x

Guide: Årets 25 bedste festivalnavne – del 1 af 2

Guide: Årets 25 bedste festivalnavne – del 1 af 2

25. L.O.C.

Kongen af dansk rap er kendt for at levere fængslende live-optrædener. Sammen med sit godt sammentømrede live-hold kanaliserer han en imponerende energi, mens hårdtslående versioner af sange fra hans otte album store bagkatalog fyres ud over publikum. Med sig i bagagen har han sit seneste anmelderroste album Sakrilegium, som endda er bygget op omkring hans særlige live-lyd. Jo, Liam O' Connor er bestemt et must see på sommerens festivaler.

Oplev ham blandt andet her: Thy Rock, Nibe Festival, Vig Festival

24. Shaka Loveless

"Shaka Loveless er intet mindre end Danmarks ultimativt bedste liveband lige nu." Sådan skrev GAFFAs anmelder om Shakas sveddryppende koncert på NorthSide Festival sidste år, og Shaka er bestemt kendt for at levere energiske og medrivende koncerter, hvor der tændes godt og grundigt op under publikum. Med en baggrund i blandt andet Gypsies ved Shaka, hvad der skal til, når man står på en scene, og det fornægter sig ikke, når man oplever ham live.  

Oplev ham blandt andet her: Gilleleje Festival, Smukfest, Fyrværkerifestival

23. Robyn & Röyksopp

Robyn og Röyksopp har tidligere arbejdet sammen på singlerne The Girl and The Robot og None of Dem samt givet koncertoptrædener sammen i blandt andet Los Angeles og Trondheim. De tre musikere er desuden gået i studiet for at indspille ny musik, og det er blandt andet det, de skal ud og præsentere på den kommende verdensturné, der bliver deres første fælles af slagsen. Robyn har en særlig evne til at skrive sange, man kan forholde sig til, på en måde, der får smilet frem på lytterens læber, også selvom emnet er gravalvorligt. Hendes live-optrædener er en direkte forlængelse af denne evne, hvor dans, ansigtsudtryk og flot sangpræstation giver et flot helhedsindtryk.

Oplev dem blandt andet her: NorthSide, Øya, Way Out West

22. Baby In Vain

Tvivler du stadig på, om piger kan spille rock med store bogstaver i det 21. århundrede, skulle du måske kigge forbi når Baby In Vain spiller rundt omkring på de danske sommerfestivaler. Pigerne rider for tiden på en massiv bølge af succes, og det tegner til, at intet kan stoppe dem i 2014. Baby In Vain er blevet rost af anmeldere og publikum for deres energiladte, energiske liveoptrædener. Hvis du godt kan lide medrivende rockkoncerter, der efterlader dig med svedpletter under armene og ringen for ørerne, er det her bandet for dig.  

Oplev dem blandt andet her: NorthSide, Fjellparkfestivalen, Måneskrik, Danmarks Grimmeste Festival, Trailerpark Festival

21. Franz Ferdinand

Franz Ferdinand er en musikalsk smeltedigel, når de er bedst, og skotterne er tilbage efter en pause med et anmelderrost album, der viser, at bandet stadig har masser at byde på. Franz Ferdinand er kendt for deres medrivende og energiske liveoptrædener. Med Franz Ferdinand er der dømt rockfest til folket. Bandet leverer en fandenivoldskhed, hvor der bliver demonstreret selvsikkerhed uden nogen som helst form for tøven. Postpunk i dansevenlige klæder har aldrig lydt bedre end som hos Franz Ferdinand.

Oplev dem blandt andet her: Bergenfest, NorthSide, Hurricane Festival

20. Mew

Mew er om nogen et band, som spiller efter deres egne regler og dyrker en anden rockæstetik end de traditionelle rockklichéer. Især udmærker forsanger Jonas Bjerre sig ved at være en anti-rocksanger af stort format i front for et af Danmarks mest ambitiøse, kreative og ganske enkelt bedste orkestre de sidste mange år. Bandet har høstet flere seksstjernede GAFFA-anmeldelser for deres koncerter, der ofte byder på spændene visuelt akkompagnement til musikkens himmelflugt.

Oplev dem blandt andet her: NorthSide

19. MØ

Den danske sangerinde og sangskriver Karen Marie Ørsted alias MØ er allestedsværende i magasiner og på festivaler. På meget kort tid er det lykkedes den 25-årige sangerinde at etablere sig som et af de varmeste nye navne i både ind- og udland med sin elektropunkede popmusik. Tidligere på året udgav hun sit debut-album No Mytologies To Follow, og nu er hun klar til at lade sit særegne musikalske univers udfolde sig på både danske og udenlandske festivaler sommeren over.

Oplev hende her: NorthSide, Hovefestivalen, Roskilde Festival, Werchter, Smukfest, Way Out West, Pstereo

18. Nina Persson

Den fløjlsbløde stemme fra The Cardigans folder egne vinger ud på NorthSide Festival. Persson har tidligere i år udgivet albummet Animal Heart, som er det første album under eget navn fra Cardigans-sangerinden. GAFFA kvitterede med fire stjerner og skrev: "Animal Heart bygger lidt forsigtigt videre på Nina Perssons karriere, og på den måde forstår hun at balancere sit musikalske projekt med en sikker hånd, hvor der er godt løb i melodierne samtidig med, at de også når at bundfælde sig. Og så ikke at forglemme denne vidunderlige stemme, der så snedigt lokker." 

Oplev hende blandt andet her: NorthSide, Bråvalla Festival

17. Pixies

Pixies har rumsteret på live-scenerne i en årrække nu, siden deres tilbagevenden i starten af 00'erne, og nu har de endda udgivet nyt materiale at trække på, når Frank Black og co. er ude at lufte guitarerne og de uopslidelige klassikere live. Bandet har høstet både og fem- og seksstjernede karakterer fra GAFFAs anmeldere, og senest, da de spillede i Falconer Salen herhjemme, lød det koklusionen: "Når der bliver spillet hits, som Gouge Away eller Pixies-klassikeren over dem alle, Where Is My Mind?, er der stadig fællessang helt ned på bagerste række – tankevækkende, når man tænker på den forholdsvis alternative lyd og det ditto tekstunivers, Pixies opererer indenfor. Måske siger det alligevel noget om deres musikhistoriske betydning, at de her i anden omgang (eller er vi nået til tredje?) har fået så stor og velfortjent succes. Det var lige før, det var lidt for meget af det gode."

Oplev dem blandt andet her: NorthSide, Hurricane Festival, Werchter

16. Quadron

De er efterhånden blevet temmelig populære og har fået masser af opmærksomhed både i udlandet og herhjemme. Quadron har godt styr på musikklichéer og stilarter og ved godt, hvordan man skærer et toptunet popnummer, som folk vil elske. Med andet album, Avalanche, i ryggen rejser sangerinde Coco O. og måske producer Robin Hannibal, der dog sjældent er til stede ved bandets koncerter, fra bopælen i Los Angeles med sit udenlandske backing-band til hjemlandet Danmark for at give festivalkoncerter. Coco O  Coco O synger populært sagt røven ud af bukserne på de fleste andre sangerinder, og selv når man forsøger at pudse det værste blår væk fra de nationale briller, er det svært ikke at placere hende i samme kategori som sangerinder som Adele og Amy Winehouse, så vild er hendes stemme.

Oplev dem her: NorthSide

15. Queens Of The Stone Age

Der er ikke så meget snak, når Josh Homme og resten af stenalderdronningerne er i byen. Til gengæld er der fuld tænding og fokus på de hårde riff, bandets forfriskende stodderrock består af. Det sprudler som oftest af spilleglæde og er i høj grad levende og virilt frem for mekanisk og tungt. Man går ikke galt i byen med at forvente tung rockfest og coolness for alle pengene, når Queens Of The Stone Age hærger sommerens festivaller.

Oplev dem her: NorthSide, Øya, Way Out West, Sziget

14. Manu Chao

Koncerter med Manu Chao plejer at være ret fantastiske. Vi så det på de to festivaler i Roskilde, da Manu Chao var på alles læber efter udgivelsen af de to formidable album, Clandestino og Proxima Estacíon: Esperanza. Hvordan den lille vævre franskmand med spanske aner på en gang kunne være politisk med paroler ad libitum, smelte hjerter på stribe og køre et show af spækket med hårdpumpet ska-rock. Manu Chaos store styrke er ægtheden, og den får vi forhåbentlig at føle, når han atter gæster Roskilde Festival.

Oplev ham her: Roskilde Festival

13. Mads Langer

Den folkekære dansker Mads Langer steg voldsomt i popularitet, efter han deltog i TV2's Toppen Af Poppen, og succesen blev cementeret, da han vandt fire priser til sidste års GAFFA-Prisen. Her løb den 30-årige dansker med priserne "Årets Danske Album", "Årets Danske Hit", "Årets Pop-Udgivelse" og "Årets Danske Mandlige Kunstner". Med erfaring fra en Europaturné og talrige udsolgte koncerter på dansk grund er popmusikeren klar til at knuse en masse ungmø-hjerter til sommerens danske festivaler. 

Oplev ham blandt andet her: Skagen Festival, Grøn Koncert

 

Læs del 2 i morgen

 

GAFFA på festival:

Du vil kunne møde GAFFA på en lang række af sommerens festivaler, hvor vi vil være til stede. Her er nogle af de måder, du kan løbe ind i GAFFA på i løbet af din festivalsommer.

Anmeldelser fra festivalerne – vores bedømmelser af koncerterne kan læses på GAFFA.dk.

Playlister – Et udvalg af de bedste sange med de optrædende kunstnere på festivalerne.

ShopGAFFA Shop vil være til stede på blandt andet NorthSide og Grøn Koncert, hvor du kan købe merchandise.

Festivalguide på nettet – masser af info om de enkelte festivaler og billetsalg på og via gaffa.dk/festivalguide.

Magasin – på flere af festivalerne vil der også være mulighed for at slappe af med et GAFFA-blad i hånden.

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA