x

Folkeklubben – brygget på en cocktail af rødvin, Heineken og kaffe

Folkeklubben – brygget på en cocktail af rødvin, Heineken og kaffe

"Du var hurtig til at tage / Når der var fire øl på bordet / og fem der skulle have". Det var den første strofe, der cementerede sig i baghovedet, efter at undertegnede havde stiftet bekendtskab med folkpop-trioen Folkeklubben og deres frontskib af et nummer, "Fedterøv".

– Denne strofe – som er åbningsstrofen i sangen – henvender sig til fedterøven i os alle; et slags urbillede på det at være en fedterøv. "Fedterøv" er et kækt og kærligt los i røven til alle os, der lever og ånder i dagens Danmark, fortæller gruppen om nummeret over for GAFFA. Med deres debutalbum "Nye Tider" og en opvarmning for med-troubadour Peter Sommer tegner det lyse tider for folkets klub, der ikke holder sig tilbage med refleksioner og kommentarer til samfundet, der omgiver dem.

– Der peges ikke fingre ad én bestemt sag, fløj eller gruppe i samfundet. Vi ønsker med dette øjebliksbillede af vort lille land at skildre en tilstand og et karaktertræk, der findes i os alle: fedterøven. Vi kender ham, fedterøven over dem alle, der altid sørger for øl til sig selv og er væk, så snart taxaregningen skal betales. Og borgerdyret med (alle) pengene, der – tynget af topskat og friværdi – går i byen med elleve kroner og kommer hjem med de ti.

– På den anden fløj har vi den naive og fedtede venstreorienterede til 1. maj med monopol på verdensfred, solidaritet og en Fjällräv på ryggen. Endelig mageligt plantet på midten med sin café latte og patent på den gode smag og de rigtige holdninger er den selvgode akademiker. Fedterøv! Men hvad med dem, der synger? Dem, der dømmer og føler sig så fremmede, at de må melde sig ud? Dem, der langer ud efter alt og alle i stedet for at melde sig ind i kampen, i festen og i samfundet? De er trods alt de største fedterøve, lyder (op)sangen fra de tre medlemmer Rasmus Jusjong Jensen, Rasmus Dall, og Kjartan Bjørkbom Arngrim.

Folkeklubbens debut i Folkets Park

Folkeklubben startede i maj 2011, og de har baggrunde fra diverse andre upcoming orkestre fra den københavnske scene.

– Kjartan (Bjørkbom Arngrim, red.) havde siddet i sin kvistlejlighed og fedtet med at lære at spille guitar og skrive sange i nogle år og fik jævnligt besøg af sin gode ven guitaristen Rasmus Dall. De to fine venner begynder så småt at lege med tanken om et band, men kommer ikke rigtigt ud af starthullerne. Til en fest møder Kjartan trommeslager Rasmus Jusjong, der ad omveje havde hørt et par af Kjartans sange og foreslår, at de tager ud spiller sammen. Kjartan ringer omgående til Rasmus Dall for at meddele, at han har fundet en trommeslager. Dagen efter falder Kjartan over en gammel vinyl med Cæsar, Per Dich og Poul Dissing med navnet "En Aften i Folkeklubben". To uger senere står vi klar til at indtage scenen i Folkets Park på Nørrebro under navnet Folkeklubben, beskriver gruppen om dannelsen.

Skyder for at dræbe

Når man hører om dansksproget folkpop og troubadourmusik, så er der flere meget stolte sangere og sangskrivere igennem historien, der dukker op tæt ved trommehinderne, men Folkeklubben selv har en bredere forståelse, hvilket deres proces og inspiration bærer præg af:

– Som med meget andet i Folkeklubben har processen været hektisk, intens og effektiv. Vi har hele tiden haft en filosofi om at handle og rykke på tingene, og da vi havde en masse sange klar, kunne det ikke gå hurtigt nok med at få pladen ud. En stor del af sangene var prøvet af på diverse scener rundt omkring i landet, og vi vidste derfor nogenlunde, hvor de skulle hen. Produceren – Kasper Rasmussen – var den samme som på ep'en ("Popsang" fra 2012 red.), og vi indspillede hele pladen i hans studie Mikroskopet på Enghavevej på Vesterbro i København.

– Pladen er indspillet på en cocktail af rødvin, Heineken og kaffe. Men vi arbejder faktisk temmelig disciplineret – gerne 18-20 timer i streg – og skyder "for at dræbe", når vi er i studiet, hvorfor pladen kom i hus på ca. en måned i januar/februar 2013.

En ny retning i dansk pop

I befinder jer jo inden for en traditionsrig genre, hvor I er et tiltrængt friskt pust, men hvorfor er det lige dansksproget folk, I har kastet jer over – og hvad er jeres eget forhold til genren?

– Egentlig tænker vi ikke os selv som tilhørende én bestemt genre. Først og sidst er Folkeklubben et produkt af tre mennesker med vidt forskellige baggrunde og tilgange til musik. Forsanger Kjartan Arngrim kommer med en litterær, filosofisk baggrund, der bidrager til hele processen med at skrive tekster. Guitarist Rasmus Dall, der også spiller i One-Eyed Mule, har rod i amerikansk country, folk og blues, og Rasmus Jusjong på bund, beats og keys spiller alt fra fuglefunk (i bandet Dans & Lær) over americana (Dangers of the Sea) til mere hardcore pop (Sarah West) og tilføjer den vej igennem hele udtrykket et pop- og club-element.

– Vi er jo vokset med store danske sangskrivere som C.V. Jørgensen, Kim Larsen, Peter A.G. Sebastian, Eik Skaløe Lars H.U.G. med flere, og har sidenhen dyrket og udforsket genren i en sådan grad, at vi forhåbentlig også er i stand til at forny den, fortæller trioen, og runder korrespondancen af med en indføring i "Nye Tider":

– "Nye Tider" er jo både en sang og så selve titlen på pladen. Vi lever i nye tider. De store fortællinger er forsvundne, ideologierne er døde, klassesamfundet er afskaffet, velfærdsstaten har taget magten, og nettet og de sociale medier definerer vores måde at være sammen og til på. Alt er tilladt, og intet er stabilt. Og dette mener vi, at popsangen må forholde sig til. Efter år med effektiv og indadvendt pop om fester, fornøjeligheder og parforholdssorger vil vi forsøge med vores debutalbum at aftegne en ny retning i dansk pop. Vi vil skabe en fest, hvor pop, humor, alvor, historiefortælling- og bevidsthed går hånd i hånd ud på dansegulvet.

"Nye Tider" er udkommet den 15. april.

Hvem:
Rasmus Jusjong Jensen (33 år), Rasmus Dall (33 år) og Kjartan Bjørkbom Arngrim (33 år). Læs GAFFAs anmeldelse her.

Hvor:
– Vi er som band rundet af byen. Vi har ingen fælles provinsfortid, ingen fælles rødder og har mødt hinanden tilfældigt i København. Derfor er det naturligt for os at synge om Vorherres lejlighed ved søerne, 1. maj‐fedterøve i Fælledparken og Dr. Freud og hans kat på Vesterbro. Kjartan er fra Århus (født i Odense), Jusjong er fra Valby og Dall er fra (Syd)Langeland.

Hvad:
– Folkeklubben er folk-pop til den tænkende hjerne og det bankende hjerte.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA