x

DeeKay – en amerikansk popgruppes danske redningsmænd

DeeKay – en amerikansk popgruppes danske redningsmænd

– Vi er, ligesom New Kids On The Block, bare producere, griner sangskriver Daniel "Obi" Klein. Selvom ordene siges i en vittig tone, er det faktisk ikke så langt fra virkeligheden. De er fem medlemmer og har igennem tiderne stået bag nogle gedigne pophits. Beviserne hænger på væggene i studierne på Islands Brygge i form af diverse guld- og platinplader. På verdensplan har de været involveret i mere end 20 millioner solgte eksemplarer, og dette tal er for øvrigt ved at have et par år på bagen.

Martin Michael Larsson og Lars Halvor Jensen startede producerholdet tilbage i slut90'erne efter at have været medlemmer af den danske popgruppe You Know Who. Siden DeeKays første udgivelse i 1999, nummeret Talk About It med gruppen Precious, har de to grundlæggere fået følgeskab af yderligere tre sangskrivere og producere, nemlig Obi, Tim "Data" McEwan og Johannes "Josh" Jørgensen. Martin og Obi holder skansen i de danske studier, imens resten af banden er bosat i Los Angeles, hvorfra de er med over Skype til dette interview.

Ifølge DeeKay selv fungerer den interne kommunikation overraskende godt på trods af, at medlemmerne næsten altid befinder sig i forskellige verdensdele.

– Det eneste, der ikke er så godt, er, at vi jo nok burde have flere af den her type samtaler, hvor vi alle er tilstede. Det sker faktisk kun én gang om året, når folk er hjemme til jul, siger Martin med et lille smil, inden Lars fortsætter:

– Ja, men det har fungeret forbavsende godt at sende ting frem og tilbage til hinanden og få afsluttet de forskellige projekter og så stadigvæk bevare butikkens lyd.

En normalt unormal arbejdsdag

De fem sangskrivere og producere oplever meget sjældent, at to arbejdsdage er ens. Der er dog visse træk, som går igen, uanset om man arbejder med Hambenberg, Diddy eller New Kids On The Block.

– Det mest normale er, at vi i første omgang ikke har nogle artister. Så vi skriver nogle sange og pitcher dem rundt til pladeselskaberne, og så bliver de nogle gange samlet op dér. Andre gange er vi så heldige, at pladeselskaberne giver os artisten, som kommer og skriver sangene sammen med os. Så sidder vi gerne lidt i teams eller hver især og arbejder med artisten. Men vi sørger altid for, at der er en rød tråd, så det ikke ender med, når vi nu er fem forskellige sangskrivere, at blive fem fuldstændigt forskellige numre. Det er vi faktisk ret gode til, fastslår Obi, som samtidig sætter en tyk streg under, at de forskellige medlemmer alle har stor kreativ frihed og deres forskellige styrker, men også en fællesforståelse for kvalitet.

Enighed om forskellighed og kvalitet

– Det Obi siger, er en af de ting, som er ret unikke i vores team. På trods af, at der er fem forskellige mennesker, og der ikke er et producernavn, så som Dr. Luke eller Max Martin, eller hvem det nu er, så har vi hundrede procent kreativ frihed, når vi laver forskellige ting. Det er ikke sådan, at det skal igennem Lars eller Martin for at blive godkendt, fordi de ejer firmaet. Vi har næse for forskellige stilarter, og det gør os rigtig stærke, kommer det fra Tim gennem den skrattende Skype-forbindelse.

– Ja, helt klart. Det er også dét, der gør os unikke som team. Fra mange af de andre camps kommer der tit en meget ensrettet lyd ud. Vi tæmmer ikke det at være forskellige, men lader bare hinanden være gode til det, vi er gode til. Jeg synes, at det er fedt vi kan arbejde med Method Man den ene uge og så Jordin Sparks den næste uge. Det, vi så prøver, er, at holde en høj kvalitet i alt det, vi laver. Der er altid kvalitetskontrol, indskyder Lars hurtigt.

Obi er også overbevist om, at dette er grunden til, at 11 ud af de i alt 13 numre på den nye plade fra New Kids On The Block er skrevet og produceret af DeeKay.

– Det er netop fordi, de kan få hele den eklektiske blanding, som man normalt ikke kan få, hvis man går til en af de producere som Tim nævnte. Så får man gerne én lyd, og så kan man som regel ikke bare dække en hel plade ind med 13 sange, der lyder helt ens. Jeg tror netop, at det, at vi kan så mange forskellige ting har gjort, at vi hele tiden havde noget nyt til dem, som de kunne sætte på pladen.

Samarbejdet med NKOTB

Det var igennem kontakterne i Los Angeles, samarbejdet med det efterhånden ikke så purunge drengeband kom i stand. Herefter fik de danske sangskrivere en stram deadline, men også megen kreativ frihed.

– Det er et ret specielt tilfælde, fordi de (NKOTB, red.) plejer altid at være med til at skrive deres sange, men de var så overvældede over kvaliteten af vores sange, at de bare overlod det til os at skrive og producere dem. Så de var bare en vokalgruppe, der kom ind og indspillede i vores studie. Jeg gjorde så det, at hver gang de kom ind for at indspille en sang, så spillede jeg dem lige to mere, som de så blev vilde med, og så indspillede vi så dem næste weekend. Og så kørte det rimeligt meget sådan.

Det skræmmer ikke DeeKay, at boy bandets seneste album, "The Block" fra 2008, har fået en hård medfart af både publikum og fans, blandt andet her på GAFFA, hvor anmelder Signe Bønsvig Wehding kvitterede med kun én enkelt stjerne ud af seks mulige. DeeKay leder altid efter et godt popprojekt, og som Obi også konkluderer:

– Alle vores kærester har jo været fans af New Kids On The Block.

Info om DeeKay:

Hvem: Lars Halvor Jensen, sangskriver og medejer med ansvar for kommunikation og kontrakter; Martin Michael Larsson, medejer og sangskriver med fokus på produktion og miks, Tim "Data" McEwan, producer og sangskriver; Daniel "Obi" Klein, producer og sangskriver med fokus på urban, Johannes "Josh" Jørgensen, producer og guitarist.

Hvor: DeeKay har fire studier på Islands Brygge i København og et enkelt studie i Los Angeles.

Grundlagt: I starten af 1999.

Nøgleord: Harmoni, disciplin og professionalisme.

Antal sange: Producerteamet har skrevet omkring 1000 sange, hvoraf cirka 250 er blevet udgivet.

Debutudgivelse: Precious – Talk About It, single, 1999.

Kommende udgivelser: De har sange med på de kommende albums henholdsvis Jordin Sparks (albummet er endnu unavngivet), The Wanted og Third Strike, og arbejder i øjeblikket med danske Xander og Medina. Det er i skrivende stund endnu uvist om et samarbejde med Backstreet Boys går igennem.

Bonusinfo: DeeKay hed i første omgang POP Production, der er et akronym for Producers of Pop, men valgte at skifte navn, da flere kunstnere ikke syntes, at det var sejt at arbejde sammen med nogen, der i så udtalt grad vedkendte sig at have med pop at gøre.

Grundlæggerne Martin og Lars var i 90'erne med i den danske popgruppe You Know Who, der var den første danske signing på Universal og som solgte 48.000 eksemplarer af deres selvbetitlede debutalbum herhjemme.

Kommercielle højdepunkter: Numrene Only Tonight og Kickstarter på det selvbetitlede debutalbum fra boybandet JLS, der alene i England solgte over 1,3 millioner eksemplarer og altså gik fire gange platin. Sangskrivning og produktion af nummeret Hoot fra japanske Girls' Generations EP med navn efter sangen. Hoot blev efter blot syv minutter nummer et på samtlige koreanske hitlister og lå nummer ét i fem uger i træk på Music Bank K-Chart. EP solgte 18 gange platin i Korea.

New Kids On The Block

Det amerikanske boy band består af brødrene Jordan og Jonathan Knight, Joey McIntyre, Danny Wood og Donnie Wahlberg. De har siden deres debut i 1986 solgt over 80 millioner albums på verdensplan og har stået for et hav af ørehængende popsingler inklusiv Hangin' Tough, Step By Step og I'll Be Loving You. New Kids On The Block havde deres storhedstid i 80'erne og 90'erne, hvor hvinende fans og kvindehyl ikke var en mangelvare. Samtidig har de rekordmange udsolgte stadionkoncerter på cv'et. De har sågar også en årlig cruise fra Miami til Bahamas, hvor fans for billige penge kan snuppe sig en sejltur med bandet.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA