssessioner på Northside Festival, hvor de har indspillet egne numre og covers i mere "akustiske" rammer. Begge dele fik rigtig god respons, og derfor besluttede drengene at udvide deres radio-turné rundt i landet til også at omfatte reelle koncerter, men dog kun på små, alternative scener og med et lille publikum. Ifølge Morten Køie, bassist, er håbet, at en ny stemning folder sig ud i numrene og både band og publikum bliver udfordret, fordi de skal tænke anderledes:

"Det giver noget nyt og noget friskt. For eksempel "Into You", den har vi spillet siden 2006. Nærmest hver eneste gang vi har spillet en koncert, der har den været på sætlisten. Så at spille den anderledes, som i dag, det gør det bare sjovere, og der bliver mere fri leg".

Og netop friheden til at spille sangene på en ny måde vægter drengene højt. Udtrykket bliver mere ægte og transparent, som Silas uddyber:

"I et normalt set-up, der er dynamikken aftalt på forhånd, for at det hele passer sammen. Der er mange ting, der er som de er, og så skal man ligesom spille omkring dem. Her laver vi al den lyd der er på stedet, og det gør det hele meget mere organisk. Jeg kan også mærke, at vi dynamisk lytter mere til hinanden. Fra publikums side har jeg også hørt, at det er første gang, de har lyttet til teksten", griner han. 

For Morten giver det også god mening at publikum føler sig mere inddraget i koncerten på denne måde:

"Hvis man ikke er musiker, så kan det normalt godt være lidt komplekst at forstå, hvor alle lydene kommer fra. Det kan hurtigt blive sådan lidt "Hov! Hvor kom den der ting fra?" Og så er det egentlig Anders (pianist), der står og skruer på sådan en touch screen-ting. Her kan publikum tydeligt se hvad vi alle sammen laver, og det afmystificerer det nok lidt."

Intime erfaringer og sjove anekdoter 
Denne nye erfaring har bandet derfor tænkt sig at tage med videre i deres arbejde. Både i forhold til sangskrivning på deres nye plade, hvor ønsket er at skabe en mere old school én til én-lyd. Men det er også en konkret ting, som drengene har snakket om at hive med i deres kommende live koncerter:

"Normalt vægter vi jo sådan noget som energi rigtig højt, og der kan nærheden måske godt forsvinde lidt til fordel for 'drivet' og 'power'en'. Nu har vi opdaget, at "hey, måske skal vi helt herned, når vi skal spille et stille nummer", selvom det er med et stort Turboweekend-set-up. Det kan vi godt - det kan godt lade sig gøre. På den måde kan vi gøre vores dynamiske palette endnu større efter denne her tour", forklarer Silas. 

De udvalgte numre til koncerten er flankeret af personlige historier og sjove anekdoter. Det er helt tydeligt, at drengene er gamle barndomsvenner. De har en intern humor og er ikke bange for at gøre grin med hinanden. Til publikums store fornøjelse.

De fortæller blandet andet om dengang de tog på sommerferie i 2006 for at se VM i fodbold i en autocamper, der efterfølgende brød sammen på de tyske motorveje. Drengene var derfor strandet i to dage i byen Dortmund, hvilket efterfølgende gav inspiration til et nyt nummer, der havnede på debutpladen "Night Shift". 

Det er et helt bevidst valg fra bandets side, at der skal være en dialog mellem drengene selv og publikum, som også får lov til at stille spørgsmål gennem koncerten. Pointen med turneen er netop at komme hinanden mere ved:

"Problemet med sådan noget live-snak er tit, at man gerne vil holde et vist energiniveau. Og det kan tit flade ud ved for meget snak. Der er ofte også meget larm, fordi folk står og snakker og drikker øl. Så kan man ikke høre hvad der bliver sagt oppe på scenen, og så bliver det sådan noget mærkeligt noget", fortæller Silas.

Morten forsætter: "Man får heller ikke mimikken med på samme måde. Det er jo ligesom at spille teater på scenen, med de store armbevægelser. Men her er du helt til stede, alle kan se alle, og man kan rent faktisk høre hvad hinanden siger". 

Meget mindre rockstar
For bandet er der også en klar forskel mellem denne turné og at spille koncerter med et stort set-up for udsolgte sale:

"Det bliver lidt mere hyggeligt. Det bliver lidt mindre mystisk. Altså hvis man har illusionen om at være en rockstar selvfølgelig. Det er noget fysisk, i hvert fald for mig. Jeg nyder at få lov til at sidde ned. Det gør jeg jo aldrig, vel? Det synes jeg er ret fedt. Normalt skal du jo virkelig have gang i den. Det er helt rart at gøre det her. Men jeg ved, at når vi er færdige med denne tour, så kommer jeg til at glæde mig til igen at skulle ud og fyre den af. Det der med, at der sker noget forskelligt hele tiden, det er den største styrke," forklarer Morten. 

Alt i alt er bandet tilfredse med måden hvorpå turneen har udspillet sig, og bandet tror bestemt også, at de vil gentage succesen på et senere tidspunkt. Men til spørgsmålet om, hvorvidt denne tour kan give dem endnu en DMA pris for "Bedste danske live act", er der dog kun store grin:

"Altså det kunne da være dejligt. Men det er jo en meget kort tour. Måske det kan være en lille dråbe vand til møllen", siger Silas bag smilet.  

Benhårdt arbejde giver vilde oplevelser

På trods af den danske ydmyghed der præger bandet, har de dog alligevel smagt lidt på rockstjerne-livets vildere side. Deres største koncert oplevelse har indtil nu været på Northside Festival 2011, hvor Silas fortæller hvordan alt gik op i en højere enhed:

"Det var bare en perfekt dag, folk var i godt humør og glade. Så tør man nogle ting, og så lykkedes de ting man tør. Jeg fik hele publikum til at vende sig med ryggen til os og gå amok på samme tid. Det fik det bare til at klimakse helt. Det var ret vildt for os alle sammen. Sådan helt kuldegysnings-agtigt".

Drengene har også en ægte fanhistorie i ærmet, om en pige der tog hele vejen fra Schweiz til Næstved, helt alene, for at høre bandet spille. Drengene endte med at invitere hende med om backstage:

"Hun var skide sød. Vi spiste mad med hende og alt muligt. Og hun drak al vores øl. Jeg tror hun var lidt nervøs, for hun tog virkelig fra. Vi gav hende et lift hjem til København, hvor det endte med at hun brækkede sig i tour-bussen, og vi måtte bære hende op i seng på hendes hotelværelse," fortæller Morten. 

Om andre udenlandske fans får en lige så fin service, når bandet tager på tour i Tyskland og Polen til foråret, må tiden dog vise. Her forklarer Silas at bandet skal til at lave benhårdt arbejde, i forsøget på at etablere sig stærkt i udlandet:

"Det bliver ligesom da vi startede herhjemme. Så spiller man på mindre spillesteder og satser på der bliver solgt nogle biletter. Det gælder om at vise hvor god man er, og så håbe på, at folk siger det videre til deres venner. Forhåbentligt kommer der så dobbelt så mange mennesker næste gang". 

Drengene ser dog optimistisk på situationen og afslutter interviewet grinende:

"Så hvis man ønsker en intim koncert med os, men ikke fik billet til denne her tour, så kan man bare tage til udlandet. Der kommer nogle steder kun 50 mennesker."


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA