x

Asgeir Trausti – Det bliver i familien …næsten

Asgeir Trausti – Det bliver i familien …næsten

Han kommer fra en lille by på Island, hvor der ikke var så meget andet at lave end at spille musik, og øvelsen har givet pote for 21-årige Ásgeir Trausti, der siden udgivelsen af sit debutalbum i 2012 har oplevet enorm popularitet i sit hjemland. Ja, selv i det store udland har ordet om den unge islænding spredt sig, og Asgeir har være på tour i blandt andet USA og England, men også lille Danmark har fået besøg af den fremadstormende ungersvend, der netop har udgivet en engelsksproget version af debutalbummet Dýrð I Dauðaþögn, der nu også lystrer titlen In The Silence.

GAFFA møder den unge islænding på VoxHall i Aarhus. Fingrene på højrehånd har lange, guitarspils-venlige negle, og under udskæringen på hans T-shirt stirrer et flammende kranie frem. Selv virker han nærmest lettere genert, da han med sin blide, lyse stemme med den tykke islandske accent fortæller om, hvordan han fik sin første guitar som seksårig og begyndte at spille klassisk guitar, indtil han en dag opdagede Nirvana og grunge-bølgen. Asgeir er ud af en meget musikalsk familie, hvor både mor, far og de fem søskende er meget engagerede i musik.

– Jeg startede med at skrive mine egne sange, da jeg var ni år, og jeg fandt ret hurtigt ud af, at det var det, jeg ville bruge mit liv på. Efter at have oplevet Nirvana som seksårig blev jeg stor grunge-fan, men en af mine største inspirationer, er min storebror. Han er en brillant musiker, og han spiller også i mit band nu. Han er 14 år ældre end mig, og han er en fantastisk guitarist og sanger, fortæller Asgeir.

Far laver teksten – John Grant oversætter

"Dýrð I Dauðaþögn" satte i 2012 rekord ved at være det hurtigst sælgende debutalbum i Island nogensinde og overgik således navne som Björk, Sigur Rós og Emiliana Torrini. En bemærkelsesværdig detalje ved albummet er, at Traustis far har stået for teksterne.

– Vi begyndte at indspille albummet for halvandet år siden, men jeg har længe indspillet demoer, og på et tidspunkt sagde en af mine gode venner, at han syntes, jeg burde gøre lidt mere ved det, og det gjorde jeg så. Da jeg indspillede demoerne, skrev jeg nogle engelske vrøvle-tekster til for at få styr på melodierne, men jeg ville gerne lave nogle islandske tekster, og der var aldrig nogen tvivl om, at jeg gerne ville have min far til at skrive teksterne. Han har skrevet digte, siden han var en lille dreng, og han er nu 74 år gammel. Han har undervist i islandsk i over 50 år og udgivet digtsamlinger og skrevet tekster for andre islandske musikere, så selvfølgelig var det ham, der skulle lave lyrikken til min musik, fortæller Asgeir, der også nævner, at han befinder sig utrolig godt i Danmark, hvor han har spillet support for så forskellige navne som Of Monsters And Men og Mads Langer.

– Det er rart at være her. Stemningen minder meget om den hjemme i Island. Det føles lidt som hjemme her.

Da der så skulle udkomme en engelsk version af albummet, var det en ganske prominent amerikansk sangskriver, der blev hidkaldt. John Grant bor på Island og spiller med islandske musikere, så valget lå lige for.

– Vi havde lige fra starten planer om at lave en engelsk udgave, og da udenlandske pladeselskaber kontaktede mig, blev det oplagt at lave sådan en. En af mine venner fortalte mig om John Grant, der på det tidspunkt havde boet på Island i et år. Jeg kendte ham ikke på det tidspunkt, så jeg gik hjem og tjekkede hans bagkatalog ud og fladt hovedkulds for det. Han er fantastisk! Og da jeg spurgte om han var klar på at lave engelske oversættelser af teksterne, sagde han heldigvis ja. Han er et dejligt menneske – også at arbejde med. Det var alt sammen meget uhøjtideligt og behageligt, fortæller Trausti, der efter to år med heftig tour-virksomhed er klar til at vende hjem til Island for at slappe lidt af og måske begynde på album nummer to.

Hvem: Asgeir Trausit, 21 år gammel. Islandsk musikalsk Wunderkind.

Hvad: Melankolsk, akustisk-lydende guitardrevet musik med elektronica-elementer.

Hvor: Asgeir er som følge af familiens ivrige flytte-aktivitet vokset op i en stor mængde mindre byer på Island, men lige for tiden bor han i Reykjavik, som efter hans megen rejseaktivitet i den store verden pludselig efter hans eget udsagt virker "dejligt lille og intim".

Ásgeir Trausti giver koncerter i Danmark til marts. Læs mere på GAFFA Live.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA