x

Lenny Kravitz: – Jeg elsker Christiania

Lenny Kravitz: – Jeg elsker Christiania

Se flere nye fotos af Lenny Kravitz i GAFFAs gallerisektion

Første gang, jeg interviewede Lenny Kravitz, var tidligt i det nye årtusinde i New York, og det, jeg spekulerede mest over dengang, var hvem, der var mest skæv. Manden selv eller hans udpræget magelige hund? Lenny har solgt 32 millioner plader, er en cool dude, der kender, og har arbejdet sammen med nogenlunde alt, der kan krybe og gå af internationale rockstjerner. Denne gang er Lenny væsentligt mere klar, men som forventet relativt fåmælt, men til stede, glad for sit liv, glad for sin alder. Han føler sig på interviewdagen – en måned efter, han rundede de 50 – både ung og erfaren.

– Jeg har aldrig haft det bedre. Jeg føler mig stadig ung, og samtidig har jeg oplevet vildt meget i mit liv. Der er meget liv bag mig, og stadig en masse, der hører fremtiden til, det er et godt sted.

Til lykke i øvrigt, du har også en sang på pladen, der hedder Happy Birthday. Har det været tid til særlig refleksion i den forbindelse, eller er det bare en dato?

– Jeg reflekterer altid ret meget, det er en løbende proces. I forhold til titlen har jeg haft en anden tilgang denne gang. I alle tilfælde er musikken skrevet først, og de arbejdstitler, jeg har haft ud fra den umiddelbare association, som musikken gav mig, har jeg beholdt, og det gælder alle sange. På denne var min umiddelbare fornemmelse, at den skulle hedde Happy Birthday.

En angivelig friskhed, som efter denne skribents førstehåndsindtryk er kommet ned i rillerne på det aktuelle album Strut, for at dvæle lidt ved vinylterminologien.

– Jeg planlægger aldrig de ting. Musikken kommer bare, når den kommer. Og der har virkelig været begejstring og spontanitet denne gang.

Stadig den klassiske Lenny-model, du spiller det hele?

– Ja, i grove træk. Men der er folk inde over. Craig Ross, som har været med mig i 20 år spiller på alle tracks, og der er nogle fantastiske baggrundssangere og blæsere. Det er temmelig meget essensen af pladen.

 

En bibeskæftigelse

Mange læsere – ikke mindst i det yngre segment – har set den tavse afro-amerikaner på filmlærredet de senere år. Pæne biroller i kæmpe produktioner som Precious og særligt Hunger Games-filmene, som nok er gået de færrestes næse forbi. På spørgsmålet, om vi er vidne til et karrieskifte, lyder det prompte:

Nej, der er tale om en tilføjelse, jeg kommer ikke til at stoppe med at spille musik, og det, at jeg har været involveret i film, har ikke ændret min tilgang til musikken. Faktisk fik jeg vildt lyst til at lave musik efter at have brugt så meget tid på store filmproduktioner.

Listen af berømte venner tæller blandt andre skolekammeraten Nicolas Cage, og livtaget med celluloid-lærredet er langtfra fremmed for Kravitz, og med erfaring i begge lejre ser han mere sammenfald en forskelle på skuespils- og musikerfaget.

– Det handler om samarbejde, og det elsker jeg. Det føles tilsvarende at lave musik. I begge tilfælde er din timing og fornemmelse for rytme meget afgørende, og improvisation spiller en stor rolle, hvor du bare bytter ord for toner. Noget, som jeg har nydt, og som for mig har været anderledes, har været karakteren af samarbejdet og rollefordelíngen. Når jeg laver musik, handler det om mig, på film handler det om at give en karakter liv og virkeliggøre instruktørens vision.

 

Here comes the big black Mariah

Mariah Carey har en fremtrædende rolle i Precious. Kunne I relatere til hinanden som to musikere på fælles udebane?

Først vil jeg sige, at jeg synes, at hun spillede virkelig godt. Det andet er sværere. Du ved, jeg har kendt hende altid, fra New York, fra før hun var Mariah Carey. Vi er bare begge musikere, det er langtfra noget nyt bekendtskab.

Du nævner New York, en by man forbinder dig meget med, og som du synger om på Strut, som var det en kvinde.

– Well, New York har hjulpet mig til, at jeg er blevet til den person, jeg er. Jeg har været vidne til så meget magi i New York i min opvækst, menneskerne, musikken, kunsten, gaderne, stederne. Jeg har også boet mange andre steder, men New York er noget helt særligt

Vi sidder her i Paris, hvor du delvist bor og er en form for æresborger, og i Milano har du fået "byens nøgle" for din indsats for at sætte bekæmpelse af global fattigdom på dagsordenen. En ægte kosmopolit?

– Jeg føler mig hjemme mange steder. Jeg flyttede mellem New York og Californien som dreng, jeg har altid brugt meget tid på Bahamas, og selvfølgelig i Europa. Min bedstefar voksede op i Ukraine, og jeg elsker at være her i Paris, det er en fantastisk smuk og historisk by. Det er længe siden, jeg fik den "nøgle" til Milano, men grundliggende mener jeg, det er vigtigt at medvirke til og gøre, hvad man kan for, at alle mennesker på kloden har adgang til de basale nødvendigheder. Vand for eksempel. Alt for mange lever fortsat i fattigdom i dag, og i det hele taget er verden en noget farlig klode at opholde sig på i øjeblikket.

 

Du forlader nu EU

Lenny har en lang historik med Danmark. Særligt er der et sted, der er tæt på hjertet; nærmere bestemt den gamle kaserne på Bådmandstræde øst for Frelserkirken, også kaldet Christiania. Specielt da Lenny var ung og ny i "gamet", blev der skabt tætte bånd til danske steder og mennesker. Sjovt nok samme folk, som udgav og layoutede denne skribents første bandplader, da overtegnede var ung og himmelråbende naiv og bildte sig ind, at han skulle være rockstjerne. Vi får vekslet flere fælles anekdoter, og smilet breder sig på Lennys ansigt, men hans drømmer sig tilbage, og man fornemmer, at manden taler fra hjertet:

– Fortæl Peter og Birgitte (Sørensen, nu koncertarrangør, red.), at jeg aldrig nogensinde har glemt dem. De boede på Christiania (Fredens ark, red.), og Peter satte allerede dengang koncerter op i Den Grå hal. Jeg er æstetiker, og så kan man ikke andet end at nyde København for byens arkitektur og design, og i vid udstrækning stederne og stemningen. Jeg har så mange gode minder og oplevelser fra den by, jeg elsker Christiania. Og jeg planlægger at spille i Danmark igen på del to af den kommende turné.

Læs Lenny Kravitz gennemgå sit eget bagkatalog album for album her

Se flere nye fotos af Lenny Kravitz i GAFFAs gallerisektion

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA