x

Banks: Hypet r&b med selvtillid

Banks: Hypet r&b med selvtillid

En kold og kølig fredag aften i Stockholm og på samme tid en lun og solrig såkaldt vintermorgen i Los Angeles. Klokken ni om morgenen er Jillian Banks vågen ved sin computer og klar til et interview over Skype, som hun lige har fået klemt ind i sit morgenskema. Næsten provokerende morgenfrisk svarer hun tilbage og påpeger med næsten hørbare skuldertræk, at hun stadig er et morgenmenneske og faktisk godt kan lide at tale med journalister i pauserne fra arbejdet på det kommende debutalbum.

Hemmelighedsfuld om det kommende album

– Altså, jeg vil jo gerne indvie dig i mine planer, i hvad jeg laver. Jeg vil gerne, men jeg kan ikke, eller rettere sagt, jeg må ikke. Ikke endnu. Men det føles godt. Det føles som om, at det går, som jeg havde håbet og ønsket, som jeg vil. Jeg har musikken og sangene som min fremmeste måde at udtrykke mig på, jeg får det skidt, når jeg ikke kan få luft for mine følelser, og dem får jeg ud igennem musikken, så det føles befriende hver gang. Det føles rigtigt, det vi arbejder på, mine medmusikanter og jeg, som jeg ikke kan fortælle om, haha!

Fra en privat SoundCloud-konto lavet af hendes manager til Zane Lowe og BBC Radio 1 over en turné med The Weeknd og en håndfuld produktioner af to meget begavede producenter, til at headline sin egen lille mini-turné i Storbritannien i marts med BBC Radio 1-favoritten og LuckyMe-DJen Eclair Fifi som support. På under et år er Banks gået fra en, ifølge hende selv, lidt genert kunstner, der på trods af at have lavet musik og brugt den til at udtrykke sine følelser i ti år ikke har villet spille den for nogen, til at blive en kunstner, hvis samtlige udgivelser sprudler af exceptionelt komponerede, ofte brillante, popmelodier og desuden oser af styrke.

 

Fantastisk 2013 – endnu bedre 2014?

Det har taget Banks tid at blive så bekvem, som hun gør i dag, ved overhovedet at anvende musikken som sit udtryksmiddel, men når hun nu gør det, er det med overbevisning og tydelig beslutsomhed. Hvor denne indstilling og vilje kommer fra, kan hun ikke selv sætte fingeren på, ikke helt nøjagtigt i hvert fald, men at gøre forsøget er lige så sigende for hendes karakter, som hendes musik er:

– Det er fremfor alt stadig livet, som inspirerer og påvirker min musik, ikke noget overdrevent specifikt, det kan være præcis alt eller intet eller hvad som helst, flere mennesker end Los Angeles, mere en følelse end en begivenhed. Men samtidig er det menneskene, som udgør pladsen, som gør den særlig. Det er begivenhederne, der foranlediger følelserne og gør dem særlige. Så det er måske noget der midt imellem.

– Men der er også de musikalske tråde. Fiona Apple, jeg kan nok ikke forklare, hvordan hun vendte hele mit verdensbillede på hovedet rent musikalsk, og hvad hun har betydet for mig, og måden hvorpå jeg tænker musik.

– Jeg er stolt af albummet og over, hvordan det har bragt mig her, over mine fans og hvad jeg indtil nu har skabt. 2013 var et utroligt år for mig. Det føles som om 2014 kommer til at gøre mig mindst lige så lykkelig.

 

HVAD?

Sangerinden Jillian Banks, kendt kort og godt under kunstnernavnet Banks, som har tiltrukket sig opmærksomhed og anerkendelse af musikmedier overalt både i hjemlandet og resten af Europa.

HVAD?

Med en forkærlighed for trippende, beat-baserede produktioner går Banks fint i spænd med den nye kreative scene inden for moderne r&b og pop, som får et fornyet raffinement ved hjælp af elementer fra hiphop og elektronisk musik.

HVOR?

Los Angeles, hvor Banks begyndte at spille klaver og derefter at skrive musik i en alder af 15 år, men hun føler sig nødvendigvis ikke forankret i byen musikscene og egne lydbilleder.

– Jeg vil ikke selv påstå, at jeg lyder som Los Angeles, eller at jeg lyder særlig meget som byens musik, men jeg forstår den tanke, at det indre billede, jeg har ikke behøver stemme overens med dit billede af det selvsamme set udefra. På en eller anden måde har byen selvfølgelig også indflydelse på mig, klart nok gør den det, fordi jeg bor her. Men for det meste er det menneskerne.

 

DISKOGRAFI:

London
(ep, 2013)

Fall Over (ep, 2013)

Goddess (album, udkommer 8. september)


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA