x

Raggapak Sommerfestival – reggae på landet

Raggapak Sommerfestival – reggae på landet

Siden Ålborg Reggae Festival i 1989 måtte dreje nøglen om, har der ikke været nogen rigtig reggaefestival i Danmark, bortset fra mindre endags festivaler såsom Copenhagen Reggae Festival og Ålborg Reggae Splash, der blev afviklet sidste år.

Med den stigende eksponering og interesse for reggae- og dancehall-musikken i Europa er musikken de seneste år blevet helliget flere festivaler i Sverige og Tyskland, og nu står Danmark heldigvis ikke længere tilbage for vore naboer. I weekenden d. 18. – 20. august bød naturskønne Them uden for Silkeborg på tre dages uafbrudt reggae og dancehall. Festivalen kaldes for Raggapak Sommerfestival, og heldigvis levede vejret op til navnet, da solen skinnede fra en skyfri himmel i takt med den varme reggaepuls. Ca. 500 danskere fik en uforglemmelig oplevelse, da musik og natur smeltede sammen på bedste vis.

Arrangøren Nick Sangill Mikkelsen havde kort forinden ændret i programmet, da den jamaicanske veteran Sugar Minott meldte afbud. Få dage før festivalen skulle afvikles blev det oplyst, at man i stedet havde fået den engelske sanger Bitty McLean, D.J. Mikey Murka samt Cali P fra Guadeloupe til at stille op. Og det var et godt bytte, idet de alle tre bød på glimrende koncerter lørdag solidt backet op af Danmarks egne riddim bands Riddim Force og Roots Harmonics, der efterhånden har fået en vis erfaring i at spille for større internationale navne.

Det var arrangørens egen svigerfar, der venligt havde stillet sit hus og de omkringliggende jord- og skovarealer til rådighed for tre dages reggaefest, og beliggenheden kunne simpelthen ikke have været bedre. Efter koncerten lørdag fortalte Bitty McLean i et interview til GAFFAs udsendte, at han var bange for, at man var kørt forkert, da han så, hvor hans chauffør var på vej hen. ”Jeg har aldrig oplevet nogen lignende før”, fortalte han, ”men jeg tror på dette med at lave mindre festivaler tæt på naturen, hvor børn og voksne kan have det sjovt sammen og samtidig høre noget god musik som et godt bud på fremtidens musik festivaler”. Ifølge interviews med flere af festivalgæsterne, så var de ikke et øjeblik i tvivl om, at Raggapak Sommerfestival var kommet for at blive.

Et par piger havde taget turen over fra København for at høre reggae i Jylland: ”Vi har ofte rejst rundt i Europa på store reggaefestivaler, men dette her er bare så hyggeligt og rart. Det er overskueligt og det er godt, da mange andre festivaler er blevet for store. Vi kommer klart igen næste år, når der inviteres til reggaefest i skoven.”

Størstedelen af den danske reggaescene var repræsenteret, heriblandt Natasja, Chin, BliGlad, Zulu Souljahs, SloDown, Ital Vibe og Bikstok Røgsystem. Derudover var stort set hele den danske sound system-familie samlet med navne som Rootsman, Firehouse, Boyaka, Universal, People’s Choice, Unity og Dub City. Samtlige optrådte gratis, for som Jørn Husum, trommeslager i Roots Harmonics fortalte, ”så drejer det her sig om at få gang i en fast årligt tilbagevendende reggaefestival. Aldrig tidligere har den danske reggaescene været større end nu, og vi vil selvfølgelig gerne bakke op omkring arrangøren af Raggapak. Vi håber, det her kan danne grundlag for noget vedvarende.”

Ifølge Nick Sangill, så er der meget, der tyder på, at Raggapak Sommerfestival vender tilbage næste år. ”I år havde vi valgt at holde stedet hemmeligt for at undgå, at det blev for stort og uoverskueligt. Det går nok ikke næste år, med mindre vi så skal finde et nyt sted. Vi har haft nogle travle måneder op til festivalen, men det har været det hele værd, slutter Nick Sangill Mikkelsen, der i musikkredse også er kendt for video-produktionsselskabet Snowflake Productions.

Raggapaks hjemmeside


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA