x

Bob Marleys drøm lever videre – i kaffe

Bob Marleys drøm lever videre – i kaffe

Se masser af billeder af Rohan Marleys kaffefarme på Jamaica i GAFFAs gallerisektion

Mange har sikkert spurgt sig selv, hvad Bob Marley mon ville lave i dag, hvis han stadig var iblandt os. Musiker, producer, politiker eller noget helt fjerde? Kun de færreste ved dog, at han havde en drøm om en dag at trække sig tilbage fra rampelyset og blive noget så jordnært som kaffefarmer,

I fodsporene på den drøm har GAFFA fået et eksklusivt interview med en af Bob Marleys sønner, der ikke er involveret i musikbranchen, men som på anden vis hylder sin fars vision og har ført hans drøm ud i livet.

Det drejer sig om Rohan Anthony Marley, der er 41 år og søn af Bob Marley og Janet Hunt. I en alder af kun fire år blev han annekteret af Marley-familien og boede sammen med Bobs hustru Rita Marley, indtil reggaekongens død i 1981. Derefter flyttede han ind hos Marleys mor Cedella Booker. Senere kom han til Miami, hvor Rohan studerede sociologi og sideløbende med studierne fik sig en stor karriere som professionel lineback for Miami Universitys "The Hurricanes". Nogle år senere blev han professionel i den canadiske Football Leagues Ottawa Rough Riders, men i hele sin fodboldkarriere vidste han dybt i sit hjerte, at han en dag måtte vende tilbage til sine familierødder og Jamaica for at fuldføre sin fars drøm om at blive landmand.

Det hele tog sin begyndelse, da Rohan i 1999 købte 52 tønder land på toppen af Jamaicas kendte Blue Mountains, der er en af ​​verdens mest værdsatte kaffeproducerende regioner. I 2007 grundlagde Rohan selskabet Marley Coffee, der er dybt rodfæstet i hans fars kærlighed til landbrug, og for tre år blev selskabet verdensomspændende under navnet Jammin Java Corp.

Rohan er en passioneret iværksætter og visionær som sin far og formår at kombinere kreativitet og forretningssans til at skabe en selvbærende og certificeret økologisk kaffefarm, der har til formål at hjælpe med at bevare jordens naturlige balance. Marley Coffee har oplevet en hurtig vækst på gourmet-markedet takket være de rige og fyldige kaffebønner.

Rohan har selv en urokkelig tro på, at det nytter noget at støtte bæredygtige, økologiske og mindre kaffefarme frem for den mere traditionelle stordrift og fortæller her til GAFFA om Marley Coffee, og hvad kaffen og Marleys musik har til fælles. Først er det naturligt at spørge Rohan om, hvorfor han ikke som så mange andre af sine brødre valgte at gå ind i musikken.

– Min far plejede at sige, at han en dag ville stoppe med at spille musik og i stedet blive farmer. Jeg repræsenterer den anden side af min far og har mulighed for at gøre hans drøm til virkelighed. Under min opvækst følte jeg mig dybt betaget og gennemsyret af den filantropiske ånd, som min far udtrykte gennem reggaemusikken. Jeg vidste, der var noget i mig, der trak mig i retning af at ville gøre noget med mit liv – andet end blot hjælpe mig selv. Marley Coffee er min måde at opbygge en bæredygtig virksomhed på, ikke kun til gavn for mig selv, men også fordi jeg ser en chance for at skabe bedre muligheder for kaffebønder lokalt og globalt. Det giver mig en spændende følelse af, at jeg kan gøre noget åndeligt set, hvor jeg hjælper mennesker og resultatet er et voksende fællesskab bygget på bæredygtighed, fortæller Rohan.

 

Kaffe på tre kontinenter

I dag produceres Marley Coffee på tre kontinenter, så ligesom Bob Marleys musik er universel, er kaffen også godt på vej til at blive det. Ud over Jamaica produceres Marley Coffee fra bæredygtige kaffefarme i Sydamerika, Indonesien og rastaernes moderland Etiopien.

– Bob Marley voksede op i det landlige og simple Nine Miles på Jamaicas nordkyst, og dér fik han en dyb respekt for naturen og menneskeheden, en vigtig lærdom, han tog med sig gennem hele livet, og som i den grad formede ham som menneske. Jamaica Blue Mountains Coffee er en legendarisk kaffe, og vores jamaicanske bønner dyrkes på vores 52 tønder ejendom og på vores samarbejdspartneres nærliggende gårde. Jordens rigdom kombineret med kaffebønnernes renhed bidrager til den enestående, fyldige smag af kaffe, beretter Rohan, da jeg spørger ham om hemmeligheden bag den kendte Blue Mountains-kaffe.

På grund af de unikke klimatiske forhold i de højtliggende jamaicanske Blue Mountains er det muligt at producere en kaffe af særdeles høj kvalitet, som jamaicanerne kan være stolte af. Kaffen bringer et løfte om økonomisk vækst med sig, og dét er der brug for på de kanter, især fordi fattigdommen i landdistrikterne er dobbelt så stor i landdistrikterne som i byerne. På verdensplan tegner fattigdommen sig i landdistrikterne for svimlende 82 procent af den samlede fattigdom i udviklingslandene. Kaffe er den dyreste eksportafgrøde i Jamaica, og kaffen fra Blue Mountains genererer de højeste priser i verden. En hektar af Blue Mountains-kaffe giver en indtægt omkring tre gange større end indkomsten for et gennemsnitligt landdistrikt i Jamaica.

Af disse grunde giver dyrkningen og høsten af denne særlige kaffe mulighed for mange lokale landmænd at bryde den onde cirkel af fattigdom.

Kaffen fra Blue Mountains sælges under navnene Talkin' Blues og Top Ranking, der ligesom de andre seks produkter i serien er opkaldt efter kendte Bob Marley sange.

– Min kaffe er ligesom mine børn, fortsætter Rohan. – Jeg har ingen favoritter! Individualiteten i min fars sange afspejles i de forskellige varianter af vores forskellige kaffeblandinger. Hver har en særlig smag, der vil appellere til visse kaffedrikkere. Grunden til, at jeg bruger hans sangtitler er, at ordene betyder meget for mig og for mange mennesker rundt om i verden, meddeler Rohan, der også mener, at kaffen er universel, ligesom hans fars musik stadig er det i dag – 33 år efter hans død.

– Absolut. Vi markedsfører og distribuerer vores kaffe til købmænd, detailhandlen, online, hoteller, kontorer og store butikskæder, ikke kun i USA, men i hele Europa. Der er kaffeelskere på alle kontinenter, ligesom der findes reggaeelskere, og vi tror, de alle vil være interesseret i at smage vores kaffe.

 

Tidløse budskaber

Bob Marleys første melodi fra 1962 hed "One Cup Of Coffee" – var Marley selv en kaffedrikker?

– Ja, min fars første sang var "One Cup Of Coffee", men jeg er ikke sikker på, om han drak kaffe så meget, som jeg gør nu, griner Rohan, der mener, at arven efter hans far i dag er større end, da han levede, og fortsætter: – Der er ingen tvivl om, at det delvis stammer fra de budskaber om fred og kærlighed, som min far formidlede i hans musik. Der er visse emner, som er tidløse, og omsorg for hinanden såvel som for miljøet er budskaber, som jeg tror giver genlyd i mange mennesker i dag – især i disse urolige tider. Jeg tror også, at der er en bredere generel forståelse af reggae og musikgenrer fra forskellige kulturer, end der var i 1960'erne og 1970'erne", konkluderer Rohan.

Ud over Rohans rolle som formand i Marley Coffee er han også engageret i andre brands såsom Tuff Gong Caribbean Distributors LLC, MF Pictures LLC, Tuff Gong Records LLC, Hope Road Merchandising LLC, og Zion Roots Wear LLC. Hans engagement strækker ikke blot til at bringe sin egen personlige vision til folket, men også til at fortsætte sin fars drøm om at sprede One Love til verden. Om oprettelsen af Tuff Gong Clothing Company, opkaldt efter hans fars pladeselskab, Tuff Gong International, fortæller Rohan: "Tøjet er for alle, de er for folket – ligesom min fars musik".

Det er Marley-familiens håb, at Marleys kaffefarm og dens søstergårde vil inspirere andre landmænd til at slutte sig til den økologiske bevægelse ved at vise dem, at bæredygtigt landbrug kan være rentabelt og i virkeligheden mere overkommelig end konventionelt landbrug.

– Mine tidligste erindringer af kaffe strækker sig tilbage til min barndom. Jeg husker, at min bedstemor lærte mig, hvordan man skulle tørre de vilde kaffebær i solen, før de blev malet og kogt. Hun gjorde det selv hver morgen, og den omhu, hun lagde i denne daglige opgave, har imponeret mig dybt og er noget, jeg aldrig vil glemme, erindrer Rohan og fortsætter: – Vi har i Marley familien besluttet os for at give tilbage til samfundet, hvilket vi så gør gennem at støtte lokalsamfundet og miljøet gennem etiske standarder som økologi og bæredygtighed. Alle vores kaffesorter er enten økologiske, Fair Trade Certified, eller certificeret af Rainforest Alliance, fortæller Rohan stolt og slutter interviewet af med denne særlige hilsen til os her i Danmark:

– Du bor i et land med et koldere klima, og jeg kommer fra et varmere land. Men vi kan begge blive enige om vigtigheden af at tage sig af hinanden og den planet, vi deler. Vi er sikkert også enige i vores kærlighed til en stor kop kaffe. Så lad os drikke kaffen sammen, mens vi husker på de idealer, der bringer os sammen, uanset hvor langt vi er fra hinanden, så lever vi alle på den samme jord. Jah Rastafari.

Med tonerne fra Bob Marleys debutsingle "One Cup Of Coffee" i baghovedet giver alt dette jo rigtig god mening, så mon ikke Bob smiler i reggaehimlen og synger med på nummeret, mens han får sig en stor velfortjent kop kaffe?

Marley Coffee sælges herhjemme på gaffashop.dk

Læs også mere på drinkmarley.dk

Se masser af billeder af Rohan Marleys kaffefarme på Jamaica i GAFFAs gallerisektion 

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA