x

Nyt hiphop-blod i 9000 Aalborg

Nyt hiphop-blod i 9000 Aalborg

På billedet, fra venstre mod højre: Lord Siva, Bulut LOC, Intensiv MC, Danni Toma og Noodle

Efter Niarns gennembrud i starten af nullerne har der set med hiphopbriller været ret stille i Nordjyllands rå og farverige hovedstad. Under overfladen har der dog luret en ung generation af rappere, sangere og producere, der blandt andet med hjælp fra Jonny Heftys engagement som musikmedarbejder i ungdomsklubben Fristedet lige så stille har fundet egne ben at stå på.

Da Kidd i 2011 fik Distortion til at gå amok, så var nogle unge knægte fra Aalborg, der kalder sig HvadEvigt?, også ved at vinde fans blandt danske unge med YouTube-videoer og udgivelser. I dag er der en del hype omkring crewets rappere Bulut LOC, Lord Siva, Intensiv MC og ikke mindst producer/rapper-makkerparet Noodle og Danni Toma.

Mens Toma og Siva er aktuelle med hypede udgivelser, der på hver sine måder kigger i retning af den moderne amerikanske r'n'b- og rap-bølge, har Intensiv MC's guldalder-hiphop mere fat i undergrunden. Hans navn kommer af, at han var en tur på intensiv efter en bytur dagen før, han indspillede sit første nummer. I en hel anden vejbane ligger Bulut LOC, der – udover at gæste en masse af crewets udgivelser – selv har lavet mixtapet Skandaløst, der byder på sydstatshiphop med nedpitchede vokaler (som de inkarnerede kender fra DJ Screws legendariske mixtapes), thrill og crunk. Bulut siger ikke meget under interviewet, da det ifølge rapperen ikke så meget er hans stil. Det respekterer GAFFAs udsendte selvfølgelig. Instrumentalsiden leveres hovedsageligt af den talentfulde producer Noodle, der begyndte at producere, fordi han gerne ville bidrage til crewets musik.

Jeg møder drengene en skoldhed eftermiddag på Aalborg-baren Susan Himmelblås tagterrasse.

 

HvadEvigt?

HvadEvigt? har en legesyg tilgang til hiphop, der ikke er bange for at afsøge nye græsgange, men som stadig anerkender koryfæer fra hiphoppens guldalder. Crewets mest talende medlem Danni Toma udtrykker også, at deres styrke er, at de har kunnet skabe forbindelser uden for Aalborg. Blandt disse er drengene fra Cheff Records.

– En sjov historie i den sammenhæng var, da vi holdt en piratfest med Cheff-drengene med omkring 200 mennesker i en lejlighed, hvor blandt andre Lord Siva og Bulut LOC boede – og kort tid efter blev smidt ud.

Festen blev lukket ned af politiet, der ifølge Noodle gik mere eller mindre i panik, da de kom ind, mens publikum gik amok til Kidds hook: "Uhh det så hårdt at være så god".

Siden de vilde dage i 2011 har medlemmerne hver især udviklet sig i retningen af forskellige udtryk uden, at det ifølge Toma er gået ud over synergien og sammenholdet.

 

Danni Toma og Noodle

Danni Toma og Noodle mødte hinanden som 14-årige til et halbal i en Aalborg-forstad. Toma havde forinden tjekket Noodles Arto-profil, og det endte med, at de to tog bussen hjem sammen. Siden har de været venner og samarbejdspartnere.

– Nogle af de første numre kom faktisk i stand ved, at vi havde en for sjov beef-kørende med Bulut LOC, som var en ven af Noodle, og nogle af hans homies, fortæller Danni Toma om starten på både han og Noodles samarbejde og starten på HvadEvigt? I 2008 tog drengene det næste store skridt. De tager til Aarhus og køber en MPC af L.O.C.'s gamle rapmakker C.A.K.

– Hvorpå der faktisk ligger nogle beats til U$Os første plade, smiler Toma. Dernæst finpudses evnerne på mikrofonen og MPC'en sideløbende med, at drengene laver arrangementer på Aalborgklubben VIVA. Frem til 2010, hvor den første ep Søndage & Andet Poetisk Bullshit udkommer, skaber HvadEvigt? og hangarounds en del viralt larm på YouTube med forskellige videoer.  

– Med hypen fra videoerne i ryggen udgav vi ep'en i 500 eksemplarer, som vi udsolgte. Det gjorde, at vi fik en lille hype ovre i København. Det var den første danske rapudgivelse i lang tid fra Aalborg, som nåede ordentligt ud over bygrænsen.

Dj Cars10 fra Paulo og Cars10, som havde hørt og kunne lide ep'en, pitchede den for Pato. ––– Det er vigtigt at fortælle, at Pato gav os det der ekstra puf. Han havde også fat i drengene fra Cheff Records, og fik os til at samarbejde med dem, understreger Noodle.

– Og de var interessante for os her i Aalborg. Vi fulgte jo alt det, der skete med de drenge og drengene fra B.O.C. i 2011 med stor interesse, tilføjer Toma. Samarbejdet med Cheff åbnede dørene op for, at drengene begyndte at spille mere og mere uden for Aalborg.

Næste skridt i den opadgående kurve var ep'en Rige Mænds Jakkesæt, der udsolgte sine 1000 eksemplar og udmøntede sig i 75 koncerter. Dernæst medvirkede Danni Toma på DJ Statics plade, der medførte en single med Raske Penge og endnu en Danmarksturné. Men alt var dog ikke lutter glæde.

– Mit otteårige forhold til min kæreste gik i stykker, idet min tid kom til at gå mere og mere til musikken. Så det skriver mig og Noodle en plade om. Her hentyder han til den aktuelle plade Kvinde, der udkom i 2013.

Mens drengene indspiller, pitcher Pato dem til Fake Daimond Records, som de skriver kontrakt med. Om pladen udtrykker Danni Toma, at det var blevet okay for ham og andre at vise følelser i hiphop. På pladen blandes sang og rap i det vokale udtryk, som man blandt andet kender det fra Drake, "men også fra ældre navne som Pharcyde", understreger han.

Lige nu arbejdes der på en ny plade med arbejdstitlen Grå. Om Grå siger de to, at der er tale om en mere rå plade, som højst sandsynligt vil indeholde mere rap og trække veksler på triphop.     

 

Lord Siva

Lord Siva startede med at synge, men begyndte også at rappe, da han blev gode venner med Bulut LOC. Noodle mødte han på HG.

– Han så bare fresh ud, det handlede ikke en skid om musik i starten, griner han.

Frem til den aktuelle ep 100 hittede Siva på nettet med nogle numre med Intensiv MC og DJ Eazy under navnet ForsvundenSammenhæng. Trods den nylige solohype udtrykker Siva meget klart:

– Så snart Intensiv, Eazy og jeg er i bygningen sammen, så er Forsvunden der. Sådan vil det altid være.

Noodle og Intensiv understreger, at den unge srilankaner har krudt i røven.

– Jeg har arbejdet på flere ting med Siva, men jeg har også haft andre projekter, og det havde han ikke tid til at vente på, griner Noodle.

På kort tid får Lord Siva sammen med Aarhus-produceren Carl Barsk fra Hukaos indspillet ep'en 100, som udkom i år. Igen er det i høj grad grundet crewets gode netværk, at ep'en når så bredt ud og åbner så mange døre.

– Folk har simpelthen pitchet den på kryds og tværs af crews, siger han. Da ep'en ender hos Ukendt Kunstner-rapperen Hans Phillip, skriver han og roser Siva.

– Det fik min selvtillid til at vokse så meget, siger rapperen, der også gæster Ukendt Kunstners nye plade, Forbandende Ungdom.

Siva understreger, at det igen bliver Carl Barsk, der kommer til at producere på den ep, som han har i støbeskeen.    

 

Intensiv MC

Længe før, der var noget, der hed ForsvundenSammenhæng og Intensiv MC, startede den unge Nørre Sundby-dreng Malthe med at lave graffiti, scratche og samle på plader med gammel guldalder-hiphop.   

– Jeg gik i en klub i Nørre Sundby, fortæller Intensiv. Jeg mødte Siva gennem en fælles ven, som også gik i klubben. På en eller anden måde møder vi hinanden på en fodboldbane. Vi kunne ikke lide hinanden, griner rapperen.

– Det ender alligevel med, at vi kommer til at snakke med hinanden på en vild bytur, og så er vi homies.

Gennem Facebook kommer han i kontakt med DJ Easy, der var en aktiv del af det aalborgensiske hiphopmiljø i firserne. Sammen med Siva laver de Intensiv MC's første nummer under gruppenavnet ForsvundenSammenhæng.

Mens Siva laver sit soloprojekt, fortsætter Intensiv samarbejdet med Eazy. Tidligere i år udgav de det, der bliver titelnummeret på Intensivs ep med en video, Et Længe Ventet Drama, til en del opmærksomhed på nettet. Derefter udkommer ep'en, der foruden beats fra Eazy indeholder et beat fra henholdsvis Aestetic fra SLENG og Noodle.

Næste skridt bliver et album, hvor DJ Eazy igen dominerer på lydsiden. Selv er Intensiv overrasket over den gode modtagelse, ep'en har fået og afslutter med et smil.

– Hvis de synes, det her er fedt, skal de bare vente. Jeg føler selv, at jeg kan gøre det meget, meget bedre.

 

Danni Toma og Noodle

Borgerlige navne: Danni Toma og Jakob Bundgaard

Udgivelser (under navnet Danni Toma): Søndage & Andet Poetisk Bullshit (2010), Rige Mænds Jakkesæt (2011) og Kvinde (2013).

Bulut LOC

Borgerlige navn: Mads Bulut

Udgivelser: Skandaløst Mixtape (2012)

Lord Siva

Borgerlige navn: Brian Sivabalan

Udgivelser: 100 (2014)

Intensiv MC

Borgerlige navn: Malthe Schøtt

Udgivelser: Et Længe Ventet Drama (2014)

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA