x

Cold Specks – Dystert legesyg

Cold Specks – Dystert legesyg

Cold Specks er ude med opfølgeren til den roste og succesfulde I Predict A Graceful Expulsion, der fik den selvproklamerede doom soul-sangerinde på alles læber for to år siden. Da GAFFA møder Al Spx backstage på NorthSide Festival, er den klejne sangerinde en kende fåmælt, men yderst lattermild, og bag de mørke solbriller, hun nægter at fjerne, aner man let røde øjne, der mere end indikerer, at hun har nydt godt af lidt fjolleurt før interviewet. Spx har efterhånden været i Danmark en del gange og fortæller, at hun godt kan lide at gå lidt rundt på egen hånd og udforske de byer, hun besøger og roser både vores lille land og Aarhus Festuge, som hun spillede i forbindelse med sidste år ved denne tid.

Det er ingen hemmelighed, at mange anmeldere har sammenlignet Spx' udtryksfulde vokal med Nina Simone, og da det faktum præsenteres, skilles læberne i et smil, og Spx udbryder:

– Wow, hvor fint! Den sammenligning tager jeg gerne imod. Hun er en af de helt store for mig. Jeg synes hun er bjergtagende og "mindblowingly awesome".

Hvad din egen stemme angår, så er der mange, der synes, du lyder ældre, end du er…

– Ja, og jeg aner ikke, hvorfor folk siger det. Jeg tager det ikke som en kompliment, haha!

Måske mener de, at du lyder erfaren…

– Så er det en anden snak. Jeg tror, det kommer af at jeg lyttede meget til 60'er-soul, da jeg for alvor begyndte at interessere mig for musik, og det har på en eller anden måde sat sig på mine stemmebånd og påvirket min måde at synge på.

Hvad med den nye plade, Neuroplasticity? Jeg ved, den byder på lidt andre sider af dig.

– Det er helt sikkert en forandret udgave af Cold Specks, man møder på den nye plade. Universet er stadig dystert, men på en mere legesyg måde end tidligere. Den første plade var ret spartansk i sit udtryk, hvor den nye er mere fyldig og har "større" arrangementer. Den lyder mere band-agtig. Den er legesyg og eventyrlysten.

Hvor kommer titlen fra?

– Jeg fik de her kraftige hovedpiner under indspilninger af albummet, og pludselig faldt jeg en dag over ordet "neuroplasticity", som er den proces, der foregår, når den menneskelige hjerne lærer ting, og jeg valgte at kalde pladen det for at indikere en vis æstetisk forandring.

Som du selv var inde på er der dystre elementer på den første plade. Hvor kom de fra?

– Den plade er ret meget en refleksion over en bestemt periode i mit liv, og da tiden kom til at turnere med sangene, var den periode overstået. Det var fortid, så det kunne let komme til at føles som dårligt skuespil, når jeg skulle fremføre sangene for folk. Så det vigtige lige nu er, at jeg har lavet en plade, jeg kan nyde at tage på tour med uden at genopleve deprimerende stunder fra fortiden. Og det føler jeg, jeg har gjort.

Hvem: Al Spx, vokal, guitar, 26 år gammel

Hvad: Før tiden blev Cold Specks' musik kaldt "doom soul" af både Al selv og af anmelderne, men nu er udtrykket ændret, og Spx har smidt den gamle genrebetegnelse ud. Udtrykket er rigere og mere varieret end tidligere.

Hvor: Efter at have boet i London i en årrække er Spx nu flyttet tilbage til Canada. Hun savner på ingen måde Londons regn, fortæller hun med et smil.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA