x

Justin Timberlake – Det handler om magi

Justin Timberlake – Det handler om magi

Justin Timberlake har solgt over 70 millioner album, siden hans musikkarriere begyndte for 15 år siden. Dengang var han det yngste medlem af boybandet 'N Sync. Hans to soloalbum Justified og FutureSex/LoveSounds var megasucceser, og selvom han tog en femårig pause til at fokusere på en sideløbende filmkarriere, har Justin Timberlake bevist, at han er i stand til at jonglere med begge kunstformer. Hans comeback-album, The 20/20 Experience, er et af de mest solgte album i 2013 indtil videre, og det ser ikke ud til at tage af med udgivelsen af hans andet album, The 20/20 Experience 2. Han har netop vundet to GAFFA-Priser i kategorien Årets Udenlandske Mandlige Kunstner og Årets Udenlandske Album (The 20/20 Experience). GAFFA har mødt Justin Timberlake i Cannes under filmfestivalen og senere i Las Vegas, hvor han er midt i sin tour med Jay-Z.

Du er på tour med Jay-Z og du samarbejder blandt andre med Timbaland. Hvordan vælger du dine samarbejdspartnere?

– Det handler om at have godt samarbejde. En producer og musiker kan indimellem skabe magi i fællesskab. Ligesom en instruktør og skuespiller kan. Som for eksempel Martin Scorsese og Robert De Niro. Når de samarbejder, opstår der en form for magi. Det handler meget om kemi… Man kunne måske sammenligne min kemi med Timbaland med Scorsese og De Niro. Jeg vil nødig lyde indbildsk, men jeg føler, at vores kemi skaber en ny lyd, hver gang vi samarbejder. Det er altid interessant.

Du er midt i din tour og er lige kommet hjem fra Rio de Janeiro. Hvordan går din tour?

– Det er helt utroligt. Der er mange musikelskere og lidenskabelige fans i Brasilien. Men jeg har ikke haft tid til at nyde stranden, for vi skulle flyve her til Las Vegas lige efter vores show. Vi gik direkte fra scenen ind i flyet og fløj hertil.

Du har udtalt, at der ikke længere er substans i moderne musik. Hvad mener du med det?

– Der er for meget musik, der lyder ens. Jeg føler, at jeg hører den samme sang igen og igen. Sikkert fordi sangene er produceret af den samme person. Det er ikke progressivt i mine øjne. Men jeg er jo ikke musikambassadør. Der er også meget musik, som jeg godt kan lide. For eksempel Daft Punks nye album. Jeg er vild med det, som Pharell har lavet. Jeg er vild med Queens Of The Stone Ages album. Der er meget musik, som er udkommet i år, som er meget progressivt i flere forskelige genrer. Det er første gang i min karriere, at jeg ikke anser mig selv for at være en popkunstner. Jeg laver bare musik. Man forsøger at lave det musik, som man ikke hører på radioen, for det er den eneste måde, man kan gøre en forskel.

Du har efterhånden lavet musik i mange år. Nyder du stadig dine gamle sange?

– Jeg synger og danser til dem på scenen indimellem. Jeg betragter dem i lyset af den tid, hvor de blev til. Hver sang repræsenterer en form for minde. Jeg bliver mindet om, hvad jeg havde gang i, dengang jeg lavede hvert enkelt musikstykke. Men så snart man har skrevet en sang, er man færdig med den. Man skriver en ny. Den går ud i æteren og bliver til noget andet og får en betydning for andre mennesker.

Hvilken sang er din yndlingssang?

– Jeg har ikke en yndlingssang som sådan. De betyder alle sammen noget helt særligt for mig. De repræsenterer alle et øjeblik, hvor en melodi udsprang.

Hvis du nu skulle vælge en?

– Det kunne ikke lade sig gøre. Jeg kan ikke. Det er ikke fordi, jeg ikke vil svare på dit spørgsmål, men jeg kan ikke. Jeg udgav en plade i marts måned, og det er første del af en musikalsk udmelding for mig. Det er de nye sange, som jeg virkelig holder af lige nu, fordi de er helt friske for mig, og de sange, som jeg har udgivet her i efteråret er sange, som har en helt speciel betydning for mig, fordi jeg lige er blevet færdig med at mikse dem, og det er virkelig spændende. Jeg nyder stadig hele processen. Er der sange, som kan få dig til at rynke på næsen?

– Nej, det er der faktisk ikke. Jeg har haft forskellige motiver bag forskellige sange, og der er nogle, der er sjovere end andre, og nogle er mere følelsesladede end andre. Men jeg ville ikke have udgivet dem, hvis jeg havde følt sådan.

Logisk sans

Har du nogensinde kunnet identificere dig med en kunstner, som kæmpede forgæves for et gennembrud?

– Jeg tror, at jeg har nydt godt af min logiske sans i denne business. Jeg har hele tiden formået at finde nye inspirationskilder og gøre tingene en anelse anderledes end tidligere. Jeg leder efter projekter, som jeg frygter, fordi vi alle sammen mere eller mindre bevidst ønsker at vide, hvad vi kan udrette, og hvor langt vi kan gå. Hvis man er i stand til at inspirere sig selv på den måde, så kan man holde den kørende og ikke undgå at gå fra det ene projekt til det næste.

Hvordan vurderer du, om du har succes eller ej?

– Man kan lave mange forskellige analyser af, hvad succes er. For os, der skaber noget ud fra en idé, er det ikke oplagt at måle succes på, hvordan resultatet bliver modtaget. Nar man har skabt noget, og det er udkommet, har det sit eget liv i æteren. Man skal ikke lade sig påvirke af forventninger til, at det skal opfattes på en bestemt måde.

Hvordan klarer man sig i musikbranchen?

– Malcolm Gladwell (amerikansk journalist og forfatter, red.) har en 10.000 timers teori. Den går ud på, at man ikke kan anse sig selv for at være en ekspert, før man har brugt 10.000 timer på det. Den teori er jeg enig i. Der er mange kunstnere, der bruger det antal timer på deres kunst, men de bliver aldrig hørt. Jeg har mødt mange talentfulde mennesker igennem tiden, som af en eller anden grund ikke bliver hørt.

Selvom du ikke ønsker det, kan du godt passe ind i kategorien "popstjerne". Hvordan formår man at forblive cool og populær?

– Hvad er en popstjerne? Det kommer an på, hvordan man beskuer tingene. Sådan ser jeg nemlig ikke på det. Jeg laver bare musik. Indimellem er man populær, og andre gange er man ikke. Jeg ved ikke helt, hvad det betyder.

Fokuser på det vigtige

Hvordan bevarer man sit moralske kodeks i en kynisk branche som musikbranchen?

– Det handler om at fokusere på det, der er vigtigt for en rent personligt. Der er mange i vores branche, der skelner mellem succes og fiasko, godt og dårligt, rigtigt og forkert. Det handler om valg. Jeg befinder mig på et stadium i livet og min karriere, hvor det ikke handler så meget om mig. Jeg holder fast i de øjeblikke, hvor jeg er i gang med at lave en film eller lave et album eller være på tour og samarbejder med de involverede mennesker. Jeg kan ikke rigtigt sige, om folk har ændret deres syn på mig. Jeg kan ikke snakke om, hvad andre mener om mig. Alle har ret til at mene, hvad de vil. Men man skal prøve at tage et skridt tilbage og undgå at blive, hvad alle andre ønsker, man skal være. For det løb kan man ikke vinde. Så ender det med at handle mere om den person, du prøver at være, end det handler om dig.

Hvad laver du, når du har fri?

– Jeg lytter til musik. Jeg spiller musik. Jeg laver musik… Jeg synger.

Bryder du ofte ud i sang?

– Bryder jeg ofte ud i sang, haha? Ligesom (synger): "She's beautiful…"? Det er mere sandsynlige, at jeg laver en moonwalk, haha!

Hvad ville du lave hvis du ikke var kunstner?

– Det aner jeg ikke. Jeg er ikke god til andet.

Countrymusik i blodet

Justin Timberlake synger country i Ethan og Joel Coens film Inside Llewyn Davis, hvor han spiller Kim Berkey. Det faldt ham helt naturligt.

–Det er en anden stil end min egen musik, fastslår Justin bestemt, da han er på Cannes' internationale filmfestival for at promovere filmen i maj måned i år.

– Men jeg voksede jo op i Tennessee, hvor blues og rock and roll stammer fra. Min bedstefar havde en gammel Gibson guitar, og han lærte mig fingerpick, så det føltes hyggeligt og sentimentalt at medvirke i denne film.

Justin Timberlake har formået at køre en succesrig filmkarriere parallelt med sin musikkarriere. Han lagde ud med filmen Edison i 2005 og har bevist sit skuespillertalent blandt andet i David Finchers The Social Network (2010) og Clint Eastwoods Trouble With The Curve (2012).

– Jeg havde aldrig i mit liv forestillet mig, at jeg skulle medvirke i en film af Coen-brødrene. Jeg havde ikke drømt om, at jeg skulle få mulighed for at bruge mit musiktalent i forbindelse med en filmrolle, så jeg har opnået en del mere end forventet de seneste to år.

Forhold til Metallica

Metallica har lige lavet filmen "Metallica Through the Never". Hvad er dit forhold til Metallica?

– De er legendariske. Jeg tilbragte faktisk lidt tid med Lars på filmfestivalen i Cannes for nylig, og jeg ser meget frem til at se deres nye film. Jeg er helt vild med Metallica, og min co-producer og jeg spiller Metallica, når vi holder pause fra arbejdet, når vi er i studiet. Det er ikke engang løgn.

Fakta:

Navn: Justin Timberlake

Født: 31. januar 1981

Fødested: Memphis, Tennessee, USA

Profession: musiker, skuespiller, producer og entreprenør

Ægteskabelig status: gift med skuespilleren Jessica Biel i 2012

Album:

Justified, 2002

FutureSex/LoveSounds, 2006

The 20/20 Experience, 2013

The 20/20 Experience 2, 2013


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA