x

De danske britpop-efternølere Paper Tigers klar til debut

De danske britpop-efternølere Paper Tigers klar til debut

Opskriften påden britiske popsang blev genformuleret i 90'erne, da britpop regerede i Storbritannien. Musikalsk var genren dybt forankret i den stolte engelske rockhistorie: Britpop forenede 60'ernes popmusiks melodiøse omkvæd med punkrockens antiautoritære aggressivitet og Madchester-scenens syrede dancebeats i et alternativt udtryk. Bands som Blur, Oasis, Suede og Pulp tilførte den engelske popmusik en farverig og ærkebritisk attitude.

Et singledebuterende dansk band forsøger nu at puste nyt liv i den hedengange britpop-genre. I dag udkommer det danske band Paper Tigers' første officielle single Head Over Heels på diverse digitale platforme. I den anledning har GAFFA fanget bandets medlemmer Linus Valdemar (lead-vokal/guitar), Andreas Valdemar (basguitar), Max Hoffmeyer (keyboards) og Nicklas Løvén (trommer).

 

Bandstiftelse i forældrenes skur

Paper Tigers blev formelt stiftet i 2009, da bandet begyndte at spille en række jamsessions i forældrenes beskedne skur i Hundested i Nordsjælland. Bandets medlemmer havde lært hinanden at kende gennem folkeskolen og gymnasiet:

- Linus og Max har spillet sammen helt tilbage fra folkeskolen, og da Andreas og Nicklas gik i gymnasiet sammen, jammede de en del og lærte hinanden at kende den vej. Da Linus og Max gerne ville starte et nyt band, var det naturligt at tage Andreas med på bas, fordi Linus og Andreas jo er brødre.

Forsanger og guitarist Linus kan tydeligt huske, hvornår han vidste, at Nicklas var den rette mand til jobbet som bandets trommeslager:

- Jeg kan huske, at jeg var til en koncert på gymnasiet, hvor Nicklas spillede trommer. Jeg tænkte med det samme, at det var dén fyr, vi manglede, og efter en enkelt jamsession i vores forældres skur var bandet stiftet.

 

En cocktailblanding af forældrenes pladesamling og britpop

Bandet fandt hurtigt ud af, hvilken musikalsk retning, de ville gå: Stilen er et forsøg på at forene disciplinen fra 1960'ernes melodiske sangskrivning med britpoppens fandenivoldske flabethed:

- Vi har tendenser til retrorock, men med klare referencer til 90'ernes britpop. Det er ingen hemmelighed, at vi alle fire er vokset op med forældrenes pladesamling bestående af blandt andre The Beatles, The Rolling Stones, The Doors og The Kinks. Samtidig er vi vokset op i 90'erne, hvor det lykkedes os at styre udenom Eurodance og andet lort, og i stedet direkte mod England og britpop-bands som Blur, Oasis, Suede og Kula Shaker. Det er nok cocktailblandingen af forældrenes pladesamling og vores egen fascination af britpoppen, som har dannet grundlag for bandets lyd og sangskrivning.

På trods af, at bandet udstråler klare musikalske referencer til 60'erne og 90'erne, har bandets medlemmer ikke altid samme musiksmag. Brødreparret Linus og Andreas er vokset op med stort set samme musik i barndomshjemmet, og Nicklas har ogsålyttet til meget fra den samme skuffe, men Max stikker en lille smule ud:

- Det er ikke fordi, at smagen nødvendigvis er meget forskellig fra os andre, men han lytter til megen forskellig musik, og generelt nogle lidt mere poppede ting. Det, at han gør det, tilføjer vores lyd noget nyt og giver noget, som vi andre måske ikke havde tænkt på, når vi står i den kreative proces.

 

Ny single og debutalbum indspillet i Medley Studios

Bandet er nu klar med deres første officielle single Head Over Heels, som er indspillet i Medley Studios på Vesterbro. Lyrik og melodi er skrevet af Linus, men singlen blev først en helstøbt sang, da alle bandets medlemmer havde sat deres særegne præg påden i øveprocessen. Singlen er en musikalsk appetitvækker for bandets kommende debutalbum:

- Søren Andersen, som har produceret og mixet pladen, har gjort et fantastisk stykke arbejde, og pladen var sgu nok ikke blevet til noget uden ham. Han tror virkelig påbandet og er en kæmpe drivkraft at arbejde sammen med. Han har haft stor indflydelse på pladens lyd, da han også er kæmpe fan af 90'ernes rockproduktioner.

 

Som én stor familie

Rockhistorien har budt på mange berømte —og til tider dysfunktionelle —brødrepar i skikkelse af blandt andre Ray og Dave Davies i The Kinks og Noel og Liam Gallagher i Oasis. Valdemar-brødrene i Paper Tigers ser dog ingen fare for, at deres samarbejde kommer til at ende i slagsmål, skænderier og smadrede guitarer:

- Det er helt forfærdeligt! Nej, det er sgu fedt. Vi er begge ret enige, i hvert fald musikalsk!, joker Linus, mens Andreas tilføjer:

- I modsætning til et andet kendt brødrepar, som du nævner, kommer vi godt ud af det sammen.

Spørger man bandets trommeslager Nicklas, har Linus og Andreas' broderskab ingen stor betydning:

- Man kan ikke som sådan mærke på dem, at de er brødre. I starten troede folk, at det var Linus og jeg, som var brødreparret. Vi fungerer alle fire som én stor familie, ler Nicklas.

 

Opsang til konservativ musikbranche

Paper Tigers har intet problem med at være danske ambassadører for den melodiske variant af britisk rockmusik med deres iørefaldende omkvæd og retroprægede lyd. Tværtimod mener de, at det nærmere er på tide, nogen i Danmark spiller deres slags musik:

- Musikbranchen er generelt utrolig konservativ og satser påde ting, som virker. Det kan godt være, at vores musik ikke er splinterny og 100 procent original, men der er sgu ikke nogen i dagens Danmark, som lyder som os — modsat alt det dancehall i radioen, som man ikke kan høre forskel på. Vi har måske ikke den "nordiske lyd", som der tit bliver snakket om, og gudskelov for det. Det lader vi alle de andre om. Vi lyder og ser ud som de kunstnere, vi selv lytter til og er vokset op med.

 

Bliver 10'erne de nye 90'ere?

Siden 2009 har bandet givet masser af koncerter rundt omkring i landet, hvor de har opvarmet for blandt andre det engelske indieband Mystery Jets, danske The Blue Van og norske Bigbang. Efter længere tids studieindspilninger ser bandet nu frem til endelig at få udgivet deres egen musik professionelt og forhåbentlig nå ud til et større publikum:

- Det bliver helt fantastisk! Nogle af sangene påpladen er skrevet helt tilbage, da vi startede bandet i Valdemar-brødrenes forældres skur. Det med endelig at have et produkt, som man er stolt af, er noget helt særligt. Selvom det måske ikke lyder sådan, er vi egentlig ret ydmyge omkring det, da vi ikke rigtig ved, hvad vi kan forvente. Som sagt er branchen utrolig hård. Hvis man ikke lige passer ind i tiden, så kan det være svært at slå igennem. Men hey — er 10'erne ikke de nye 90'ere?

Bandets lover deres fans, at det kommende studieudspil, der udkommer senere på efteråret, vil afspejle den energi og nerve, som karakteriserer deres hyppigt roste liveshows:

- Folk kan forvente en plade fyldt med energi, gode sange og lyden af os. Vi har altid fået stor ros for vores liveshows, hvor energi og nerve betyder alt. Det er denne live-feeling, som vi har forsøgt at få ned på bånd og ud til vores fans. Vi lyder sgu ikke som de andre nye bands i Danmark. Der har sgu manglet et band som os, og det håber vi på, at folk får øjne og ører op for.

Singlen Head Over Heels, der allerede er begyndt at rotere på P4, udkommer i dag på diverse digitale platforme. Paper Tigers giver koncert på Studenterhus Århus i anledning af Newbees Festival den 27. september.

Paper Tigers kan findes på følgende platforme:

Web: http://www.papertigers.dk

Facebook: http://www.facebook.com/papertigersdk

Twitter: http://twitter.com/papertigersdk

 

Se musikvideoen til Head Over Heels:


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA