x

Boy – Hvis Hamborg og Zürich fik en baby, ville det blive København

Boy – Hvis Hamborg og Zürich fik en baby, ville det blive København

Indrømmet, jeg var sådan cirka spejlblank, da opgaven gik på at dække Boy, der i fuldendt kontrast til, hvad navnet antyder, er en tysk/schweizisk pige-duo. Som erhvervet inviterer til, bliver der set et anseeligt antal koncerter på et kalenderår, og efter Boys relativt korte seance på Lille Vega sad jeg med fornemmelsen af at have set en af de allerbedste i flere år. Overtegnede var i hvert fald lettere blæst omkuld af Valeska Steiner (vokal) og Sonja Glass' (primært bas) naivistiske charme, der ledte tankerne hen på tidlig Cardigans – med en ung Nina Persson i sommerkjole på cykel ved en svensk kornmark – så bliver det vist ikke meget bedre! Og med hittet Little Numbers i bagagen, der for at blive ved transportmidlet uundgåeligt leder tankerne hen på Katie Mehulas verdenshit omkring de 10.000 pedalatleter i Beijing, er de godt på vej op ad stigen på den alternative pophimmel.

Arbejdet skal være i orden
En skøn aften, der for denne skribent havde den perfekte optakt i form af et længere interview med de to charmerende kvinder, hvor emner som tysk identitet og mantraet "hastværk er lastværk" blev vendt.

– Vi bruger ret lang tid på at skrive vores musik og på at få den indspillet på den rigtige måde. Tanken er ligesom, at hvis vi skal kunne holde ud at spille sangene live i årevis, så skal de altså også være skrevet og lavet ordentligt, vurderer Valeska smilende.

Og ifølge publikum og andet godtfolk er de lykkedes ganske fint med opgaven. Debutalbummet Mutual Friends har solgt rigtigt godt i Tyskland, Østrig, Schweiz og omegn, og en række vellykkede optrædener på SXSW i Austin, Texas med mere ser ud til at åbne det amerikanske marked for de musikalske og sympatiske veninder, og herhjemme er der også folk, der har taget Boy til sig. Det fremgik tydeligt ved føromtalte velbesøgte koncert i Lille Vega, hvor der blandt andet blev istemt den helt store fællessang på Little Numbers. Trods de germanske aner har pigerne valgt det engelske sprog af forskellige grunde, og det uden hørbar accent i øvrigt.

– Jeg har altid sunget på engelsk, så det har været helt naturligt for mig. Jeg er også vokset op med en singer-songwriter som Suzanne Vega og den musik, der har formet mig som sanger og musiker, er langt mere den engelske og amerikanske end den fra mit eget geografiske område, fortæller Valeska.

– Så spiller den mørke tyske historie også ind. Jeg vil aldrig nogensinde kunne finde på at sige, at jeg er "stolt af at være tysker", dertil er bagagen simpelthen for tung, indrømmer Sonja, her 68 år efter Det Tredje Riges kollaps.

Det engelske sprog og det ambivalente forhold til nærområdet er dog ikke noget der har afskrækket publikum på samme breddegrader.

– Vi er meget taknemmelige for modtagelsen. Vi spiller typisk koncerter på venues med kapacitet til et par tusinde mennesker i Tyskland, og det føles faktisk ret overvældende.

Og der er bestemt også noget at komme efter, når man ser de indtagende piger på en scene. Jeg vil vurdere, at Valeska ikke så meget som ramte en enkelt tone, bare hårfint skævt, på Lille Vega. Men noget overraskende, Boys rolige stilfærdige og melankolske udtryk taget i betragtning, er der fyret godt op under  rytmesektionen på scenen.

– Live, spiller vi med to trommeslagere, nogle gange er den ene på perkussion, andre gange begge på fuldt sæt. Det giver en særlig lyd og stemning, og styrker det rytmiske aspekt i vores musik. Og så synes, vi at vores trommeslagere er nogle ret flotte fyre, så vi vil gerne have dem med begge, to afslutter Valeska med glimt i øjet.

Little Numbers har været Ugens Uundgåelige, men der er meget mere at hente på albummet Mutual Friends, og snyd ikke dig selv for at opleve den fine stemning, næste gang du ser Boy på koncertplakaten.

Hvem:
– Bandet er os to (Valeska Steiner og Sonja Glass, red.). Vi komplimenterer hinanden godt, og det er musik lavet af bedste venner.
Hvad:
– Vi spiller popmusik med en let, luftig og varm lyd.
Hvor:
– Vores base er Hamborg, men vi er lidt et band med to hjem i to forskellige lande. Nærmere bestemt Tyskland og Zürich i Schweiz. Begge steder minder lidt om København, som vi er meget glade for. Hvis Hamborg og Zürich fik en baby ville det blive København

Mutual Friends er udkommet i Danmark den 25. marts.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA