x

Easy To Love – interview med Maxi Priest

Easy To Love – interview med Maxi Priest

Maxi Priest blev født i Lewisham, London ud af en børneflok på ni brødre og søstre. Forinden var hans forældre flyttet til England fra Jamaica i et led på bestræbelserne på at tilbyde folk fra tidligere britiske kolonier bedre muligheder og livsvilkår.

- Jeg husker at jeg voksede op i et hjem fyldt af musik, indleder den nu 53-årige sanger. I vores hjem lyttede jeg til gospel, reggae, R & B og pop musik, men jeg husker også at de amerikanske musicals med Frank Sinatra gjorde stort indtryk på mig.

Close To You

Maxi lærte at synge i kirken, opmuntret af sin mor, som var missionær, men interessen for reggaemusikken kom først i teenageårene, hvor han løftede højttalere for de lokale reggae diskoteker Jah Shaka og Negus Negast. Senere var han med til at stifte reggaediskoteket Saxon Studio International. Det var i dette kollektiv med navne som Papa Levi, Tippa Irie, Daddy Rusty og mange andre, at Maxi begyndte at synge i lokale ungdomsklubber og til fester. Med årene er hans musik ofte tættere knyttet til R & B og pop end til reggaemusikken, hvilket han nogle gange er blevet bebrejdet af reggaetilhængerne, der oplever at hans musik er for kommerciel. Det hele kulminerede i 1990, hvor han opnåede en imponerende placering på Billboards førsteplads med den poppede reggaesingle Close To You. En bedrift der er højest udsædvanligt for en reggaesanger og aldrig nogensinde er sket for en reggaesanger fra England.

- Du bliver nødt til at forstå, at det hele ikke drejer sig om dig selv, siger Maxi og fortsætter, når du er i musikbranchen, så er du afhængig af teamet omkring dig og der er et stort apparat i gang bag ved og rundt om mig, så det er en del af 'gamet'. Gennem min opvækst har jeg også lyttet til meget andet end reggae, så min musikalske påvirkning rækker vidt.

The comfort zone

Med mere end 15 millioner solgte albums på verdensplan er Maxi Priest i dag den mest succesfulde engelske reggaesanger gennem tiderne og det har givet ham stor respekt fra andre i branchen, heriblandt hans jamaicanske kollegaer, der ellers ofte er kritiske overfor kunstnere udenfor reggaeøen. Fundamentet hviler dog fortsat på reggaebeatet, hvilket også gør at han på det nye album er teamet op med en række af de bedste jamaicanske producere og studiemusikere, ligesom albummet også er indspillet i Kingston, hvor hans kendte fætter Jacob Miller, tidligere frontfigur i det populære reggaeband Inner Circle omkom i en trafikulykke tilbage i 1980.

- På det nye album arbejder jeg igen med Sly & Robbie (red. Sly Dunbar og Robbie Shakespeare) og når jeg er sammen med dem i studiet, så er jeg i min 'comfort zone'. Alt føles rigtigt og de ved præcis, hvordan musikken skal sættes sammen, men jeg vil også gerne rose produceren Colin 'Bulby' York for hans særlige øre for musikken. Det var ham der fandt på, at ringe til Beres Hammond og få ham med på nummeret Without A Woman. Ren magi!

Musikken er en proces

På spørgsmålet om hans lange pause fra musikbranchen fortæller han, at det for ham ikke drejer sig om at udsende så meget musik som muligt, men at tage sig tiden til det.

- For mig er det at lave musik en proces. Jeg siger ikke noget ondt om dem, der udsender et album eller flere om året, men jeg er bare ikke den type. Selv er jeg rigtig godt tilfreds med resultatet og jeg føler for første gang i min karriere, at jeg kan sætte mine venner ind i bilen og uden at skulle forklare dem noget, bare sætte musikken i gang, griner Maxi.

Med en læreplads på de rastaortodokse reggaediskoteker Negus Negast og den legendariske Jah Shaka blev Maxi hurtigt tilhænger af Rastafari og lever stadig i dag op til disse principper. Selv om hans nye Easy To Love hovedsageligt er et album med kærlighedssange, så kan man på iTunes udgaven af albummet finde et ekstra bonusnummer, nemlig den kendte rastahymne None A Jah Jah Children, der oprindeligt blev indspillet af Ras Michael & Sons of Negus i 1970'erne. Dette vidner om hans stærke tilhørsforhold til reggaemusikken, der ellers i de sidste årtier har ændret sig væsentligt, så det ikke længere er fra den engang så stolte reggaenation England at de nye reggaevinde blæser.

- Reggaemusikken har gennemgået store forandringer siden jeg begyndte som 15-16 årig for Saxon, fortæller Maxi, og i England har påvirkningerne fra rap og hiphop været så stærke, at det har rykket fokus væk fra reggaemusikken. Jeg er stolt af at have været med i den periode, hvor reggaemusikken holdt sit indtog i England og glæder mig især over at musikken nu har bredt sig til resten af Europa og der produceres reggae i lande som Tyskland og Norge for blot at nævne nogle af dem.

Reggae Revival

Den bevidste reggaemusik har i de seneste par år dog også været på stærk fremmarch i Jamaica og The Reggae Revival har født en ny generation af reggaesangere og producere, der er klar til at løfte reggaebanneret og føre reggaetraditionerne videre. Et af de største navne hedder Chronixx.

Jeg er en STOR fan af Chronixx, indrømmer Maxi begejstret, tænk at han i en så ung alder har dette kæmpe potentiale. Han har været med til at sætte en kæmpe maskine i gang og han gør det fantastisk godt. Selv har jeg en ny generation af små Maxi'er klar, så hold øje med navne som Marvin Priest og Ryan Elliott, slutter Maxi Priest.

Priest skal nu på turné i USA og har senere planer om en efterårsturne i Europa, så vi får måske den sympatiske sanger at se i Danmark. Tjek www.vprecords.com og www.maxipriest.com for yderligere info og tourplan om Maxi Priest.

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA