x

Reggae Jam – overdådig musikfest i den gamle klosterhave

Reggae Jam – overdådig musikfest i den gamle klosterhave

Se masser af billeder fra Reggae Jam i GAFFAs gallerisektion

For et par måneder siden blev reggaefestivalen Reggae Jam kåret til den bedste reggaefestival i Europa i 2012. 
Læserne af reggaemagasinet Riddim var ikke i tvivl, da de for tredje gang i træk valgte festivalen i Bersenbrück som den bedste inden for genren. Dermed blev de store festivaler som Summer Jam, Garance Reggae Festival, Reggae Geel og Rototom Sunsplash endnu engang de små.

Festivalens opfinder og primusmotor Bernd Lagemann, der i reggaekredse bedst kendes under navnet Sheriff, har dog taget hæderen med stor beskedenhed og igen i år forsøgt at skabe en festival, der til fulde lever op til festivalens motto: My Summer. My Music. My Festival.

Og GAFFAs udsendte er ikke i tvivl om, at det lige præcis var sådan, festivalens 15.000 reggae-fans følte efter weekendens reggae-brag. Solen skinnede, musikken var uovertruffen, og arrangementet blev afviklet med stor professionalisme og nødvendig præcision.

Programmet var ligesom sidste år alsidigt med repræsentanter for såvel den gamle som den nye reggaescene. Dog var der i år skruet ned på antallet af dancehallartister, hvilket til gengæld så blev opvejet af store navne som Busy Signal, Gappy Ranks og Turbulence samt Leftside og Kiprich, der alle har dancehall på repertoiret, og som alle gav glimrende koncerter.

Ligesom tidligere år blev Reggae Jam 2013 afviklet i den lille hyggelige by Bersenbrück, cirka 100 kilometer syd for Bremen. Hvert år fordobles byens indbyggertal, når reggae-entusiaster fra hele Europa rykker ind på den flotte campingplads nær floden Hase. De omkringliggende naturområder giver optimale muligheder for camping og friluftsliv tæt på festivalpladsen og de utallige spændende boder.

Fredag – new vs old school
Den nye roots-revival-bølge fra Jamaica blev i år repræsenteret af nogle af genrens mest interessante sangere i skikkelse af Chronixx, Jah 9 og Iba Mahr, der alle gav stærke shows. Dog var Jah 9 fredag aften synligt forkølet, hvilket kunne høres på hendes ellers så karakteristiske jazzinspirerede stemme, der ikke nåede de peaks, hun normalt formår, og som hun gør så perfekt på sit debutalbum "New Name" fra i år. Selv undskyldte den snøftende Jah 9 efter koncerten til GAFFAs udsendte og fortalte tillige, at hun oplever stor forskel på at optræde på Jamaica og i Europa, hvor tilskuerne responderer vidt forskelligt. Der var stor ros og respekt til det europæiske publikum, der var med lige fra det første slag på lilletrommen, og hun følte sig rigtig godt tilpas på sin første Europa-turne nogensinde.    

Festivalens største overraskelse kom imidlertid sent fredag aften med den legendariske sanger og trommeslager Jamaica Papa Curvin. Curvin har blandt andet en fortid som trommeslager i Boney M og er mere end nogen anden en pioner i udbredelsen af reggaemusikken i Tyskland. Sammen med sit band leverede han et 35 minutters medrivende sæt udelukkende bestående af en traditionel nyabinghi-inspireret trommesession tilsat akustisk guitar og bas. Overraskende fordi Papa Curvin er kendt som en alsidig sanger, der både har roots reggae, dancehall og dub på repertoiret, men denne gang havde valgt udelukkende at holde sig til nyabinghi-trommerne.

Måske knapt så overraskende var det så, at sættet bød på et genhør med Boney M-klassikeren "By The Rivers Of Babylon" i nyabinghi udgaven. Med sin messende "call and respond"-sang og de traditionelle funde-, repeater- og thunder-trommer var koncerten ren meditation for krop og sjæl. Musikken gik rent ind i hjertet, og der var tårer i øjnene på flere af tilskuerne både under og efter koncerten. Sættet bød på Curvins egne numre som "Call On Jah" og "Call On Me" fra hans album "Questions" fra 2010, men også på en cover af The Wailers drømmende "Rastaman Chant".

I et interview dagen efter fortalte Curvin, at Bob Marley faktisk altid "testede" sine numre med en nyabinghi-tromme og en akustisk guitar, før end han besluttede sig for at indspille dem i studiet. "Mit kommende album vil blive udelukkende nyabinghi-inspireret, og jeg håber, folk vil tage godt imod det," fortalte den karismatiske jamaicaner Papa Curvin, der fylder 70 år i år, men som i den grad stadig kan levere varen.

Lørdag - ordnung muss sein – Garnett Silk tribute
Punktlig tysk nøjagtighed er obligatorisk på festivalen, og der var i år ingen sidste øjebliks aflysninger, hvilket er bemærkelsesværdigt med mere end 40 koncerter, der skal afvikles på blot tre dage. Det stiller store krav til at koncerternes afvikling, og at de derfor begynder og slutter til tiden.

Dette lykkedes også i år rigtig godt bortset fra The Mighty Tamlins, der lørdag eftermiddag med Sheriffs accept fik lov at spille endnu et nummer til publikums store glæde og dermed overskred programmet med fem minutter. The Tamlins har aldrig tidligere optrådt i Europa, og det var en stor oplevelse at se de tre aldrende herrer iført rød, gul og grøn skjorte og hvide jakkesæt optræde og give den fuld skrue med numre som Peter Toshs "Equal Rights", Bob Marleys "Exodus" og Dennis Browns "Love & Hate" samt deres egne klassikere "Baltimore", "Got To Be A Way" og "Go Away Dream". Og så var der lige det med den vanvittigt tændte sanger Ras Shiloh, der lørdag nat bare ikke ville stoppe sin performance. Først da en af festivalens officials nede fra fotograven tog fat i sangerens bukseben og samtidig lavede "cut"-tegnet med hånden hen over halsen stoppede Shiloh og Lloyd Parkes & We The People Band den fantastiske koncert. Da var klokken blevet 3:15, og festivalpladsen kogte over af begejstring.


Ras Shiloh gav flere af hans egne numre fra tiden med Xterminator, King Jammy og Bobby Digital samt en række hyldestsange til Garnett Silk, der døde under en brand på Jamaica i 1994. Garnett Silk blev kun 28 år og var et af reggaemusikkens største talenter, da en meningsløs brand stoppede hans karriere. Aron Silk, bror til Garnett optrådte også lørdag aften og valgte på opfordring af Sheriff at tilegne sit show til sin afdøde bror og bød på stærke versioner af "Kingly Character", "Oh Me Oh My", "Zion In A Vision" og "Hello Mama Africa". Aron fortalte bagefter til GAFFAs udsendte, at han under koncerten følte sin brors tilstedeværelse og derfor ikke kunne lade være med at smile og indimellem knibe en tåre. "Det var som om, Garnett var der lige ved siden af mig på scenen," fortalte en åben Aron Silk efter koncerten.

Samme aften spillede også Conquering Lion Sound fra Jamaica i sound system-teltet. Det var i dette sound system, Garnett Silk begyndte sin karriere som dj under navnet Little Bimbo tilbage i 1980'erne.

Tidligere på aftenen havde den 77-årige Lee "Scratch" Perry med lilla hårpragt og spejle påsat kasketten optrådt med det kun tre mands hårdtarbejdende schweiziske backing band Dubblestandart. Reggaemusikkens måske mest aparte sanger og producer lagde ud med smædenummeret "I Hate Rita Marley", hvilket skyldes hans mange års stridigheder med Marley-familien omkring rettighederne til Bob Marleys musik. Dog ikke værre, end der også blev plads til en lille hyldest til Bob med nummeret "Sun Is Shining", som "Scratch" producerede til Bob Marley tilbage i 1971.   

Søndag – royalt besøg – see you next year
Det er ikke hverdagskost med royalt besøg på en reggaefestival, men ikke mindre var dette tilfældet søndag eftermiddag, hvor The Queen Of Reggae Music, Marcia Griffiths majestætisk entrede scenen og gav suveræne smagsprøver på, hvorfor hun stadig i en alder af 59 år regnes blandt reggaemusikkens bedste sangerinder. Hun sang hyldestsange til flere af ska- og reggaemusikkens ikoner, heriblandt Desmond Dekker, Millie Small, Bob Andy, Dennis Brown, Cocoa Tea og selvfølgelig Bob Marley, for hvem Marcia sang kor i trioen The I-Threes. Marley fik sin hyldest med en smuk a cappella udgave af nummeret "Redemption Song", der høstede festivalens største bifald. Dog savnede man nogle af dronningens egne hits fra Studio One-tiden, såsom "Feel Like Jumping" og "Stepping Out Of Babylon".

Samme eftermiddag optrådte Iba Mahr, der for øvrigt gæster København senere på måneden, hvor han giver koncert på Scandinavia Reggae Festival. Efter koncerten lovede han GAFFAs udsendte reporter, at der venter København et brag af en koncert med alle hans bedste numre. "Turnéen hedder Jah Leading The Way og vi er klar til at sætte Babylon i brand. Det er første gang, jeg skal optræde i Danmark, og jeg glæder mig," fortalte den sympatiske sanger fra den lille jamaicanske by Lindsted.

Freddie McGregor, Barrington Levy og newcomer Chronixx rundede suverænt festivalen af – sidstnævnte med et cover af førnævnte "By The Rivers Of Babylon". På den måde blev ringen sluttet på dette års Reggae Jam, hvor mere end 60 års jamaicansk musik blev fejret på bedste vis.

Næste år går det atter løs i den smukke og gamle Klosterpark i Bersenbrück – bare ærgerligt, at der er så lang tid til.


For flere oplysninger, billeder og videos:
www.reggaejam.de
www.reggaeville.com

Se masser af billeder fra Reggae Jam i GAFFAs gallerisektion


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA