x

Karl William – Et helt almindeligt ungt menneske

Karl William – Et helt almindeligt ungt menneske

GAFFA møder Karl William på Café Stiften i Aarhus centrum, hvor den rødhårede hverdagspoet stille indtager en smoothie og et par cigaretter. Men det varer næppe længe, før en stille eftermiddag uden alt for mange nysgerrige blikke er en saga blot. Som yngste medlem af det aarhusiansk funderede musiker-kollektiv Hukaos har Karl William i den grad gjort sig bemærket i den brede offentlighed med sange som Kostumeramt og Foruden At Forgude, ligesom han har varmet op for MØ på dennes seneste tour herhjemme, så han er godt og grundigt på vej ud over stepperne.

Hukaos har ikke mange år på bagen, og det var Karl Williams fætter, der introducerede ham for de andre medlemmer.

– Vi mødte hinanden for halvandet år siden og begyndte at lave musik sammen. For et år siden besluttede vi os så for at lave et decideret musikerkollektiv ved at give vores platform og venskab et navn.

Hvordan begyndte du at lave musik?

– Det startede, da jeg gik på Aarhus Friskole, som er meget musikorienteret. Der bliver man hurtigt sat ind i de basale ting, og jeg begyndte at spille lidt trommer, men jeg begyndte først at lave min egen musik og skrive mine egne tekster i 10. klasse. Det var der, jeg begyndte at få oplevelser og have ting på hjerte, som er lidt sværere at sige, når man sidder i et klasselokale. Jeg brugte jo hele min fucking uge på at være i skole, men i nattelivet oplevede jeg ting, jeg kunne skrive om, men som ikke rigtig passede ind i skolesammenhæng.

 

Rapperen Wicked

Var det så i første omgang til skrivebordsskuffen, eller havde du hele tiden tænkt, der skulle et musikalsk udtryk bag ordene?

– Jeg havde egentlig tænkt det som rap-tekster, og jeg startede også ud med at rappe – meget inspireret af de navne, der kom frem på det tidspunkt – Kidd, Kesi og hele Cheff Records-slænget. Jeg lavede nogle reggae-inspirerede hiphop-ting, der kom på YouTube under navnet "Wicked", men det blev ikke så godt, så det blev hurtigt slettet, og jeg lavede noget nyt. Jeg fandt hurtigt ud af, at det ikke lige var det, jeg skulle, og så blev jeg introduceret for Hukaos-drengene, og så blev det en helt anden stemning, som jeg har dyrket siden.

Ja, for nu er det jo nærmest en mellemting mellem sang og rap, du har gang i. Hvordan fandt du frem til det?

– Jamen, jeg fandt ret hurtigt ud af, at jeg syntes, det var mere spændende at lægge nogle toner hen over min rap, og så blev det ret hurtigt til mere sang end rap. Og det blev lettere at finde frem til mit helt eget udtryk ved at synge det. Det kom lidt af sig selv. Det var ikke fordi, jeg havde hørt en eller anden rapper, jeg gerne ville være som.

Ukendt Kunstner har lidt af det samme…

– Det er ret sjovt. Jeg er gået hen og blevet ret gode venner med Ukendt Kunstner, og lige nu er det lidt sådan, at alle kender hinanden i miljøet. Det er ret fedt. Men deres første plade var også meget præget af rap, hvor der er kommet mere sang på sidenhen. Så det er nok lidt en tendens, der er oppe i tiden – også med den noget melankolske og støvede lyd. Det er også noget, der gengiver nattelivsstemningen ret godt.

Hvor meget går du i byen? Er det hele tiden?

– Nej, det er det ikke, haha! Det er bare der, det er lettest at samle ting op at skrive om. Altså, der bliver da drukket nogle øl, når man er i det her fag, Der er da helt sikkert en forskel fra, da jeg gik på produktionsskolen eller i 10. klasse. Men jeg er ikke ved at blive alkoholiker eller noget, jeg er bare et helt almindeligt ungt menneske.

Hvad siger din mor til din musik?

– Hun er glad. Ikke mindst for, at hendes søn har fundet noget fornuftigt at give sig til.

 

Hvem:

Karl William Wandahl, 19 år

Hvad:

Dansksproget, sjælfuld og melankolsk r&b med historier fra nattelivet og ungdommen.

Hvor:

Bor hos sin mor i Aarhus-bydelen Stavtrup, men planen er inden længe at rykke til København.

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA