x

D-A-D tilbage i det Vilde Vesten

D-A-D tilbage i det Vilde Vesten

Se mange flere billeder fra koncerten i GAFFAs gallerisektion.

HOUSTON, TEXAS: Det er knap 24 år siden, at danske D-A-D bragte hele rockdanmark i ekstase, da gruppen nedkom med klassikeralbummet "No Fuel left for the Pilgrims". Efterfølgende blev de et hit i Skandinavien, Japan og Australien – og siden forsøgte de sig i USA, hvor de tilmed kom på kontrakt, men ikke fik noget gennembrud og blev opgivet. Nu giver det københavnske rockband etableringen af bandet i det amerikanske musikmiljø et nyt forsøg: Den 23. april genudsender albummet "DIC·NII·LAN·DAFT·ERD·ARK" i staterne.

23 år efter at bandet sidst svang håret i staterne, er de fire aldrende musikere nu for første gang på tour i USA – hvor de tilsyneladende stadig er et nichenavn blandt hardcore-fans.

Amerikanske drømme

"De seneste år har vi generobret Europa og spiller igen f.eks. for tusindvis af mennesker i Tyskland.  Det er sådan en fed følelse. For vi skal ud andre steder end i Esbjerg, Rønne eller Skagen. Derfor vil vi også gerne vise os i USA igen. Vi har bl.a. spillet på South By SouthWest (musikfestival med flere tusinde bands. red) i Austin i Texas, som er et kæmpe udstillingsvindue," siger forsanger Jesper Binzer og fortsætter:

"Skulle vi tjene penge, skulle vi blive i Danmark. Men det, vi laver, er ikke en forretning eller en karriere. Det er et liv. Før vi får brokbind og støttestrømper alle sammen, skal vi ud og opleve noget".

"Og så er vi herovre for at slå på tromme for den nye plade," fortæller Laust Sonne, siddende medlem af rytmesektionen.

Danske fans i Texas

Turnéen indledtes med koncerter i Amityville og New York på østkysten. Herefter spillede bandet tre dage i streg i Austin, Texas. Denne aften, hvor GAFFA møder D-A-D, spiller de tidligere cowpunkere og stetsonbærende rockere på BFE Rock Club i Houston: En lille charmerende bar med autentisk, amerikansk rockpatina i form af billard, Budweiser og masser af attitude.  

Tilskuerkapaciteten er på et par hundrede – dog er der denne aften kun det halve; heraf flest danske fans, der løftes op under loftet til svedende rockklassikere i Texas' tørre ørkenluft.

Hvad har indtil videre være højdepunkterne på turen?

"Vi oplever en kanon respons. I Austin blev der næsten grædt, da vi spillede, så godt var det," vurderer bassist Stig Petersen.

"Amerikanerne reagerer ualmindelig positivt. Det er noget helt andet end at spille i Tyskland. Amerikanerne er et rockfolk," siger Jacob Binzer, guitarist.

Ventet i 23 år

Jesper Binzer uddyber: "De er mere umiddelbare. Og så er der heldigvis rigtig mange af dem, der kan lide hard rock. Vi oplever en stor gensynsglæde, mange har ventet i 23 år og har rejst langt for at møde os. Det skinner igennem, når folk siger "Guys, I have waited 23 years for this". Det er fantastisk at opleve den loyalitet".

Denne aften i Houston møder skribenten opstemte D-A-D-fans fra Montana, 2.700 km væk. Imidlertid er det ikke alle steder, amerikanerne har været lige imødekommende, beretter en anekdotisk Laust Sonne.

"Stig og jeg skulle over en gade på Manhattan. En sort fyr går imod os og begynder at råbe: "Whassup you pussy ass mother*******?! HIV carrying mother*******, don't stick your dick up MY ASS!! Det var ikke så fedt lige i øjeblikket. Men set i bakspejlet var det egentlig ret sejt, at man kunne skabe så stærk reaktion."

"Vi var rimeligt maskulint klædt og havde stive håndled. Men rytmesektionen bliver altid svinet til," supplerer Stig.

Ny plade under opsejling

D-A-D afslutter turnéen med to shows i Californien, herunder på legendariske Whisky A Go Go i Los Angeles. Efter USA spiller bandet resten af marts i Frankrig. Skitserne til næste album påbegyndes i efteråret.

Hvad er federe i USA end i Danmark?

Stig: "Menneskerne! De er så tykke. De kan ikke komme ind i klubben. De sidder fast i døren."

Jesper: "America is not a country, it's a business. Derfor er servicen høj."

Jacob: "Rock og rul er jo alvorligt i USA. Det er ikke noget, man laver pis med. De har en kærlighed til det. Det er en inspirerende livsstil".

Laust: "Rockstjernelivet er 100 procent federe end i Danmark. Det er gearet til det på en anden måde".

Hvilke numre giver jer stadig gåsehud at spille?

Jesper: "Når vi lykkes med vores jams på 'Sleeping my day away' og 'Grow or Pay', er der dømt gåsehud. De sidste koncerter har der også været 'goosebumps' på det nye nummer 'Last Days in Neverland'."

Jacob: "Jeg kan godt lide det nye, for det er nyt at lytte til. Det kan godt blive rutine at spille de gamle numre."

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA