x

Hayes Carll: Sådan skriver du en god countrysang

Hayes Carll: Sådan skriver du en god countrysang

Alkoholisme, sex, depression og skæve eksistenser er bare nogle af hans foretrukne emner. Den 38-årige countrysanger Hayes Carll fra Houston, Texas er ikke bange for at sige det lige ud i sine sange, hvor han - tilsat en god portion humor - fortæller om sit liv og de skæbner han møder undervejs.  

Det kunne publikum blandt andet opleve til hans fremragende koncerter på årets Tønder Festival. Læs GAFFAs anmeldelse her.

GAFFA mødte texaneren, der har fire albums bag sig, for at få opskriften på hvordan man skruer en rigtig god countrysang sammen.  

Hvor kommer idéerne til dine sange fra?

– De fleste idéer kommer lidt tilfældigt. Jeg sætter mig ikke ned med en bestemt historie at fortælle. Jeg lader det ligesom bare flyde og holder mig åben. Så kommer linjerne og idéerne af sig selv. Da jeg begyndte at skrive sange, ville jeg egentlig bare skrive om mit liv og udtrykke min smerte og glæder – du ved, hvad mennesker sådan oplever, set gennem min optik. Jeg prøver at holde ørerne åbne for vendinger og brudstykker af samtaler. De fleste af mine sange starter fx med en linje, der fanger mig. I en drøm eller i baren. Jeg skriver det ned, og når jeg har tid, sætter jeg mig ned og går dem igennem. Kigger på dem og spørger mig selv: "Er det bare en linje eller er det del af noget større?" Beskriver det en karakter? Hvad kan vedkommende, og hvad er deres historie? Derfra bygger jeg videre på historien, og prøver altid at finde en linje at hænge min hat på.

Kommer folk op til dig efter koncerterne og fortæller dig deres historier?

– Ja, især efter den seneste plade har der været en del. På det tidspunkt i USA (2011 red.) var vi med i to krige, og der en meget intens politisk splittelse i landet. Når jeg gik ud om aftenen efter et show, kom folk tit op til mig og fortalte, at de lige var kommet hjem fra Afghanistan, eller at deres søn eller bror eller mand var udsendt som soldat. De fortalte også om andre ting. At de havde mistet deres hjem, deres job eller hvad der nu var sket i deres liv. Hvor folk tidligere kom væltende op og skålede, er realiteterne blevet tydeligere de senere år. Jeg oplever også, at folk ofte bruger penge, de egentlig ikke har råd til at bruge, på at gå til mine koncerter.

Føler du dig så forpligtet til at skrive om dem og deres liv?

– Førhen følte jeg mig ikke forpligtet til at skrive om andet end, hvad jeg lige havde lyst til at skrive om, men – selvom jeg ikke vil sige, at jeg føler mig forpligtet – så kan jeg alligevel ikke lade være med at tænke over, hvad alle disse mennesker går igennem. Og det er langsomt begyndt at finde mere og mere vej ind i mine sange. Emnerne er blevet lidt tungere, lidt mere aktuelle i forhold til, hvad der foregår i samfundet.

Håber du på, at forandre noget med dine sange?

– Jeg har indset, at jeg ikke er særlig speciel, men at man rent faktisk stadig kan fortælle om livet og tilføre mening til begivenheder, og gøre folk glade og få dem til at glemme deres bekymringer for en tid. Give dem noget, de kan relatere til og måske give dem en stemme. På det helt personlige plan kan mine sange måske hjælpe dem gennem svære tider - uanset hvad det måtte være. Og hvis du samtidig kan gøre det med et smil på læben, er det virkelig fedt. 

I 2008 fik du ret stor succes med sangen "She Left Me For Jesus". Hvad er historien bag den?

– Min kammerat Brian Keene var på besøg en dag og fortalte, at hans kæreste var i tvivl om, hvorvidt hun kunne fortsætte deres forhold. Hun følte, at det satte hendes forhold til Jesus under pres. Vi talte om det, og det endte med at vi kom op med tanken: Hvad nu hvis din kæreste sagde sådan, og du ikke vidste, hvem Jesus var? Altså hvis du troede, at han bare var en eller anden fyr. Vi lavede sangen lidt for sjov. Det tog en halv time, hvor vi jokede frem og tilbage om, at der er så mange kristne og folk, der kalder sig selv kristne, som i virkeligheden ville give Jesus et par på hovedet, hvis de mødte ham på en bar. Fordi han har sandaler på, langt hår og prædiker om fred, og er jødisk. Sangen gør grin med det hykleri. Folk, der bekender sig til en religion, men ikke praktiserer det, de tror på. En hel masse fangede ironien, og en hel masse gjorde ikke.

Fik du problemer på grund af sangen?

– Den gav lidt bagslag. Der kom nogle negative ting ud af det, men det har jeg det fint med. Jeg sagde det ret lige ud. Der var ikke nogen gråzoner i sangen. Og jeg kunne nærmest ikke skære det mere ud i pap. Alligevel er der altid nogle, der bliver forargede, når de hører ordene "Jesus" og "Kick his ass" i samme sætning. Det kan man ikke gøre så meget ved.

Hvorfor skriver du ikke bare nogle nydelige kærlighedssange og scorer kassen på det?

– Ha ha. Hvis det var så let, ville jeg gøre det. Men ironisk nok, så klarede "She Left Me For Jesus" sig bedre end nogle af de kærlighedssange, jeg har skrevet.

Dit seneste album "KMAG YO YO" (Kiss My Ass Guys You're On Your Own red.) er helt tilbage fra 2011. Er der en ny plade på trapperne?

– Jeg skriver lige på sangene til mit næste album og regner med at gå i studiet sidst på året, så pladen kommer til næste år. Der ikke rigtig noget overordnet tema. Måske er den mere akustisk og mere historiefortæller-agtig end de forrige. Lidt færre elguitarer og mere tilbage til der, hvor jeg kom fra - en fyr med en guitar, der fortalte historier. Det er lidt svært at sige. Jeg er slet ikke færdig, og hvem ved, hvad de næste fem sange kommer til at lyde som. Indtil videre er det bare lidt mere personligt og intimt end det forrige album.

Hvis du skulle give tre ultimative tips til at skrive en god countrysang?

– Lige dele alkohol, heartbreak og humor. Det tager man ikke fejl af.

 

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA