x

Navneløs – Visionært ungt band klar med debutalbum

Navneløs – Visionært ungt band klar med debutalbum

Da Johan Kruse, Lin Høgh Rosenbeck og Andreas Ledet under deres ophold på Klejtrup Musikefterskole i foråret 2010 skulle lave et afslutningsprojekt, havde de ikke en jordisk chance for at vide, hvad udfordringen reelt blev startskuddet til. Ikke desto mindre udmøntede trioens arbejde sig i et særdeles vellykket projekt, der er at betragte som en helt central brik i dannelsen af Navneløs.

Den positive oplevelse gav nemlig mod på mere, og med tilføjelsen af Frederik Fogde senere i 2010 gav Navneløs sig i kast med at kreere numre til dét, der skulle blive gruppens selvbetitlede debut-ep, som udkom i efteråret 2012. Værket blev taget overordentlig godt i mod af landets musikanmeldere, og det var afgørende for de endnu temmelig unge musikere.

– Vi fik virkelig gode anmeldelser, og generelt var responsen utroligt positiv, så det gav os blod på tanden og tro på, at det virkelig kunne blive til noget. Vi havde et mål om at komme ud og spille nogle koncerter med det materiale, vi nu engang havde, men vi havde ikke turdet håbe på, at så mange ligesom tog det ind og skrev rosende ord om det. Det var vildt og overraskende, fortæller guitarist Johan Kruse, der også er bandets pr-mand, manager og booker.

Mens Navneløs, der siden er blevet udvidet yderligere med det femte medlem Mads Flethøj, blev forbigået af Spot Festival ved udvælgelsen af bands til 2013-udgaven af festivalen, så var der betragtelige plastre til sårene i form af job på Roskilde Festival og Smukfest, som således begge havde bandet på plakaten i 2013. Det kom der mindeværdige og perspektivrige oplevelser ud af, og i det hele taget har Navneløs det godt med live-situationen.

– Det er noget, som vi er begyndt at gå rigtig meget op i – ikke mindst efter vi fik Roskilde-jobbet og besluttede os for at gøre noget særligt ud af showet. Vi øvede benhårdt op til koncerten, og filosofien med at gøre noget ekstra ud af vores koncerter ved eksempelvis at krydre dem med programmerede lys-shows, har vi siden fulgt op på ved et par shows i efteråret, lyder det fra Johan Kruse, der suppleres af sangerinden Lin Høgh Rosenbeck:

– Jeg var meget nervøs forud for vores første koncerter, men jeg har rykket mig betydeligt på fortroligheds-fronten – det er helt utroligt faktisk, det kan jeg virkelig mærke, og jeg tror simpelthen, at det bunder i erfaring og vished om, at det altså ikke kan gøres om.

 

Nervepirrende ventetid

Sideløbende med den relativt intense live-virksomhed har Navneløs i 2013 brugt store mængder tid og energi på arbejdet med deres debutalbum, Værk, der udkommer den 10. februar. Bandet har på tålmodig vis taget sig rigtig god tid til at få værket til at lyde, akkurat som de gerne vil have det, og det bliver ikke mindst derfor en forrygende forløsning endelig at slippe det fri.

– Jeg glæder mig helt vildt, for vi har lagt så meget arbejde i pladen, men det er også nervepirrende, for denne gang er vi jo godt klar over, at der venter en stak anmeldelser, siger Lin Høgh Rosenbeck og lader det være op til Johan Kruse at beskrive, hvordan Værk lyder:

– Meget overordnet kan man sige, at første del af pladen er meget udadvendt, mens anden del er tilsvarende indadvendt. Der er både noget håbefuldt, bombastisk, minimalistisk, melankolsk og længselsfuldt over lyden, og udtrykket favner såvel det storslåede som det nærværende.

I forbindelse med udgivelsen af Værk spiller Navneløs et par release-koncerter, men herefter tager Johan og Lin til henholdsvis USA og Asien i en halvanden måneds tid, hvor fokus altså for en sjælden gangs skyld ikke er på hjertebarnet. Til gengæld er festivalsæsonen en klar prioritet, mens det i skrivende stund er uvist, hvordan Navneløs' efterår ser ud.

 

Hvem? Navneløs udgøres af Johan Kruse (guitar og synthesizer), Lin Høgh Rosenbeck (vokal), Andreas Ledet (guitar), Frederik Fogde (trommer) og Mads Flethøj (bas).

Hvad? – Vores musik er spundet om naiv og håbefuld melankoli, og rent genremæssigt kan man sige, at den er en blanding af rock, jazz og klassisk musik. Kammerrock kan man vel kalde det.

Hvor? – Vi er spredt for alle vinde - én bor i Hjørring, én i Skanderborg, én i Odder, én i Aarhus og én i København, så det kan være lidt af et puslespil at samle os nogle gange. Aarhus har dog været en slags centrum for os – vi har øvet meget og spillet mange koncerter dér.

 

Læs anmeldelsen af debutalbummet Værk i GAFFAs anmeldelsessektion


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA